Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/VIDEO: Hora Unirii în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia, preambul la Congresul Tinerilor Basarabeni

Alexandra Mates

Publicat

în

Zeci de albaiulieni au înfruntat astăzi frigul şi ploaia pentru a marca cei 95 de ani de la înfăptuirea unirii Basarabiei cu România. Nelipsite au fost Hora Unirii şi scandările pro unioniste. La eveniment a participat şi fostul lider TNL, Rareş Buglea.

Studenţi basarabeni din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918”, dar şi albaiulieni şi-au dat întâlnire la ora 15:00 în Piaţa Cetăţii pentru a marca aşa cum se cuvine această zi. Tinerii basarabeni au fost ceva mai vocali scandând îndemnuri pro unioniste.

YouTube video

Basarabia a fost parte din România modernă timp de 22 de ani, de la 27 martie 1918, când Sfatul Țării, parlamentul Republicii Democratice Moldovenești a votat în favoarea unirii cu România. Aceasta a durat până la 28 iunie 1940. Atunci, după un ultimatum expansionist al guvernului sovietic adresat României privind cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, teritoriul său a fost ocupat de Armata roșie, administrația și Armata Română fiind forțate să se retragă la est de râul Prut.

Manifestarea de astăzi a fost un preambul al Congresului Tinerilor Basarabeni, care va avea loc în perioada  29-31 martie a.c.

Iată programul congresului:

Vineri, 29 martie:

10:00 – deschiderea oficială a lucrărilor congresului – Sala Unirii

13:30 – sesiunea I de comunicări şi dezbateri „Trecut, prezent şi viitor – Unirea Basarabiei cu România: un act pozitiv sau ocupaţie? Ce reprezintă şi ce va rămâne în viitor?”

19:00 – seară culturală, prezentări de carte şi expoziţii de artă

Sâmbătă, 30 martie:

10:00 – sesiunea a II-a de comunicări şi dezbateri „La răscrucea cunoaşterii valorilor sfinte naţionale”

14:00 – excursie la Muzeul Unirii şi în Cetatea Alba Carolina

22:00 – seara de divertisment

Duminică, 31 martie:

10:00 – sesiunea a III-a de comunicări şi dezbateri „Piept la piept cu problemele tinerilor basarabeni, atât în România, cât şi în Republica Moldova”

14:00 – Concluzii. Închiderea lucrărilor congresului.

La congres şi-au anunţat prezenţa academicianul Mihai Cimpoi, poetul şi liderul unionist Nicolae Dabija, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale şi politice de pe ambele maluri ale Prutului.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea