Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Ziua Internațională a Romilor, celebrată la Sebeș: Elevii au susținut momente lirice în limba romani, dansuri tradiționale și interpretare muzică instrumentală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Ziua Internațională a Romilor, celebrată la Sebeș: Elevii au susținut momente lirice în limba romani, dansuri tradiționale și interpretare muzică instrumentală

Ziua Internaţională a Romilor este celebrată anual la 8 aprilie, în scopul recunoaşterii culturii, istoriei şi drepturilor milioanelor de romi din lumea întreagă, dar şi pentru a atrage atenţia asupra discriminărilor cu care se confruntă comunităţile de romi de pretutindeni.

Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria și cultura lor constituie o parte indispensabilă a moștenirii noastre europene, care se caracterizează prin diversitate.

Tradițiile, obiceiurile și cultura populară cu basme, legende, anecdote, proverbe, ghicitori, descântece, constituie o dovadă că romii au o cultură a lor, pe care o păstrează cu sfințenie și adaugă elemente noi cu fiecare generație.

Citește și: 8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora

De-a lungul timpurilor, scriitori, pictori și artiști plastici au surprins ipostaze din viața și activitățile romilor, aceștia constituind un izvor nesecat de inspirație pentru: Ion Budai Deleanu, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Cezar Boliac, N.D. Cocea, Costache Negruzzi, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Dimitrie Bolintineanu, George Coșbuc, Octavian Goga, Damian Stănoiu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Zaharia Stancu, Mircea Eliade, Mircea Radu Paraschivescu, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Mérimée, Cervantes, Victor Hugo, Federico Garcia Lorca, Raiko Djuric, Jean Pierre Liegeois.

În arta plastică românească sunt apreciate lucrările lui Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Theodor Aman, Arthur Verona iar în muzicologie, George Bizet compune opera „Carmen”, după nuvela lui Prosper Mérimée.

În acest an, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, alături de Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș au marcat Ziua Internațională a Romilor prin organizarea unor activități cultural-educative împreună cu elevii de etnie romă, avându-i coordonatori pe prof. Ursu Lidia și med. șc. Căian Petru.

Prin expoziția de carte și artă fotografică au fost descoperite noi comori și aspecte din istoria, cultura și civilizația comunității rome.

Partea artistică a evenimentului a fost asigurată de elevii de etnie romă de la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș și invitații lor, Fanfara Transilvania Junior din Cugir.

În program elevii au susținut momente lirice în limba romani, dansuri tradiționale țigănești și interpretare muzică instrumentală. Între invitați, s-a aflat și primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, care i-a apreciat pe micii artiști și a transmis un mesaj de felicitare întregii comunități.

But bersa angle, Romale!

La mulți ani tuturor romilor!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea