Ziarul Unirea

FOTO/VIDEO: La Sala Unirii – Primire “cu cântec” a soliilor din Cetăţile de Scaun ale celor trei provincii româneşti

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Primarul Mircea Hava a fost apostrofat de către doi participanți la festivitate

Cu ocazia Zilei Naționale a României 2012, Sala Unirii din Alba Iulia a gazduit in aceasta dimineaţă un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. 

ELIT

Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti.

Chiar dacă în acest an la ceremonie au participat mai puțini politicieni și oficialități din București, Sala Unirii a fost neîncăpătoare pentru sutele de români ce vroiau să participe la acest moment solemn. În primele rânduri au asistat la primirea soliilor, alături de gazda oficială – primarul municipiului Alba Iulia, Ecaterina Andronescu – ministrul Învățământului, Flaviu Cozuc prefectul județului, chestorul pricipal de poliție Nicolae Ioan Căbulea secretar de stat în  MAI, chestorul de politie Tudor Grindean, director în cadrul MAI, comisarul şef Laurențiu Crișan, șeful IPJ Alba, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman vicepreședinte CJ Alba, Cornel Murg suprefectul județului și alte oficialități.

După mesajul reprezentanților românilor din Basarabia, a urmat momentul primirii soliilor cu mesajele lor către ţară, rememorându-se momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri, acum 94 de ani. Primirea soliilor a fost urmată de un momemt artistic aplaudat de toţi cei prezenţi în sală, susţinut de Ansablul Folcloric “Augustin Bena” din Alba Iulia.

Ceremonia a fost tulburată pe tot parcursul desfășurării ei de activiștii de la Asociația “Alburnus Maior” care au protestat foarte sonor în fața Sălii Unirii împotriva proiectului de la Roșia Montană.

În discursul susținut ca în fiecare an de primarul Mircea Hava, acesta a făcut referire și la protestatari, declarând că este fericit că au venit și ei la Alba Iuia de Ziua Națională a României, chiar dacă unii dintre ei au primit 100 de lei să deturneze sensul și semnificația acestui moment istoric.

Mircea Hava a avut parte și de două întervenții din partea a doi dintre participanții la ceremonie (min. 3.47), care i-au spus primarului să nu mai politizeze momentul, respectiv “să treacă la subiect”. Edilul, cu multă experiență în ceea ce privește comunicarea cu oamenii, nu le-a răspuns celor doi și și-a continuat discursul.

În discursul său, primarul din Alba Iulia a  atacat  și Guvernul României care în acest an nu a alocat niciun ban pentru organizarea manifestărilor de Ziua Națională a României la Alba Iulia.

Mircea Hava: „Fac lucrul acesta de 18 ani și în fiecare an îmi spun să fiu mai puțin emoționat să pot să vorbesc mai fluent, însă nu reușesc. Și să știți că nu am jucat niciodată teatru, e greu să joci teatru… O fac din suflet și sunt atâta de bucuros când văd atâția români că vin la Alba Iulia de 1 Decembrie. Sunt bucuros când văd că în fiecare an cetățile de scaun sunt aici, când văd că atâția buni basarabeni sunt aici și au venit să spună că vrem România Mare… Și știu că va fi tare greu să realizăm acest lucru din cauză că mulți politicieni nu își vor mai găsi scaunul, gândiți-vă ce ne vom face cu un singur guvern și cu un singur parlament. Dar noi și voi trebuie să facem lucrul acesta, nimeni nu îl va face în locul nostru.

Mă bucur și pentru cei care încearcă la Alba Iulia să rezolve probleme în care nu au crezut și în care nu cred niciodată. Mă bucur că văd oameni care pentru 0 sută de lei vin și îngheață de frig, dar nu pentru 1 Decembrie ci pentru cu totul altceva.  Să știți că mă bucură lucrul acesta chiar dacă pe alții îi deranjează, îi întristează.

Mă bucură să văd oameni care se bucură de bătrâna Cetate, care este tot mai tânără și mai frumoasă. Și asta într-o perioadă în care foarte multă lume își scuză neputința. Mă bucur că la Alba Iulia nu există neputință, aici există oameni minunați care lucrează pentru Alba Iulia și pentru România.

Vă mulțumesc tutoror că ați venit la Alba Iulia, vă mulțumesc doamnă ministru, vă mulțumesc prieteni, vă mulțumesc celor care ați venit acasă, la familie, de la București, Vă mulțumesc și celor care sunteți supărați că cineva nu a dat bani. Dacă nu ar fi avut, inteleg sa nu fi dat! Trebuie să vrei!

Intrevenție din sală: Nu mai politizați, nu mai politizați Unirea!

M.Hava: Eu nu am politizat niciodată Unirea. Eu nu mă adresez dumneavoastră ci românilor.

Intrevenție din sală: Treci la subiect nu mai bateți câmpii!

M.Hava: E trist când în casa ta vin tot soiul de oameni care nu își măsoară vorbele.

La mulți ani România!”

La ieșirea din Sala Unirii Ecaterina Andronescu s-a oprit câteva momente să discute cu cei care protestau în fața clădirii.

Vezi în imaginile de mai jos cum a fost întrerupt primarul Mircea Hava din discursul său și cum au omagiat participanții momentul.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Duminica Rusaliilor: Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli și întemeierea Bisericii creștine în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru

Duminica Rusaliilor: Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli și întemeierea Bisericii creștine în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru Duminica… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Status Quo 1 decembrie 2012 at 17:10

Nu stiu cine o fi avut initiativa prezentarii unor personaje precum Avram Iancu, Ferdinand si Maria insa e un kitsch regretabil. La fel si senatorul ala roman, Horea, Closca si Crisan.

Soldatii romani sunt reusiti insa.

Astia sunt niste replici prost realizate care nu fac decat sa strice o imagine creata pentru personajele de mai sus.

parerea ta ? 1 decembrie 2012 at 18:20

Ii pasa cuiva de ce crezi tu, mai luserule ?

Status Quo 1 decembrie 2012 at 18:53

Banuiesc ca esti acelasi care isi schimba pseudominul tzatza=acritura=parerea ta?

Un cameleon cacacios care-si schimba pseudonimul sa para altceva decat e.

Ce te doare bai neispravitule? Ti-a picat greu mazarea si carnatii? N-a fost vinu’ bun?

yuuupiiii 1 decembrie 2012 at 20:45

eu cred ca „parerea ta?” are dreptate.

Status Quo este un frustrat misogin si nevrotic care se revarsa pe forumuri. De mult timp nu-i acorda aproape nimeni nici o atentie. Il lasa sa isi verse dejectiile mintii sale bolnave, frustrarile si carentele de educatie pe forum dar este ignorat.

Pentru multi, Status Quo nu exista…

Si gata, destul cu acest personaj penibil. Nu am sa mai scriu despre el. Nu merita

Comentariile sunt oprite