Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FOTO/VIDEO: Acţiune de igienizare a Platoului Padiş – Cetăţile Ponorului, la inițiativa RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 26 iunie 2017 la inițiativa RNP Romsilva – Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai-Facultatea de Educație Fizică şi Sport și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca-Facultatea de Horticultură s-a desfășurat o acţiune de igienizare a Platoului Padiş – Cetăţile Ponorului.

Acţiunea care a fost posibilă datorita sprijinului acordat de catre agenții economici din Padiș care oferă servicii de cazare (SC Corado Impex SRL, SC Scalini Pan SRL, II Terebent Ana, SC Razciuc SRL, PFA Mohut Ioan, SC Padicas SRL, PFA Criste Gheorghe Decebal, SC Caldesene SRL), reprezentanții Primariei Budureasa, reprezentanții Primariei Buntesti, reprezentanții Postul de Jandarmi Montan Padis si nu in ultimul rând firmei de salubrizare SC Edilul SA Beius.

Acțiunea a fost realizată În următoarele trei locații:

-Valea Tranghiesti – de unde s-au colectat 42 saci menajeri de 120 litri,

-Valea Rachita – de unde s-au colectat 49 saci menajeri de 120 litri, iar extragerea deșeurilor din doua doline a fost posibilă doar cu ajutorul unui excavator, deșeurile rezultate au fost sortate manual și incarcate pe un camion însumând aproximativ 20 mc deșeuri,

-Vecinatatea drumului DJ 763 pe o distanță de 4 km (Sesul Padis-Cabana Padis ) – de unde s-au colectat 50 saci menajeri de 120 litri.

La această acțiune au participat aproximativ 170 persoane cărora le suntem recunoscători pentru sprijinul acordat.

Dezvoltarea dezorganizată şi necontrolată a unor forme de turism care nu corespund cu obiectivele de protecție și conservare a Parcului Natural Apuseni contribuie în mod cert la periclitarea valorilor naturale pentru care acestea au fost desemnate, având în vedere caracterul special al zonelor de carst prin prezenţa în subteran a peşterilor explorate sau neexplorate, şi a importanţei deosebite a sistemelor hidrocarstice din punct de vedere al protecţiei este important sa menținem Padisul curat.

Platoul Padiş – Cetăţile Ponorului constituie din punct de vedere hidrologic, un bazin endoreic (închis la exterior), drenat pe cale subterană. Cea mai mare parte a apelor se scurg în bazinul Crişului Negru.

Sursa foto/video: facebook, Parcul Naţional Apuseni

[nggallery id=4264]

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna mai 2024. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni Temperaturile pentru luna mai din acest an or să fie mai ridicate decât cele specifice perioadei. Excepție făcând doar săptămâna 6 – 13 mai. Săptămâna 29 aprilie – 6 mai Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea