Rămâi conectat

Actualitate

Funcționarii publici scapă de evaluarea competențelor digitale: Inițiativa legislativă, respinsă de senatori

Ziarul Unirea

Publicat

în

Funcționarii publici scapă de evaluarea competențelor digitale: Inițiativa legislativă, respinsă de senatori

Un proiect de lege, care a primit vot favorabil din partea Camerei Deputaților, a fost respins de către senatori, inițiativa legislativă care propunea evaluarea competențelor digitale ale funcționarilor publici.

Această decizie a senatorilor spune multe despre percepția politicienilor față de acest aspect atât de important pentru evoluția și modernizarea statului și a instituțiilor sale.

Citește și: Plan de digitalizare a platformei CNAS. Andrei Baciu: „Tehnologia schimbă cu totul jocul, iar mentenanța va fi externalizată”

Anecdota conform căreia ”cererea online se depune la etajul doi” este o realitate pe care România nu o va depăși prea ușor din cauza unor politicieni ruginiți în timp.

Propunerea viza implementarea unei evaluări profesionale online folosind sistemul informatic al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP). Cu toate acestea, președintele a returnat proiectul în Parlament, considerând că acesta contravine altor prevederi ale Codului administrativ care reglementează evaluarea performanțelor funcționarilor publici.

Proiectul de lege urmărea să instituie evaluarea competențelor digitale pentru funcționarii publici începând cu anul 2024, prin intermediul sistemului informatic al ANFP, o adăugire neașteptată în legislația existentă. Cu toate acestea, președintele a argumentat că inițiativa originală viza doar gestionarea online a rapoartelor de evaluare, nu și întregul proces de evaluare, așa cum ar fi propus acum.

După ce proiectul a fost reexaminat la cererea președintelui, acesta a fost respins în Senat. Asta înseamnă că, dacă și deputații susțin decizia, proiectul nu va fi adoptat. Conform propunerii, prima evaluare online ar fi trebuit să aibă loc din 2025 pentru anul 2024, excluzând evaluarea din 2023.

În prezent, evaluarea funcționarilor publici se concentrează pe obiectivele individuale și criteriile de performanță, conform articolului 485 din Ordonanța de urgență a Guvernului 57/2019 (Codul administrativ). Propunerea de a introduce evaluarea competențelor digitale a fost făcută pentru a completa acest proces.

Este esențial de subliniat că aceste reglementări se aplică doar funcționarilor publici, nu întregului personal din sectorul bugetar. Definiția funcționarului public, conform articolului 371 din Codul administrativ, este „persoana numită, în condițiile legii, într-o funcție publică”.

În esență, proiectul avea ca scop îmbunătățirea procesului de evaluare prin introducerea unei modalități online, pentru a simplifica evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu

Unirea Ziarul

Publicat

în

Lipsa somnului ne face să înjurăm mai mult – studiu Un nou studiu publicat în revista Current Psychology a descoperit o legătură între calitatea slabă a somnului și folosirea mai frecventă a înjurăturilor, dar și a autoironiei. Cercetătorii de la Oklahoma State University au analizat datele de la 309 de studenți și au constatat că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea