FOTO: Vizită de lucru în Germania, organizată de ADR centru, pentru dezvoltarea parcurilor de transfer tehnologic
ADR Centru, împreună cu Reprezentanța permanentă a Landului Brandenburg în Regiunea Centru, ManCom GmbH, au organizat, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2014, o vizită de lucru în Landul Brandenburg, în special pentru un schimb de informaţii şi bune practici în domeniul creării, organizării şi funcţionarii parcurilor de transfer tehnologic, obiective care vor fi finanţate în perioada de programare 2014-2020 din fonduri structurale, prin noul Program Operaţional Regional.
Vizita delegaţiei române în zona Potsdam a facilitat şi importante runde de discuţii şi stabilirea unui cadru comun pentru viitoare proiecte bilaterale, pregătite de reprezentanţii Consiliului Judeţean Albă şi cei ai Parcului industrial Cugir.
În cadrul acestei vizite, ce a avut un pronunţat caracter tehnic, la Potsdam, a fost semnat un Acord de Parteneriat, încheiat între Institutul CEBra e.V. Cottbus şi ADR Centru, acord ce vizează dezvoltarea unui proiect comun în domeniul cercetarii-dezvoltarii, al transferului tehnologic şi al schimbului de bune practici în domeniul eficientizării utilizării energiei.
Important de semnalat este faptul că aceste două instituţii au mai colaborat în acest domeniu, în cadrul proiectului RenERg-EuReg, prin care două regiuni europene (Centru din România şi Lusatia din Germania) şi-au îmbunătăţit capacitatea de a planifica şi utiliza resursele regenerabile de energie, locale şi regionale. Acest proiect a fost soluţia dezvoltării economice durabile, prin promovarea inovării că politica regională şi întărirea legăturilor dintre cercetare şi mediul economic.
Prin proiectul RenERg-EuReg, în anul 2008 Regiunea Centru a devenit prima din ţara care şi-a formulat o Strategie, o politică clară şi coerentă privind utilizarea resurselor de energie şi, că o consecinţă a acestui fapt, din 2010 a devenit singură entitate din România recunoscută de Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, pentru a reprezenta şi promova interesele UE în cadrul Convenţiei Primarilor care s-au angajat să reducă cheltuielile şi consumurile de energie, dar şi emisiile poluante.
Prin POR 2014-2020 tema dezvoltării tehnologice şi a inovării este abordată în Axă Prioritară 1. Astfel, consolidarea cercetării, dar, mai ales, valorificarea eficienta în practică a rezultatelor acesteia, în mediul urban şi rural, vor fi finanţate în următorii ani cu aproximativ 21 milioane euro, la nivelul Regiunii Centru. Aceste fonduri vor fi alocate pentru crearea, modernizarea şi extinderea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic, inclusiv dotarea cu echipamente a acestora, precum şi pentru servicii tehnologice specifice, respectiv studii de investiţii tehnologice; asistență şi consultanta tehnică de specialitate la aplicarea / achiziţionarea de tehnologii; evaluare tehnologică şi audit tehnologic etc.
Printre potenţialii beneficiari ai acestor fonduri europene nerambursabile ar putea fi şi Consiliul Judeţean Alba, care este acţionar unic la societatea comercială „Parcul Industrial Cugir” SĂ. În judeţul Alba şi în Cugir, în special, ca urmare a importantelor investiţii germane din ultimii ani, a fost identificată necesitatea de creare a unui parc de transfer tehnologic, prin care să se asigure preluarea şi utilizarea eficientă a rezultatelor cercetării, atât în industrie, cât şi, mai ales în domeniul IMM şi al Start-up-urilor.
Rolul vizitei de lucru în Germania a fost cel de a clarifica aspecte deosebit de importante, privind modul de creare, de organizare, de funcţionare şi, în special, al sustenabilităţii post-implementare a parcurilor destinate transferului de know-how. Astfel s-a concretizat colaborarea bilaterală dintre ADR Centru şi Landul Brandenburg, prin facilitarea întâlnirilor şi dezbaterilor dintre experţii germani şi decidenţii romani.
Primele două întâlniri au avut loc la nivelul Ministerului pentru Economie şi Afaceri Europene al Landului Brandenburg, cu secretarul de stat dr. Carsten Enneper, precum şi la Institutul de cercetare şi formare profesională IBBF Berlin, cu dr. Walter Riccius coordonatorul centrului, reuniuni în care s-a discutat cadrul de pregătire al proiectelor de înfiinţare a centrelor de transfer tehnologic şi de cercetare-dezvoltare.
Celelalte întâlniri, la Parcul Ştiinţific Golm şi în Incubatorul pentru firme GO:IN, la Agenţia Viitorului (ZukunftsAgentur) Brandenburg şi la Centrul pentru tehnologie şi afaceri din Wildau, au avut menirea de a clarifica pentru partea română aspectele referitoare la modul de conlucrare dintre instituţiile care asigură transferul tehnologic din cercetare către firme nou înfiinţate, în incubatoarele de afaceri sau în general către IMM interesate să preia noi idei de afaceri.
„Ştim că nouă perioadă de finanţare este dedicată de UE pentru valorificarea optimă a rezultatelor cercetării în practică. Regiunile europene vor putea beneficia de fonduri pentru investiţii în cercetare, dezvoltare şi inovare, resurse de care şi Regiunea Centru are mare nevoie. Noi, la Consiliul Judeţean Alba, susţinem atât dezvoltarea sectorului energiei verzi, prin Agenţia Locală a Energiei Alba, cât şi parcurile industriale şi pe cele de transfer tehnologic, cum este cel de la Cugir. Se ştie că la Cugir şi Sebeş concernul Daimler, dar şi alte firme germane, au investit sume importante şi au adus plus-valoare zonei. Acum credem că este rândul nostru să ne implicăm în transferul rezultatelor cercetării către firmele mai mici, care poate altfel n-ar beneficia niciodată de aceste cunoştinţe. Considerăm că este necesar să dezvoltăm o industrie care să nu fie energofaga, care să utilizeze eficient surse de energie alternativă şi, toate aceste lucruri trebuie să fie puse la dispoziţia IMM într-un parc de cercetare-dezvoltare care poate fi creat în cadrul PIC Cugir. Acesta a fost scopul participării noastre la vizita organizată de ADR Centru şi partenerii noştri germani şi, foarte curând, vom primi vizita unei misiuni economice germane la Alba Iulia, căreia îi vom transmite mesajul că învăţăm de la nemţi cum să ne dezvoltăm durabil, cu energie verde şi în parcuri tehnologice, cum am văzut în Brandenburg„, a declarat domnul Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba şi conducător al delegaţiei care a cuprins conducerea PIC Cugir, cadre didactice şi experţi din cadrul CJ Alba.
„Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă constant de peste 13 ani. Am identificat recent, alături de reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilităţi de cooperare, şi am găsit acest potenţial proiect comun, care interesează Regiunea în ansamblu şi Consiliul Judeţean Alba în special. Prin aceasta vizita am prezentat colaboratorilor noştri germani posibilităţile de investiţii în Regiunea Centru, ca să susţinem activităţile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Pe de altă parte, ţinem cont de faptul că POR 2014-2020 este deja trimis la Comisia Europeană şi Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, lucru care ne obligă să fim pregătiţi să depunem repede proiecte. Aceste aspecte au fost dezbătute recent, la Sibiu, cu decidenţii de la nivelul regiunii, şi este îmbucurător faptul că se armonizează punctele de vedere locale privind investiţiile în infrastructura şi există interes pentru crearea de centre de transfer tehnologic, deoarece în România productivitatea şi eficiența nu se vor îmbunătăţi, până când legătura dintre cercetare şi producţie, dintre învăţământ şi aplicabilitatea practică a rezultatelor sale, nu se va concretiza, în folosul firmelor şi al întregii societăţi„, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegaţiei Regiunii Centru în landul german Brandenburg.
Alocarea financiară pentru Regiunea Centru, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost de 470,81 milioane euro şi, în cei şapte ani, s-au depus 1192 proiecte, în valoare totală de peste 1,76 miliarde euro, care solicită spre finanţare peste 1,22 miliarde euro. Dintre cele 1192 cereri de finanţare depuse la ADR Centru, sunt contractate 442 proiecte, care solicită circa 550 milioane euro, încă 52 de proiecte, cu o sumă solicitată de circa 35 milioane euro fiind în faza de precontractare.
Concret, asta înseamnă că gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finanţare nerambursabilă, este de peste 117%. În privinţa absorbţiei efective, este de subliniat faptul că Gradul de absorbţie a fondurilor POR la nivelul Regiunii Centru este printre cele mai mari din ţară, fiind aproape de 55%. ADR Centru a plătit, până la sfârşitul lunii august 2014, peste 247 milioane euro beneficiarilor de proiecte, iar 275 dintre aceste iniţiative sunt deja finalizate cu succes.
Detalii ale tuturor contractelor de finanţare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteţi obţine accesând pagină web Regio ADR Centru, link: http://harta.regio-adrcentru.ro/
[nggallery id=2389]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea
Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci