Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/Cunoscuta ,,SuperNanny”, Irina Petrea, în dialog cu părinții și bunicii Cugirului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cunoscută publicului larg din emisiunile de televiziune: ,,SuperNanny”, “Copii contra părinti”, ,,Cei 7 ani de acasă”, ,,Un părinte mai bun”, din cărțile, publicațiile, articolele și interviurile sale, psihoterapeuta Irina Petrea a participat recent la o conferință organizată de Farmacia FARMEX Cugir.

Răspunzând invitației farmacistului Bogdan Petric, s-a creat posibilitatea ca părinți, bunici și copii să aibă prilejul de a o vadea în realitate, să-i poată adresa întrebări și să primească răspunsurile pe care le așteptau. ,,A fost o întâlnire de mare valoare si sunt foarte fericit pentru ca am putut oferi tuturor cugirenilor un eveniment atât de util si șansa de a se intâlni si a învața multe lucruri, de la unul dintre cei mai mari psihologi si psihoterapeuți din domeniul parentingului, Irina Petrea. Asa cum si deviza farmaciei noastre spune : la Farmacia Farmex iti oferim mai mult decat medicamente, oferim mereu un zâmbet cald, atenție si cea mai buna soluție in funcție de problema fiecărui pacient, tot așa și invitata noastră le-a dat cu multă dragoste participanților cele mai adecvate și utile răspunsuri, le-a făcut recomandări menite să-i ajute si să-i încurajeze, atfel încât să relaționeze cât mai bine cu copii sau nepoții”, mărturisea cu entuziasm farmacistul Bogdan Petric.

După epuizarea conferinței și a dialogului cu publicul, care s-a desfășurat pe parcursul a aprope 4 ore, Irina Petrea, cea mai cunoscută ,,SuperNanny” din România a avut amabilitatea să facă câteva declarații în exclusivitate pentru ziarul Unirea.

– E bine cunoscut faptul că nu există o satisfacție mai mare decât să ai un copil. De aceea doresc să vă întreb, cum vi s-a părut că a reacționat publicul la prezentarea făcută de psihoterapeutul Irina Petrea pe tema ,,Un părinte mai bun”?

– A fost o prezentare interactivă, în cadrul careia unii dintre părinți sau bunici găseau de multe ori, de la sine răspunsuri la ceea ce prezentam. Mă așteptam să mi să pună întrebări la sfârșit, dar nu credeam că sunt atât de multe. Oamenii s-au plans că deși au copii mici există problem destul de mari. Ei au venit cu întrebări de genul: să doarmă copilul cu mama sau cu tata, copilul nu vrea să meargă la școală și să-și facă tema singur, nu ascultă, când se poate discuta cu ei despre educația sexuală, cât trebuie să stea la televizor sau pe internet, etc. Leam răspuns că este nevoie ca primii pași să fie făcuți printr-un dialog direct astfel încât părinții să citească în sufletul lor, să spijine dezvoltarea emoțională analizând care sunt atitudinile lor profunde, doleanțele lor. Le-am mai explicat că schimbarea trebuie să înceapă cu noi, că vom reuși să fim părinți buni dacă la rândul nostru am avut părinți buni. Că e o prblemă de educație, care depinde de familie, de școală, de unde vi și cum te regăsești dacă ai devenit părinte. Astfel nicio procedură nu va da rezultate. Trebuie să ne analizăm famiia de origine, să ne punem întrebarea ce fel de persoană vrem să creștem, să-l facem pe copil să fie consecvent cu el însuși. În mare parte depinde și de relația de cuplu și de felul cât de fericit este acest cuplu. Le-am mai explicat că în ultimii 25 de ani copii s-au schimbat, că și societatea s-a schimbat la rândul ei și că trăiesc într-o altă realitate.

– Cum vedeți relația bunic – nepot?

– Din bucuria vieții de bunic apar uneori destule complicații. Copii folosesc de multe ori punctele forte și slabe ale bunicilor. Copiii au jumătate din informație genetic de la un părinte și jumătate de la alt părinte. În fiecare copil se regăsește ceva de la cineva și ceva de la altcineva. Între copil și bunic apare o relație de tandrețe. Bunicii oferă nepoților mai mult decât o fac uneori părinții. Bunicii ar fi bine să o lase pe mamă cu copilul, făcând anumite lucruri gospodărești în locul ei și nu să se ocupe bunica exclusive de copil. În acest fel o ajută mai mult pe mamă pe care o lasă să s ocupe de educația copilului.

– Cum priviți relația copilului cu televizorul, calculatorul și cititul?

– Și televizorul și calculatorul, în exces, invadează și distruge dialogul, răpește copilul de la activități recreeative în aer liber și de la preocupări care să-I stimuleze factorii de sănătate. Nu trebuie oprit de la folosirea acestor mijloace, dar să nu fie de durată. Totul trebuie selectat, trebuie ales în așa fel incât efectul să fie pozitiv. Chiar și când este vorba despe desenele animate, care la rândul lor trebuie să fie, nu doar distractive, ci și educative. Iar când vine vorba de citit și aici e nevoie de atenție. Important este ce cărți citește. Ele trebuie să fie cât mai attractive. La început, cărțile să fie subțiri, cu litere mari, cu desene care îi pasionează. Dacă un copil te vede că citeși, cu siguranță că va citi și el.

Vă mulțumesc pentru interviul acordat, vă doresc mult succes și multă sănătate!

Constantin PREDESCU

[nggallery id=2659]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea