Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/VIDEO Alba Iulia Music & Film Festival a debutat cu proiecţia de gală a marelui film istoric „Mihai Viteazul”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima ediţie a „Alba Iulia Music & Film Festival” a adunat joi seara, în Piaţa Cetăţii Alba Carolina, sute de albaiulieni iubitori de frumos, de muzică şi film. Marele festival a fost deschis cu o  impresionantă paradă a Gărzii Cetăţii şi trei salve de tun (care i-au speriat puţin pe cei mici dar şi pe mulţi dintre cei mari), urmate de un concert excepţional al orchestrei Notes&Ties, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni ai Transilvaniei, studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca. Aceştia, timp de circa 45 de minute, au  interpretat piese din coloanele sonore ale unor filme celebre. Printre acestea se numără pelicule precum Star Wars, Indiana Jones sau Jurassic Park, toate sub bagheta dirijorului agentinian Alejandro Jassan, director artistic al Orquesta Sinfonica Chamartin din Madrid, la final fiind aplaudaţi de cei prezenţi.

În  deschiderea festivalului le-au adresat câteva cuvinte celor prezenţi, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi Tudor Giurgiu, directorul festivalului.
„Un pariu a fost toată Cetatea, un pariu  a fost toată această scenă pe care am creat-o împreună cu dumneavoastră şi pentru dumneavoastră. Un pariu este acum ca această scenă să fie plină de evenimente. Şi iată că este. Vă mulţumesc că suntem împreună, vă mulţumesc că aveţi încredere în noi, şi fiţi siguri că nu va fi doar prima ediţie de muzică şi film, vor urma şi altele, şi altele… pentrut că Alba Iulia şi albaiulienii merită cu prisosinţă acest lucru”, a declarat primarul Mircea Hava.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Cred că această primă ediţie a  Alba Iulia Music & Film Festival este o experienţă unică,  cu atât mai mult cu cât este dublată de concerte ale unor artişti din genuri de muzică extrem de diferite. Sper ca pe viitor acest festival şi toate evenimentele care vor avea loc în aceste 4 zile să vă convingă că merită să investim în acest festival şi să-l permanentizăm anual, în septembrie, în frumosul dumneavoastră oraş”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul festivalului.

Între cei prezenţi i-am mai remarcat pe Ovidiu Jidveian, consilier local şi totodată preşedinte al PSD Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, alţi consilieri precum şi directori de deconcentrate.

În jurul orei 20.15 a început mult aşteptata proiecţie de gală „Mihai Viteazul”, un film de referinţă pentru istoria naţională a românilor. Spun de referinţă deoarece se referă la prima unire a celor trei ţări române – Ţara Românească, Ţara Transilvaniei şi Ţara Moldovei, sub sceptrul lui Mihai Viteazul, de la 1600, împlinind astfel visul de veacuri al tuturor românilor. În plus de aceasta,  unele dintre scenele filmului au fost turnate chiar aici, la Alba Iulia.
Vizionarea a durat peste 3 ore şi jumătate, până în jurul orei 24.00, fiind mulţi albaiulieni care, deşi au mai văzut filmul poate de două-trei ori până acum , efectiv nu s-au mişcat de pe scaune, urmărind fascinaţi întreaga peliculă.

Un moment mai puţin plăcut, dacă pot să spun aşa,  s-a petrecut după terminarea primei părţi, când foarte mulţi s-au ridicat şi au părăsit zona Pieţei, crezând că filmul … s-a terminat!  De fapt s-a terminat doar prima parte, încheiată cu victoria lui Mihai Viteazul la Călugăreni, după care a urmat cea de-a doua parte privind unirea celor trei ţări române. În fine, cred că mulţi dintre noi ar trebui să încercăm să ne cunoaştem mai bine istoria naţională…
Vineri seara,în cea de-a doua zi de festival, începând cu orele 18.00, în Piaţa Cetăţii vor rula alte două filme de excepţie, respectiv „Despre oameni şi melci” al regizorului Tudor Giurgiu şi „Undeva la Palilula”, în regia lui Silviu Purcărete.Aşadar, nu le rataţi, că nici nu ştiţi ce pierdeţi…!

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Festivalul Internațional de Teatru „Povești” 2024 debutează la Alba Iulia în luna mai Ioana Bogățan: „Festivalul și publicul suferă de fapt pentru că, de multe ori, trebuie să renunțăm la anumite spectacole deoarece nu avem săli cu dotările tehnice de care este nevoie” În luna mai, la Alba Iulia se desfășoară Festivalul Internațional de Teatru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea