Rămâi conectat

Ştirea zilei

Frigider sau combină frigorifică? Ce este mai bun?

Andreea Ștefan

Publicat

în

Deși majoritatea oamenilor sunt conștienți de ceea ce face un frigider și o combină frigorifică, mulți dintre ei nu pot răspunde ce este diferit între cele două.

Deși, aparțin aceleiași familii și, practic, fac același lucru, adică mențin o temperatură standard mai rece pentru a păstra mâncarea, diferențele între frigidere și combine frigorifice există.

Una dintre cele mai recunoscute mărci de electrocasnice din Statele Unite ale Americii a devenit inspirația din spatele acestor două cuvinte. Brandul „Fridgidaire” a devenit atât de popular prin modelele sale inițiale de aparate frigorifice, încât oamenii au derivat cuvântul „frigider”, pe care îl folosesc și acum pentru a descrie un aparat frigorific.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totuși, mai târziu, odată cu avansarea tehnologiei, frigiderul comun din gospodărie a început să arate altfel și să primească funcții noi și, astfel, a devenit o combină frigorifică.

Care este diferența?

Există o serie de funcționalitățile diferite care diferențiază cele două aparate. La combine frigorifice, accentul principal este pus pe oferirea în mod egal a celor două funcționalitări: de răcire și congelare. La frigidere simple, partea ce privește congelatorul este mai puțin importantă și există chiar și modele care nu dețin un congelator.

Un frigider este în general dispus vertical. Cea mai mare parte este ocupată de spațiul de răcire, în timp ce o mică parte este rezervată congelatorului. În frigidere, congelatorul, dacă există, se află într-o mică secțiune adăugată sus sau jos.

Combinele frigorifice sunt dispuse tot vertical, dar sunt un fel de frigider dublu. Astfel, la combine frigorifice există două uși, dintre care una deschide un frigider, iar cealaltă un congelator. De asemenea, mai există tipul de combine frigorifice „French door”, care are congelatorul în partea de jos, iar partea de sus este compusă din două compartimente cu uși separate.

Combinele frigorifice sunt aparatele care în mod normal au atât mecanisme de răcire cât și de congelare instalate pe ele, în timp ce un frigider este aparatul în care mecanismele de congelare sunt de obicei omise, pentru menținerea compactă a acestuia.

Combinele frigorifice sunt utilizate în mod normal în gospodării și în industrie și comerț, fiind mai mari și mai potrivite pentru cantități mari de mâncare.

În schimb, frigiderele sunt folosite în principal în locuințe cu o singură persoană, cu două persoane sau cu familii mici care nu mănâncă multă mâncare gătită și nu au nevoi mari de păstrare a mâncărurilor.

Atât frigiderele, cât și combinele frigorifice pot fi independente sau încorporate în mobila de bucătărie.

Scopurile frigiderilor și ale combinelor frigorifice

Datorită diferenței totale de dimensiuni și de construcție, cele două produse sunt utilizate în scopuri diferite. Chiar dacă funcționează în aceeași idee, de răcire și de depozitare a mâncărurilor, combinele frigorifice au mai multă putere de răcire și îngheț decât frigiderele normale. În plus, în combine frigorifice primești un compartiment separat mai mare al congelatorului și mai mult spațiu, ceea ce înseamnă că poți stoca de fapt mai multe articole comparativ cu un frigider.

Diferențele de temperatură și funcționalitate

Temperatura la care funcționează combine frigorifice și frigiderele diferă. De exemplu, în mod implicit, combinele frigorifice sunt programate să mențină temperatura cu câteva grade peste punctul de îngheț al apei, astfel încât produsele alimentare și medicamentele să poată avea temperatura optimă pentru conservare. Compartimentul congelator poate menține temperatura sub punctul de îngheț, ceea ce înseamnă că alimentele pot fi păstrate și vor rămâne înghețate până când sunt scoase.

Frigiderele, pe de altă parte, în special cele mai mici, sunt programate pentru a menține o temperatură mai mică decât cea în cazul unei combine frigorifice, astfel încât tot ceea ce se află în interiorul său să fie menținut la o temperatură rece, destul de scăzută. Cu toate acestea, un frigider nu va putea menține standardele de conservare ca o combină frigorifică și cu siguranță nu te poți aștepta la temperaturi de înghețare în ele.

Deci, ce ar trebui să alegi? Combine frigorifice sau frigidere?

În timp ce o combină frigorifică va fi mai utilă și mai spațioasă util pentru depozitarea mâncărurilor de zi cu zi, nu înseamnă că un frigider nu va fi de niciun folos. De fapt, resturile, pâinea și pastele, ambalajele și chiar apa și băuturile înghețate pot dura mult timp în frigider. Vinul și berile pot fi, de asemenea, depozitate și refrigerate într-un frigider, dar pentru rezultate optime răcitoarele de vin vor face o treabă mai bună decât frigiderele. Cu toate acestea, în ceea ce privește lucrurile comestibile, dacă vrei să păstrezi alimente cum ar fi legume, păsări de curte, carne, pește și produse lactate, o combină frigorifică va îndeplini această sarcină mai mult decât bine.

Care este mai bun?

Ambele aparate au propriul set de funcționalități și puncte forte. În timp ce combinele frigorifice par mai performante și pot găzdui mai multe produse, frigiderul câștigă pentru dimensiunile sale compacte și eficiența asemănătoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Șapte milioane de lei pentru restaurarea Casei Parohiale a Bisericii Reformate din Roșia Montană: O nouă licitație lansată în SEAP

Culda Ionică

Publicat

în

Șapte milioane de lei pentru restaurarea Casei Parohiale a Bisericii Reformate din Roșia Montană: O nouă licitație lansată în SEAP

O nouă licitație pentru desfășurarea lucrărilor de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană” a fost lansata recent în mediul public.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) investiția, în valoare de 7552100,50 lei va avea în vedere următoarele aspecte:

Elit - Gustul Desăvârșit

Corp C1:

– scoaterea din pericol a clădirii și protecții provizorii minimale;
– elementele valoroase (componente de metal, tâmplării, lemn sculptat de stejar, parapete) se depozitează cu posibilitate de
refolosire;
– subzidiri în subsol, executate pe tronsoane de maxim 1m, pe maximum 20% din suprafața totală;
– cămășuirea fundației cu zidărie și injectarea lacunelor în masa zidăriei;
– refacerea continuității zidurilor prăbușite – folosind piatră similară cu cea existentă, cărămidă, mortar de var (hidraulic), injectări și
verificarea și reactivarea tiranților metalici existenți și dispunerea unora noi și înlocuirea centurilor de lemn de stejar de la parter și
etaj;
– Lucrări de consolidare
Se vor realiza următoarele intervenții arhitecturale la casa parohială:
– rezidiri locale, rerostuiri, conservarea tencuielilor originale și retencuiri folosind tencuieli pe bază de var și tehnicile tradiționale
(cercuiala).
– se vor reface modenaturile istorice după urmele păstrate in situ cu materiale tradiționale.
– se va reface cursiva după urmele păstrate (goluri în zidărie, elemente de lemn, etc) și fotografii de arhivă.
– se va reconstrui volumetria acoperișului și se va realiza învelitoare de șindrilă, conform imaginilor din arhivă, care atestă că toate
casele din zonă erau învelite cu șindrilă și aveau lucarne. Se vor reface și coșurile de fum.
– subsolul și podul se vor amenaja și se va introduce o scară de acces de la etaj la mansardă.
– tâmplăriile se vor reaface conform modelelor păstrate, respectând dimensiunile, profilaturile, feroneria și în zonele de cazare
cercevelele interioare se vor monta două foi de sticlă de 4 mm, despărțite de o baghetă termică de 10 mm.
– se vor introduce zone umede (grupuri sanitare, băi).
Sistemul Electronic de Achizitii Publice
Sistemul Electronic de Achizitii Publice, 27.09.2022 14:21 Pagina 2

Corp C2:

– realizarea unor fundații noi.
– recompartimentări, respectând amprenta la sol a clădirii inițiale.
– Refacere șarpantă
– Lucrările de instalații electrice propuse sunt următoarele:
– realizarea coloanei de alimentare cu energie electrică de la firida de contorizare la tabloul electric general amplasat la parterul
clădirii;
– realizarea distribuției de la tabloul electric general la tablourile electrice de la etaj TE-E și din clădirea anexă TE-A, respectiv de la
acesta la diversele receptoare;
– iluminat interior general, cu secvențe de utilizare;
– iluminat de siguranță;
– iluminat exterior imobil;
– instalație de prize de utilizare generală;
– alimentarea instalațiilor de putere: centrala termică, boilere, elemente ale sistemului fotovoltaic;
– instalație de curenți slabi:
– instalație de detectare, semnalizare și avertizare incendiu;
– instalație de avertizare la efracție;
– instalație de supraveghere cu camere video;
– instalație de date – rețea wireless;
– instalație de proiecție la trăsnet și priza de pământ;
– Instalații sanitare;
– instalaţii de apă rece;
– instalaţii de apă caldă;
– instalaţii de canalizare menajeră;
– instalații de alimentare cu apă și canalizare exterioară;
– Instalații termice.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor pentru acest proiect este data de 20.10.2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Ce spune primarul municipiului Alba Iulia despre creșterea salariilor aleșilor: Cât va lua în mână edilul după majorare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce spune primarul municipiului Alba Iulia despre creșterea salariilor aleșilor: Cât va lua în mână edilul după majorare

Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia este de părere că majorarea salariilor primarilor și viceprimarilor cu 10% vine într-un moment total nepotrivit pentru societatea românească.

Invitat la Radio Unirea FM, edilul spune că nu era momentul pentru această creștere care adâncește discrepanța dintre mediul privat și sectorul bugetar.

„Salariul este suficient de decent și cred că aceste sume ar putea fi folosite în altă parte. Sigur că orice mărire nu-i strică cuiva în buzunar dar nu cred că era acum momentul, mai ales că sunt atâtea probleme acute în societatea românească și în general, în lume, iar bugetele au fost date peste cap de ceea ce s-a întâmplat în acest an. Chiar cred că nu era momentul acum mai ales că știm foarte bine că există o discrepanță între salariile din sectorul bugetar și cel privat, care orice s-ar spune este motorul economiei. Nu cred că trebuia mărit acest ecart, din contră, trebuiau echilibrate aceste venituri”, a declarat Gabriel Pleșa la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ce spune primarul despre salariile angajaților din primărie

„Faptul că se vor indexa salariile la primari și viceprimari cu 10%, ar însemna că dacă ai lua o hotărâre la nivel instituțional să crești și la angajați cu 10% până în nivelul viceprimarilor, vă dați seama ce impact bugetar ar avea.

Eu mă gândeam că angajaților din primărie nu li s-au mai mărit salariile de prin 2017, nu discut de sporuri sau de sporuri pentru munca pe fonduri europene ci de salariul de bază. Am avut și la începutul anului solicitări de la sindicat pentru majorarea salariilor cu aproximativ 200 de lei, impozabil. Am calculat acest impact și am considerat că nu ne vom putea permite în acest an, așa că am rămas că vom discuta la sfârșitul anului, în funcție de evoluția economică a acestui an, pentru bugetul anului 2023″, a mai spus primarul Pleșa.

Ce salariu va încasa Gabriel Pleșa dacă se va aplica majorarea

Primarul Albei Iulia spune că dacă se va aplica majorarea de 10 procente salariul său net ar fi undeva la 15.000 de lei lunar.

„Ca să închei, categoric nu era cazul de mărire la primari și viceprimari, din contră m-aș fi bucurat să se echilibreze un pic salariile, iar dacă se dădea ceva salariaților nu aveam nici un fel de problemă.  Din câte știu este 10% creștere, asta ar însemna undeva la 15.000 de lei netul, brutul probabil undeva la 25.000, dacă se va aplica obligatoriu, dar am înțeles că va fi contestată la Curtea Constituțională”, a transmis edilul.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Angajare fără concurs, prin transfer, pe salariu baban, la CJ Alba: Ce condiții trebuie îndeplinite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajare fără concurs, prin transfer, pe salariu baban, la CJ Alba: Ce condiții trebuie îndeplinite

Consiliul Județean Alba, anunță ocuparea, prin transfer la cerere a funcției publice de execuție vacante de consilier, clasa I, gradul profesional asistent, la Serviciul Mediu – Compartimentul Sistem de management integrat al deșeurilor din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Alba.

Transferul este de obicei o modalitate prin care se eludează prevederile legii care spune că angajările sunt blocate. De asemenea prin transfer se restrânge substanțial numărul potențial de persoane care pot accede la respectiva funcție.

Condiții specifice de ocupare prevăzute în fișa postului:

Elit - Gustul Desăvârșit

-studii universitare de licență absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă: Domeniul fundamental (DFI) – Științe inginerești;
-vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției publice minimum 1 ani. Durata normală a timpului de lucru este de 8h/zi, respectiv 40h/săptămână.

Funcționarii publici interesați vor depune la Biroul resurse umane, în termen de 20 de zile de la data afișării anunțului, respectiv în perioada 8 septembrie – 28 septembrie 2022, inclusiv, ora 16.00, următoarele documente:

 • cererea de transfer;
 • curiculum vitae;
 • copia actului de identitate;
 • copiile diplomelor de studii, certificatelor și ale altor acte care atestă efectuarea unor specializări;
 • copia carnetului de muncă sau după caz, o adeverință care să ateste vechimea în muncă și, după caz, în specialitatea studiilor necesare ocupării funcției publice;
 • o adeverință eliberată de instituția angajatoare care să ateste calitatea de angajat și funcția pe care o ocupă în prezent.

Rezultatele selecției dosarelor de înscriere se vor afișa cu mențiunea «admis» sau «respins», însoțită de motivul respingerii dosarului, la locul desfășurării concursului și pe pagina de internet www.judetul-alba.ro/anunturi, în maximum 5 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a dosarelor.

În data de 10 octombrie 2022, ora 10.00 la sediul Consiliului Județean Alba se va organiza un interviu cu funcționarii publici admiși.

Criteriile de evaluare în cadrul interviului sunt:

 • abilitățile de comunicare;
 • capacitatea de analiză și sinteză;
 • abilitățile impuse de funcție;
 • motivația candidatului;
 • comportamentul în situațiile de criză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea