Rămâi conectat

Ştirea zilei

Frescele Cugirene: Istoricul Zoltan Banner despre realizarea frescelor și atmosfera „satului Cugir” a anilor ’60

Publicat

în

Centrul Cultural Cugir a împărtășit un articol publicat în anul 1960 care relatează, în detaliu imaginea frescelor din actuala clădire a Centrului Cultural din Cugir, dar și atmosfera anilor ’60, când autorul articolului a petrecut câteva zile în oraș.

„Frescele Cugirene (3)
Note despre un oraș în creștere al clasei muncitoare
Articol apărut la Cluj în ziarul Utunk, semnat de Banner Zoltan(17 iunie 1960).

Presa vremii relatează cu amănunte realizarea frescelor din actuala clădire a Centrului Cultural Cugir precum și pictorii acestora, iar prin intermediul autorului articolului, care probabil a petrecut câteva zile la noi în oraș, avem și o descriere mai amplă a atmosferei locului în anii 60. Un articol plin de elemente descriptive și presărat cu umor, despre Cugir în anii 60.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Dacă pășim în afara ușii de sticlă duble și străbatem foaierul noii case de cultură – nu demult a trecut prin fața noastră prima furtună de vară timpurie – spre stânga ne apare în față noul Cugir cu cele șaizeci de blocuri de locuințe, pe balcoane flori și cărucioare de copii în curți tufe de lilieci, arbori de lămâi și peri.

Abecedarul Cugirean

Acum nouă ani a fost turnată în pământ prima literă fundament de beton. Prima din cele 8 blocuri pentru tineri. De atunci tot mai mult se îndepartează valurile de porumb și orz și, din an în an, fabrica este cuprinsă tot mai mult de oraș, în a cărei dezvoltare puternică, aproape de pe o zi pe alta, tinerii devin adulți și batrânii întineresc.

Odinioară Cugirul a fost un sat deosebit. Doar câțiva dintre locuitori lucrau în fabrică. O brazdă de pământ primită de la părinți ține și acela care s-a dus totuși să lucreze ca muncitor.

Din satele din împrejurimi și din ținuturi mai îndepărtate sunt ceilalți acaparați.

Așa au dorit, prin schimbarea permanentă a mentalității muncitorești să zdrobească voința clasei sociale. – așa a spus nea Briciu, a cărui tată dobora păduri, iar el a devenit constructorul perioadei comuniste. S-a confruntat până la sfârșit cu toate etapele acestui proces de decenii. În august 1944 a stat în fața primei comisii a fabricii. De atunci, de două ori, a fost secretar al organizației de partid, are trei băieți muncitori, a construit casa din împrumut și acum colectează din propriu destin date pentru „economia politică” cugireană.

„Milițianul/paznicul stătea chiar și lângă utilaje, în spatele nostru. Dacă cineva lipsea o zi –carcera. Dacă lipsea doua zile – închisoare. Sindicat nu aveam. 350 lej plăteam pentru un pat. Aveam un medic la trei mii de persoane. Piața era doar o dată pe săptămână, duminica, dar așa scump era ca de abia ne cumpăram ceva. Probabil, nu voi putea mulțumi partidului niciodată pentru ce mi-a oferit”.

Între timp părăsim strada șerpuită a vechiului Cugir, pe alocuri încă pavată cu piatră, și călcăm pe asfaltul noului Cugir. Cu barbați nu ne-am prea întâlnit. În aceste ore de după masa, această zonă pare a fi a femeilor și copiilor. În vecinatatea blocurilor marginale deja se toarnă beton la etajul doi al noului rând de blocuri.

Aici ne ghidează un nou cronicar: Emil Stroe, constructor cugirean care în plimbare ne povestește despre literele abecedarului.

„De abia au fost meșteri constructori mai în vârstă de 30 ani. Nici din rândul locuitorilor nu erau mulți. Aici, de expemplu, sunt cele 8 blocuri pentru tineri. Primele 3 sunt locuite de tinere familii.

În blocul 4 locuiește formația și artistul de flaut/fluier Ilie Mateiaș care este dascălul vlăstarelor Cugirene, predându-le acompaniament și cântece populare. Blocul 5 este al fetelor. În jurul lui, o sută de camioane au dus molozul și au adus pământ pentru construcția celui mai frumos parc. Blocurile 6-8 erau ale baieților, locuințe-garsoniere.

Anul trecut de 8 Martie locuitorii acestora au surprins fetele cu radio și pick-up. În semn de mulțumire i-au învățat să facă curățenie și să facă ordine în dulap, chiar mai mult, să gătească ceva și să spele. ( asta probabil nu au facut-o de bună voie ci cu gândul că probabil, într-o zi, și ele se vor muta în blocurile 1-3.)

Acestea sunt blocurile a,b,c si d pentru tineri ingineri, muncitori de elită și familii în formare, în apartamente cu 1-2-3 camere, cu faianță și gresie în baie.
Dar s-a construit și ,,litera mare a abecedarului’’: construcții comunitare și locuri de distracție – spital, liceu de zi și seral, stadion, casa de cultură, ștrand, grădina de vară și parcuri.

Imagini nu prea sunt în camerele cugirene. Se găsesc totuși covoare populare, tapeturi și așternuturi. Cărți am găsit peste tot: pe masă, pe pat, pe rafturi, la cupluri căsătorite și în locuițele burlacilor.

În anul 1959 numărul cititorilor în bibliotecă era de 8373. Nici o carte nu se întoarce până nu este citită de toată familia. Interesant că acești noi sosiți în oraș și întemeietori de oraș îndrăgesc Vernet. Dar au „stors” în citit și Balzac, Cezar Birotteau și Zaharia Stancu

„Rădăcinile sunt amare” sau „Fii omului cu inima de piatră” sau „Omul de aur” de Jokai Mor. Setea de cultură este de nestăvilit. Este interesant cât de ușor renunță la vase/căni și picturi pe sticlă, moștenirea bunicilor de sute de ani, care nu-și mai găsesc locul în noile apartamentele orășenești. (Acestea sunt duse acasă de pictori și în mod uimitor, această nesecată artă populară hrănește și duce la realizarea noilor fresce.

Promisiune pentru adulți

În acea după masă, când am plecat din Cugir, în poarta fabricii, una din brigadele tinere ale turnătoriei a fost așteptată de grupa de pionieri: brigada lui Herța Vasile. În numele celor 300 de pioneri din orașel, băiețelul cu păr șaten saluta eroii concursului-congres care au terminat cu 2 săptămâni față de plan și acum, când aceste rânduri vor apărea, probabil, în zilele de după congres turnătoria va alimenta oțelul cugirean în matrițe. Buchete de lilieci au fost dăruite și au promis că după maturizare și ei vor munci la fel de sârguincioși pentru comunism la fel ca și acești oameni de douăzeci de ani.

Până când acești copii vor crește va trebui să scriu un alt fel de reportaj despre Cugir: „Orașul din jurul fabricii”, a transmis Centrul Cultural Cugir.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național

Publicat

în

Acțiune a polițiștilor din Alba Iulia, pentru combaterea cerșetoriei: Polițiștii au identificat o minoră de 15 ani, urmărită la nivel național

Polițiștii din Alba Iulia au acționat, cu efective suplimentare, pentru creșterea gradului de siguranță publică și combaterea cerșetoriei, pe raza municipiului. Au fost constatate două infracțiuni și au fost evacuate 47 de persoane care se stabiliseră, clandestin, în zona șoselei ocolitoare a municipiului Alba Iulia.

La data de 6 iulie 2022, în intervalul orar 07,30 – 09,30, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat o acțiune cu efective mărite, în sistem integrat, în zona șoselei de centură a municipiului Alba Iulia, în scopul identificării persoanelor care se stabiliseră clandestin în acea zonă și erau predispuse la săvârșirea de fapte antisociale, în special cerșetorie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu ocazia acestei acțiuni, în perimetrul în care erau campate mai multe căruțe, au fost identificate 47 de persoane, majoritatea domiciliate în alte județe, care au fost verificate, iar ulterior au fost evacuate din zonă.

Polițiștii au identificat și o minoră, în vârstă de 15 ani, din municipiul Cluj Napoca, care era urmărită la nivel național, după ce, la data de 30 iunie 2022, a plecat de la domiciliul unei rude din Alba Iulia.

Aceasta a fost internată într-un centru de primire a copilului în regim de urgență, din Cluj Napoca.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au depistat și două femei, de 21 și 33 de ani, ambele din județul Cluj, care sunt bănuite de săvârșirea infracţiunii de folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

Acestea ar fi apelat, în mod repetat, la mila publică, pe raza municipiului Alba Iulia, folosindu-se de copiii lor minori, cu vârste cuprinse între două luni și 9 ani.

La acțiune au participat 24 de polițiști din structurile de ordine publică, rutieră, investigații criminale, criminalistic și ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale care au fost sprijiniți de 8 jandarmi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. 20 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 7 iulie 2022, s-au înregistrat patru noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de miercuri, 7 iulie 2022, COVID-19 în Alba. Crește numărul cazurilor de COVID, în Alba. 26 de noi infectări, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 54081 de persoane confirmate, 52708 persoane vindecate, 1.290 decese.

Luni, în județul Alba au fost prelucrate în total 158 teste, 24 PCR, 134 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 474494 mai exact, 359465 de teste PCR și 115029 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 10
AIUD – 2
BLAJ – 1
CUGIR – 1
SEBES – 1
UNIREA – 1
VADU MOTILOR – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2
SEBES – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:

Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76861 0.65 50
BISTRA 4485 0.45 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 13780 0.44 6
METEŞ 2728 0.37 1
VINŢU DE JOS 5516 0.36 2
MUNICIPIUL SEBEŞ 32838 0.27 9
ŞONA 4363 0.23 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.19 4
IGHIU 7100 0.14 1
ORAŞ CÂMPENI 7120 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7129 0.14 1
ORAŞ CUGIR 25321 0.12 3
MUNICIPIUL AIUD 25083 0.08 2
ALBAC 1934 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1410 0 0
BERGHIN 1884 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2257 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1933 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3062 0 0
CIUGUD 3300 0 0
CIURULEASA 1112 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CRICĂU 1960 0 0
CUT 1264 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3124 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1473 0 0
GALDA DE JOS 4406 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOPÂRTA 1150 0 0
HOREA 1903 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5299 0 0
LIVEZILE 1149 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2525 0 0
LUPŞA 2827 0 0
MIHALŢ 3223 0 0
MIRĂSLĂU 1953 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 496 0 0
OHABA 580 0 0
ORAŞ ABRUD 5147 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3727 0 0
ORAŞ ZLATNA 7764 0 0
PIANU 3573 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 571 0 0
POŞAGA 891 0 0
RĂDEŞTI 1264 0 0
RÂMEŢ 496 0 0
RIMETEA 983 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1574 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2687 0 0
SĂLCIUA 1372 0 0
SĂLIŞTEA 2336 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3029 0 0
SĂSCIORI 6464 0 0
SCĂRIŞOARA 1481 0 0
ŞIBOT 2325 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2542 0 0
STREMŢ 2412 0 0
ŞUGAG 2843 0 0
UNIREA 4837 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3118 0 0
VIDRA 1501 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Cum s-a sfârșit „afacerea” unui bărbat din Alba care a înșelat mai multe persoane cu o schelă închiriată: Închisoare cu executare și daune de zeci de mii de euro

Publicat

în

Cum s-a sfârșit „afacerea” unui bărbat din Alba care a înșelat mai multe persoane cu o schelă închiriată: Închisoare cu executare și daune de zeci de mii de euro

Judecătoria Sebeș a condamnat un bărbat din comuna Vinţu de Jos, judeţul Alba, la pedeapsa de 1 an de închisoare în regim de detenţie pentru trei infracţiuni de înşelăciune.

În esenţă, bărbatul a încheiat un contract de închiriere a unei schele metalice de la o societate din Sebeş, care valora 25.000 de euro, pe care, însă, a vândut-o către o altă persoană fizică în schimbul sumei de 10.600 de lei.

Contractul de închiriere a schelei a fost încheiat în 19 octombrie 2018, pentru o chirie de 3.280 lei/lună. După închirierea schelei, administratorul firmei din Sebeş a aflat faptul că societatea care ar fi aparţinut inculpatului era inactivă din septembrie 2018, astfel că aceasta nu mai avea voie să desfăşoare acte de comerţ.

Elit - Gustul Desăvârșit

După câteva zile după predarea schelei către inculpat, un coleg de serviciu al administratorului a fost contactat de o persoană care dorea să achiziţioneze nişte elemente/piese de schelă.

”Având în vedere că nu ştia exact ce elemente de schelă doreşte să achiziţioneze, a trimis o poză cu o piesă tipică pentru modelul de schelă pe care numai persoana vătămată o comercializa pe teritoriul României, precum şi o bucată în mod fizic, astfel că în acest mod persoana vătămată şi-a dat seama că (…) a intrat în posesia schelei pe care o împrumutase lui B. H.

A mers personal în scopul de a livra elementele solicitate, respectiv s-a deplasat unde era depozitată schela, pe care a recunoscut-o ca fiind a sa, în urma discuţiilor purtate cu (…) rezultând faptul că acesta din urmă a cumpărat respectiva schelă de la numitul B. H., sens în care a prezentat un contract de vânzare-cumpărare autentificat de notar, prin care se menţiona că s-a vândut o schelă metalică pentru construcţii, de 380 mp, preţul de vânzare fiind de 10.600 lei, cu toate că preţul real era în jur de 25.000 euro”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Sebeş, cu referire la declaraţia victimei înşelăciunii.

Cumpărătorul schelei, a doua victimă

Între bărbatul din Vinţu de Jos şi cumpărătorul schelei a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare, cu semnătură legalizată la notar. Şi acesta din urmă a devenit victimă, în condiţiile în care a plătit suma de bani pentru o schelă care nu aparţinea în realitate vânzătorului. În final, bărbatul a fost trimis în judecată pentru două fapte de înşelăciune şi una de abuz de încredere.

”Instanţa va avea în vedere atitudinea nesinceră a inculpatului în cursul urmării penale referitor la faptele reţinută în sarcina sa, acesta încercând să fie absolvit de răspundere penală, prezentând propriile versiuni de derulare a evenimentelor, versiuni care nu şi-au găsit suport probator şi erau contrazise pe deplin de probele administrate în cauză, iar în cursul judecăţii, la termenul din 21.02.2022, a recunoscut în totalitatea infracţiunile solicitând judecarea cauzei pe procedura simplificată a recunoaşterii vinovăţiei”, se mai susţine în hotărâre.

Faptul că a recunoscut, în final, faptele nu l-a ajutat să obţină o condamanare cu suspendare. Acesta trebuie să plătească daune de circa 24.000 de euro şi 30.000 de lei, plus suma de 3.903 lei/lună la care se adaugă penalităţi de întârziere de 2%/zi de întârziere, calculată pentru perioada 22.11.2018 până la plata integrală. Hotărârea Judecătoriei Sebeş a fost contestată doar de către firma păgubită, ceea ce înseamnă că autorul infracţiunilor va executa pedepasa de 1 an de închisoare.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare