Dacă pentru unii sunt amintiri, pentru alţii reprezintă o altă faţă a oraşului Alba Iulia, nevăzută. Este vorba despre câteva fotografii vechi, ce „prezintă” zone din „cealaltă capitală” în urmă cu 40 de ani. Locul de promenadă „Corso”, zona fostei autogări, sediul cooperativelor meşeşugăreşti, sau imagini cu lucrările de sistematizare din oraş sunt câteva dintre acestea.
Alba Iulia s-a schimbat mult, iar asta o demonstrează, printre altele, şi câteva imagini „prăfuite”, realizate în urmă cu zeci de ani. Multe dintre clădiri au fost dărâmate, iar strâzile au acum cu totul alt aspect.
Dacă în zilele noastre circulă pe străzile oraşului maşini de lux, putem vedea în fotografii că luxul de acum 40 de ani era dacia 1100 sau dacia 1310.
Una dintre zonele din imagini este „Corso”, în centrul oraşului, singurul loc de promenadă în urmă cu câteva zeci de ani în oraşul Alba Iulia. Pe această stradă erau cofetării,magazine, dar şi un hotel, „Dacia”, pentru cei care îşi amintesc.
Fosta Bancă Naţională este de asemenea prezentată într-una din fotografii. Era amplasată în zona unde este construit acum magazinul Unirea, însă ea a fost dărâmată.
O clădire rămasă în picioare şi-n zi de azi este Maternitatea veche, amplasată în spate la Electrica, însă are alt rol acum.
În fotografiile prezentate mai poate fi văzut sediul Uniunii Judeţene a Coperativelor meşeşugăreşti, zona fostei autogări, dar şi lucrări de sitematizare, dărâmături din perioada în care s-a reconstruit oraşul.
7 Comentarii
Nu mi s-a aprobat comentariul???
CENTRUL ORASULUI A FOST ” MASACRAT” , NU ” RECONSTRUIT” !!! BLOCUL 280 ESTE ” O CALAMITATE”, SUFOCA PUR SI SIMPLU CENTRUL ORASULUI SI ESTE TOTAL INESTETIC ! PRIN DARMAREA A 80 % DIN CENTRUL ORASULUI ALBA IULIA SI-A PIERDUT , CA ORAS , PERSONALITATEA !!!
Blocul 280 este intr-adevar o calamitate din toate punctele de vedere. Am stat acolo si ma bucur ca am plecat din el. E plin de gandaci, mizerie. Si asta di cauza unora dintre locatari. Fara sa vreau sa jignesc pe cineve, dar e mai rau ca in blocurile de pe Goldis. de aceea am si plecat din el.
sa traiasca diafan ca ne da si noua un ban
Centrul Judetean de Proiectari a transpus pe planseta gandirea stralucita a vicepresedintelui Costea si a marelui constructor de case tip chibrit Bolog. Sistematizarea centrului vechi s-a facut tinand cont in mod deosebit de salvarea casei lui Costea (care si acum mai dainuie ) prin amplasarea de mastodonti ( vezi Casa Armatei, acolo altcumva era sistematizarea ) ca asa-i duceau pe ei capul.
In ce priveste Corso-ul asta nu mai era de actualitate acum 40 de ani.Dezimformare.
Poza cu fosta Autogara, imi aduce aminte de Placintarie, locul unde coceam placinta si produse de patiserie. Clientii erau multumiti de produsele pe care le-am introdus in meniu.Cei mai in varsta, isi mai aduc aminte. Au fost timpuri bune. Pacat ca nu s-a pastrat putin din „Lipsacni-ul” Balgradean.
Lipscani
Comentariile sunt oprite