Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ziua mondială pentru diversitate culturală, marcată la Colegiul Național ”David Prodan” Cugir

Publicat

în

21 mai , Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog si dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educatie, Stiință și Cultură (UNESCO), a fost marcată la Cugir  printr-un  program divers susținut de elevii mai multor școli invitați la CDI-ul Colegiului Național ,,David Prodan”.

Invitata surpriză a fost Martina Slabejova din  Rimavská Sobota -Slovenia, voluntară sosită în țara noastră în cadrul proiectului european ,,PlaNET SOEN” încheiat între E-ZAVOD din Slovenia și  Asociația ,,Alternative Sociale Millenium” din Cugir, a cărei membru fondator este  Adriana Crișan- SPAS Cugir. Însoțită de psiholog Arabela Găldău, traducătoarea în engleză, Martina și-a exprimat  plăcerea de a interacționa activ  cu  elevii cugireni, apoi a recitat în slovenă o poezie.

Spectacolul prezentat de David Mihai, a început cu recitarea de către Adrian Dache a poeziilor personale ,,La început de mai”și ,,Celor ce se iubesc”, ultima pusă pe muzică și interpretată la chitară de talentatul elev al CNDP.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programul  a cuprins minunate cântece populare interpretate de Georgiana Bogdan (Satul meu, grădină mare!) și Jurjiu Daria Maria (Codrule, bătrânule), eleve pregătite de profesoarele Ionela Suciu și Adina Toma de la Școala Gimnazială Săliște. Maximiliana Poienar, membră a grupului ,,Mlădițe cugirene” condus  de profesoara Ionela Popa, ne-a încântat cu deosebita interpretare a cântecului ,,Mămucă, inima ta”.

După interesanta scenetă de teatru ,,Pantomimă” interpretată de Maria Caraman și Rareș Oarga, piesă care a stârnit atât amuzamentul cât și aplauzele invitaților, a urmat momentul plin de energie pregătit de Școala Magică, moment  realizat prin cântecele ,,Gelem ,Gelem” și ,,Sapiso” interpretate de fanfara  ,,Music Form”. Cei zece tineri din  trupa pregătită de domnul Cristian Roman, au uimit asistența cu talentul lor de a cânta la trompetă, tobe, trombon, acordeon și alte instrumente muzicale. Au interpretat: Buta Alexandru, Sârb Sebastian, Chirpa Silviu, Vințan Marian, Tolan George, Roșu Gabriel, Sabău Paul, Șimon Darius, Moldovan Adrian, Roșu Ghiță.

Perechea dansatorilor Bianca Vesa și Radu Stoian au încântat apoi prin profesionalismul deja binecunoscut, interpretând două dansuri în stilurile Cha-Cha și Jive. Codruța Ivan și Andreea Ciucur au prezentat publicului două dintre creațiile grupului  ,,Fashion-Time” de la CNDP, grup  care condus de Anca Csutka a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol  la parada   de modă E-Cool cu ţinute realizate din materiale reciclabile, paradă din cadrul Concursului Județean ,,Green Fashion Show ’’desfășurat în 11 mai la Alba Iulia.

După frumoasa interpretare a piesei ,,I See Fire” a lui Ed Sheeran de către Denisa Trif acompaniată la chitară de colegii Darius Sbuchea și Adrian Dache, toți invitații  au servit pizza, bomboane și suc, în timp ce documentarista Tatiana Ungurianu a împărțit tuturor participanților diplome pe deplin meritate.

Pentru că  tot în 21 mai sărbătorim Sfinții Împărați Constantin și Elena, grupul ,,Micii istorici” ai Școlii Gimnaziale nr.3 condus de profesoara Daniela Satmari, au discutat despre importanța acestor două personaje istorice, menționând Edictul de la Milan din anul 313, actul oficial care a adus  printre altele recunoașterea creștinismului ca religie de stat,  descoperirea crucii pe care  a fost răstignit Iisus Hristos sau   generalizarea Duminicii ca zi de repaus în Imperiul Roman începând cu anul  321. După prezentarea powerpoint, Diana Negrea, Alexandru Todescu, Mark Doszlop și colegii lor au colorat icoane care au fost apoi expuse pe panoul CDI.

Atmosfera electrizantă  a zilei de azi a fost întreținută de mascotele Roxy- Roxana Mizgar și Pikachu- Roxana Cochileț, care alături de colegii lor, Cristina Matei, Maria Codrea, Viorel Codrea, Marian Codrea și Mihai Kovacs au contribuit la excelenta desfășurare de tinere și diverse talente.

  (C.P.)

[nggallery id=4019]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Publicat

în

20 Ani cu Skepsis,  împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților

Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.

Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.

”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.

De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.

Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală

Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.

Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

Publicat

în

 30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel

 Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.

Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:

– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;

– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;

– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;

– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.

Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.

Cristina Smadea,
Secretar literar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Publicat

în

DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă

Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.

Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare