Ziarul Unirea
 

FOTO: “Zăpada mieilor” la Arieșeni. Fulgii de nea au acoperit grădinile oamenilor şi primele flori de primăvară

A nins la Arieșeni  în mijlocul primăverii. Dacă până zilele trecute, primăvara părea că şi-a intrat în drepturi, în zonele montane a nins, iar temperaturile au scăzut considerabil. În tradiţia populară se numeşte zăpada mieilor. Cu ultimele forţe, fulgi de zăpadă au acoperit grădinile oamenilor şi primele flori de primăvară.

Iarna nu se dă dusă, cu una cu două, chiar dacă nu a mai avut forţa de lunile trecute. Fulgii de zăpadă care s-au aşternut luni dimineața la Arieșeni nu i-au luat însă, prin surprindere, pe oameni. A fost zăpada mieilor, aşa cum ştiu din bătrâni.

E ultima ninsoare, care pune punct frigului şi iernii şi dă frâu liber venirii primăverii. Unii spun că ninsoarea mieilor e pe la sfârşitul lui martie, alţii spun că e pe la începutul lui aprilie.

Această ultimă suflare a iernii a primit numele de zăpada mieilor deoarece în această perioadă sunt aduşi pe lume mieii, simbolul primăverii.

Știm de la bunici că această ultimă zăpadă e ca aurul pentru pământ şi pentru cei care îl lucrează, pentru că e o rezervă de apă în sol, care va ajuta plantele să crească.

În alte părţi i se mai spune astfel ultimei ninsori din iarnă, pentru că fulgii sunt mari şi pufoşi, ca nişte mieluşei care, atingând apoi pământul, readuc natura la viaţă.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...