Rămâi conectat

Curier Județean

8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora

Ziarul Unirea

Publicat

în

8 aprilie: Ziua Internațională a Romilor. Sărbătoarea marchează celebrarea culturii și sensibilizarea populației la problemele acestora

Încă din anul 1971, la data de 8 aprilie este celebrată Ziua Internațională a Romilor, scopul acestei zile este celebrarea culturii romilor și sensibilizarea populației la problemele cu care se confruntă romii.

Problemele cu care se confruntă şi azi populaţiile rome au fost recent trist ilustrate în periferia Parisului unde au avut loc o serie de atacuri violente contra unor romi. Cocioabe arse, maşini vandalizate, romi hărţuiţi şi bătuţi pe motiv că vroiau să fure copii – incidentele, comise de oameni din cartierele învecinate taberei de romi, au plecat de la nişte zvonuri nefondate vehiculate pe internet şi dezminţite de autorităţile franceze. Sociologul şi specialistul populaţiilor rome Olivier Peyroux notează la RFI că „clişeele despre romi sunt astăzi reactivate”.

Cu toate că sunt cea mai mare minoritate din Europa, comunităţile rome sunt şi azi, masiv, victimele discriminării şi marginalizării. Lucruri care-i împiedică pe romi să aibă acces la drepturi fundamentale precum educaţia, locuri de muncă, locuinţă decentă sau servicii de sănătate de bază.”

„Anti-ţigănismul este în recrudescenţă” continuă apoi comisarii europeni. „Asistăm la difuzarea de discursuri extreme şi de ură, propagate pe internet. Cuvintele duc la ură iar ura duce la violenţă.

Trebuie să fim vigilenţi pentru a evita ca romii să devină din nou ţinta unor atacuri sau hărţuiri. Comisia europeană încurajează statele membre UE să-şi respecte angajamentele şi să-şi întărească lupta contra discriminărilor. Ei, suntem noi” conchid semnatarii declaraţiei.

Sursa: rfi.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu”

Bogdan Ilea

Publicat

în

Forțe proaspete în cadrul Jandarmeriei Alba. Nouă elevi s-au alăturat colectivului Inspectoratului Județean „Avram Iancu” Începând din 18 martie, nouă elevi de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani și „Petru Rareș” Fălticeni, s-au alăturat pentru primul stagiu de practică la Inspectoratul Județean „Avram Iancu.” În perioada 18 martie – 26 aprilie, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea