Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Voluntarii de la workshop-ul organizat de muzeul din Sebeș au încheiat cu succes prima săptămână: Zece monumente din piatră sunt în curs de restaurare

Publicat

în

În prima săptămână a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, după parcurgerea modulului teoretic, de marți, 10 august 2021, au început activitățile practice. Monumentele litice selectate pentru a fi restaurate cu această ocazie au fost supuse unor tratamente pentru a le fi stopate procesele de degradare active și pentru a fi aduse la un aspect cât mai apropiat de cel inițial.

Rând pe rând, au fost tratate, într-o primă fază, cu biocid, pentru a se opri atacurile produse de factorii biologici de degradare, bacterii, mușchi și licheni, și pentru a ajuta la îndepărtarea mai facilă a crustelor create în timp de generațiile de astfel de organisme, care au colonizat timp de decenii, mai ales, pietrele expuse în aer liber. Ulterior, s-a trecut la îndepărtarea acestora, precum și la curățarea de alte depuneri solide. În acest sens, s-au folosit perii, de diferite dimensiuni și durități, bețișoare de bambus, diverse alte substanțe și multă apă. Depunerile foarte aderente au fost îndepărtate cu ajutorul aburului produs de un steamer.

Piesele care au necesitat reîntregiri au fost asamblate folosindu-se un mortar special, iar cele care au fost lipite în trecut cu mortar pe bază de ciment au fost dezasamblate, iar după îndepărtarea materialului incompatibil (cimentul) au fost reasamblate cu ajutorul aceluiași mortar special utilizat în cazul primelor.

Electrica Furnizare Discount

Treptat, monumentele tratate și-au schimbat aspectul, unele chiar radical, așteptând ultimele tratamente, care să le protejeze, pe viitor, de factorii fizico-chimici și biologici care ar putea favoriza reapariția acelorași degradări.

Pe parcursul acestei săptămâni, foarte încărcate, dar și foarte frumoase, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș s-a închegat o adevărată echipă, relațiile de lucru, dar și cele de prietenie, legându-se cu repeziciune. Cele din urmă s-au văzut mai ales vineri, 13 august 2021, când, în partea a doua a zilei, cu ocazia unei pauze binemeritate, participanții au vizitat câteva monumente din Sebeș și din împrejurimi: biserica evanghelică din Sebeș, cimitirul evanghelic din Petrești și cetatea de la Câlnic.

Publicitate

Curier Județean

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

Publicat

în

Bărbat din ALBA cercetat pentru conducere fără permis după ce polițiștii „l-au mirosit” în trafic

La data de 17 octombrie 2021, în jurul orei 17.20, polițiștii Secției 7 de Poliție Rurală Sebeș au depistat un bărbat, 34 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67C, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de conducere fără permis.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr din Alba, REȚINUT după o „tripletă” penală: A furat o mașină cu care s-a plimbat beat și fără permis

Publicat

în

Tânăr din Alba, REȚINUT după o „tripletă” penală: A furat o mașină cu care s-a plimbat beat și fără permis

La data 17 octombrie 2021, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, de 30 de ani, din localitatea Căptălan, care este cercetat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, conducere fără permis și furt în scop de folosință.

Acesta a fost depistat la data de 16 octombrie 2021, de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Noșlac, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că, autoturismul pe care îl conducea aparține unui bărbat de 47 de ani, din comună, iar tânărul l-ar fi sustras din fața unui magazin alimentar, din comuna Noșlac, pentru a se deplasa în localitatea Căptălan.

Electrica Furnizare Discount

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citește mai mult

Curier Județean

Ordin de protecție și dosar PENAL pentru un bărbat din Aiud care și-ar fi amenințat soția

Publicat

în

Ordin de protecție și dosar PENAL pentru un bărbat din Aiud care și-ar fi amenințat soția

Polițiștii din Aiud au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi amenințat fosta soție. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru amenințare.

La data de 17 octombrie 2021, polițiștii din Aiud au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 35 de ani, din municipiu, cu privire la faptul că ar fi fost amenințată, prin telefon, de către fostul soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul, de 47 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său a fost întocmit dosar penal, pentru amenințare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare