Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Oameni şi locuri

FOTO/VIDEO: Parada militară a Regimentului de Gardă “Mihai Viteazul”. Plecarea principilor cu trenul regal

Bogdan Presecan

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Principesa Margareta, Princiepele Radu şi Principele Nicolae, nepotul regelui Mihai au luat trenul regal din Alba Iulia, înapoi spre București, în jurul orei 14.30 după ce au asistat la manifestările dedicate celor 90 de ani de la ceremonia de încoronare a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, din 15 octombrie 1922.

Reprezentanții familiei regale și-au luat rămas bun de la cei care au venit în gara din Alba Iulia să îi conducă, de la un geam al trenului regal.

Despre trenul regal

In ultimul an de viata, regele Ferdinand a comandat societatii italiene Ernesto Breda din Milano un tren care sa-i ofere tot confortul calatoriilor oficiale. Vagoanele si locomotiva cu aburi au fost finalizate insa abia dupa moartea sa, in 1928. Garnitura originala, care se pastreaza si astazi, este compusa din cinci vagoane: un vagon-sufragerie (o adevarata sala de receptie mobila), un dormitor regal cu baie complet utilata si trei cusete pentru insotitorii demnitarilor. Finisajele interioarelor sunt pretioase, mobilierul si lambriurile fiind finisate cu furnir de esente nobile: trandafir, mahon si nuc. Scaunele si fotoliile sunt tapisate cu piele de Cordoba, corpurile de iluminat sunt realizate la manufacturile din Murano, iar vazele si scrumierele au fost fabricate din alabastru.

Devenit dupa 1948 proprietate a statului comunist, trenul a fost folosit si de Gheorghe Gheorghiu-Dej, si de Nicolae Ceausescu. in toamna anului 1955, in vagonul-salon al acestui tren, Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nikita Hrusciov au purtat discutiile privitoare la retragerea trupelor sovietice din Romania. La 6 august 1975, Ceausescu a calatorit in Trenul Regal alaturi de presedintele Statelor Unite, Gerard Ford, si de secretarul de stat Henry Kisinger, pe ruta Bucuresti-Sinaia. in aceeasi zi, la dejunul de lucru care a avut loc la Castelul Peles, s-a hotarat acordarea Clauzei Natiunii Celei Mai Favorizate pentru Romania. Cu ocazia vanatorilor organizate de Ceausescu, alti sefi de stat au fost transportati cu acest tren: Teodor Jivkov, Leonid Brejnev, Erich Honecker. Ceausescu a folosit Trenul Regal pana in 1984, cand si-a comandat o garnitura prezidentiala, realizata la Arad cu materiale suedeze.

Sursa info: descopera.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea