Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Politică Administrație

FOTO: Vizită de lucru în Germania, organizată de ADR centru, pentru dezvoltarea parcurilor de transfer tehnologic

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

ADR Centru, împreună cu Reprezentanța permanentă a Landului Brandenburg în Regiunea Centru, ManCom GmbH, au organizat, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2014, o vizită de lucru în Landul Brandenburg, în special pentru un schimb de informaţii şi bune practici în domeniul creării, organizării şi funcţionarii parcurilor de transfer tehnologic, obiective care vor fi finanţate în perioada de programare 2014-2020 din fonduri structurale, prin noul Program Operaţional Regional.

Vizita delegaţiei române în zona Potsdam a facilitat şi importante runde de discuţii şi stabilirea unui cadru comun pentru viitoare proiecte bilaterale, pregătite de reprezentanţii Consiliului Judeţean Albă şi cei ai Parcului industrial Cugir.

În cadrul acestei vizite, ce a avut un pronunţat caracter tehnic, la Potsdam, a fost semnat un Acord de Parteneriat, încheiat între Institutul CEBra e.V. Cottbus şi ADR Centru, acord ce vizează dezvoltarea unui proiect comun în domeniul cercetarii-dezvoltarii, al transferului tehnologic şi al schimbului de bune practici  în domeniul eficientizării utilizării energiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Important de semnalat este faptul că aceste două instituţii au mai colaborat în acest domeniu, în cadrul proiectului RenERg-EuReg, prin care două regiuni europene (Centru din România şi Lusatia din Germania) şi-au îmbunătăţit capacitatea de a planifica şi utiliza resursele regenerabile de energie, locale şi regionale. Acest proiect a fost soluţia dezvoltării economice durabile, prin promovarea inovării că politica regională şi întărirea legăturilor dintre cercetare şi mediul economic.

Prin proiectul RenERg-EuReg, în anul 2008 Regiunea Centru a devenit prima din ţara care şi-a formulat o Strategie, o politică clară şi coerentă privind utilizarea resurselor de energie şi, că o consecinţă a acestui fapt, din 2010 a devenit singură entitate din România recunoscută de Directoratul General pentru Energie (DG Energy) din cadrul Comisiei Europene, pentru a reprezenta şi promova interesele UE în cadrul Convenţiei Primarilor care s-au angajat să reducă cheltuielile şi consumurile de energie, dar şi emisiile poluante.

Prin POR 2014-2020 tema dezvoltării tehnologice şi a inovării este abordată în Axă Prioritară 1. Astfel, consolidarea cercetării, dar, mai ales, valorificarea eficienta în practică a rezultatelor acesteia, în mediul urban şi rural, vor fi finanţate în următorii ani cu aproximativ 21 milioane euro, la nivelul Regiunii Centru. Aceste fonduri vor fi alocate pentru crearea, modernizarea şi extinderea entităţilor de inovare şi transfer tehnologic, inclusiv dotarea cu echipamente a acestora, precum şi pentru servicii tehnologice specifice, respectiv studii de investiţii tehnologice; asistență şi consultanta tehnică de specialitate la aplicarea / achiziţionarea de tehnologii; evaluare tehnologică şi audit tehnologic etc.

Printre potenţialii beneficiari ai acestor fonduri europene nerambursabile ar putea fi şi Consiliul Judeţean Alba, care este acţionar unic la societatea comercială „Parcul Industrial Cugir” SĂ. În judeţul Alba şi în Cugir, în special, ca urmare a importantelor investiţii germane din ultimii ani, a fost identificată necesitatea de creare a unui parc de transfer tehnologic, prin care să se asigure preluarea şi utilizarea eficientă a rezultatelor cercetării, atât în industrie, cât şi, mai ales în domeniul IMM şi al Start-up-urilor.

Rolul vizitei de lucru în Germania a fost cel de a clarifica aspecte deosebit de importante, privind modul de creare, de organizare, de funcţionare şi, în special, al sustenabilităţii post-implementare a parcurilor destinate transferului de know-how. Astfel s-a concretizat colaborarea bilaterală dintre ADR Centru şi Landul Brandenburg, prin facilitarea întâlnirilor şi dezbaterilor dintre experţii germani şi decidenţii romani.

Primele două întâlniri au avut loc la nivelul Ministerului pentru Economie şi Afaceri Europene al Landului Brandenburg, cu secretarul de stat dr. Carsten Enneper, precum şi la Institutul de cercetare şi formare profesională IBBF Berlin, cu dr. Walter Riccius coordonatorul centrului, reuniuni în care s-a discutat cadrul de pregătire al proiectelor de înfiinţare a centrelor de transfer tehnologic şi de cercetare-dezvoltare.

Celelalte întâlniri, la Parcul Ştiinţific Golm şi în Incubatorul pentru firme GO:IN, la Agenţia Viitorului (ZukunftsAgentur) Brandenburg şi la Centrul pentru tehnologie şi afaceri din Wildau, au avut menirea de a clarifica pentru partea română aspectele referitoare la modul de conlucrare dintre instituţiile care asigură transferul tehnologic din cercetare către firme nou înfiinţate, în incubatoarele de afaceri sau în general către IMM interesate să preia noi idei de afaceri.

Ştim că nouă perioadă de finanţare este dedicată de UE pentru valorificarea optimă a rezultatelor cercetării în practică. Regiunile europene vor putea beneficia de fonduri pentru investiţii în cercetare, dezvoltare şi inovare, resurse de care şi Regiunea Centru are mare nevoie. Noi, la Consiliul Judeţean Alba, susţinem atât dezvoltarea sectorului energiei verzi, prin Agenţia Locală a Energiei Alba, cât şi parcurile industriale şi pe cele de transfer tehnologic, cum este cel de la Cugir. Se ştie că la Cugir şi Sebeş concernul Daimler, dar şi alte firme germane, au investit sume importante şi au adus plus-valoare zonei. Acum credem că este rândul nostru să ne implicăm în transferul rezultatelor cercetării către firmele mai mici, care poate altfel n-ar beneficia niciodată de aceste cunoştinţe. Considerăm că este necesar să dezvoltăm o industrie care să nu fie energofaga, care să utilizeze eficient surse de energie alternativă şi, toate aceste lucruri trebuie să fie puse la dispoziţia IMM într-un parc de cercetare-dezvoltare care poate fi creat în cadrul PIC Cugir. Acesta a fost scopul participării noastre la vizita organizată de ADR Centru şi partenerii noştri germani şi, foarte curând, vom primi vizita unei misiuni economice germane la Alba Iulia, căreia îi vom transmite mesajul că învăţăm de la nemţi cum să ne dezvoltăm durabil, cu energie verde şi în parcuri tehnologice, cum am văzut în Brandenburg„, a declarat domnul Florin Roman, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba şi conducător al delegaţiei care a cuprins conducerea PIC Cugir, cadre didactice şi experţi din cadrul CJ Alba.

Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă constant de peste 13 ani. Am identificat recent, alături de reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilităţi de cooperare, şi am găsit acest potenţial proiect comun, care interesează Regiunea în ansamblu şi Consiliul Judeţean Alba în special. Prin aceasta vizita am prezentat colaboratorilor noştri germani posibilităţile de investiţii în Regiunea Centru, ca să susţinem activităţile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Pe de altă parte, ţinem cont de faptul că POR 2014-2020 este deja trimis la Comisia Europeană şi Regiunii Centru îi este alocată o sumă nerambursabilă de peste 750 milioane euro, lucru care ne obligă să fim pregătiţi să depunem repede proiecte. Aceste aspecte au fost dezbătute recent, la Sibiu, cu decidenţii de la nivelul regiunii, şi este îmbucurător faptul că se armonizează punctele de vedere locale privind investiţiile în infrastructura şi există interes pentru crearea de centre de transfer tehnologic, deoarece în România productivitatea şi eficiența nu se vor îmbunătăţi, până când legătura dintre cercetare şi producţie, dintre învăţământ şi aplicabilitatea practică a rezultatelor sale, nu se va concretiza, în folosul firmelor şi al întregii societăţi„, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegaţiei Regiunii Centru în landul german Brandenburg.

Alocarea financiară pentru Regiunea Centru, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost de 470,81 milioane euro şi, în cei şapte ani, s-au depus 1192 proiecte, în valoare totală de peste 1,76 miliarde euro, care solicită spre finanţare peste 1,22 miliarde euro. Dintre cele 1192 cereri de finanţare depuse la ADR Centru, sunt contractate 442 proiecte, care solicită circa 550 milioane euro, încă 52 de proiecte, cu o sumă solicitată de circa 35 milioane euro fiind în faza de precontractare.

Concret, asta înseamnă că gradul de atragere a fondurilor europene disponibile pe acest program, prin contracte de finanţare nerambursabilă, este de peste 117%. În privinţa absorbţiei efective, este de subliniat faptul că Gradul de absorbţie a fondurilor POR la nivelul Regiunii Centru este printre cele mai mari din ţară, fiind aproape de 55%. ADR Centru a plătit, până la sfârşitul lunii august 2014, peste 247 milioane euro beneficiarilor de proiecte, iar 275 dintre aceste iniţiative sunt deja finalizate cu succes.

Detalii ale tuturor contractelor de finanţare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteţi obţine accesând pagină web Regio ADR Centru, link: http://harta.regio-adrcentru.ro/

[nggallery id=2389]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Comunicat de presă| PSD Sebeș solicită lucrări de refacere la Parcul Tineretului, nu soluții improvizate și cârpeli!

Organizația municipală a PSD Sebeș solicită primarului Dorin Nistor lucrări de refacere la Parcul Tineretului, având în vedere că folia amplasată pe fundul lacului s-a dezlipit și s-a ridicat deasupra apei. Soluția aleasă a fost golirea apei din lac și amplasarea unor amărâte de dale pe fundul său, astfel încât folia să nu se mai ridice deasupra apei.

Astfel de ”soluții tehnice” vor avea repercusiuni în următorii ani când Nistor nu va mai fi primar. Ele vor fi decontate din banii cetățenilor. Lacul din Parcul Tineretului trebuie să beneficieze de lucrări sustenabile, la cele mai înalte standarde. PSD Sebeș cere ca investițiile realizate să fie de calitate, durabile, în caz contrar ele reprezintă doar cheltuirea iresponsabilă a banului public.

Investiția de reamenajare a Parcului Tineretului, unde se află și lacul, a costat peste 1,5 milioane de euro, iar după nici 4 ani apar probleme grave. PSD Sebeș nu acceptă ca administrația PNL să își bată joc de banii cetățenilor și cere primarului Nistor să ia măsuri urgente – refacerea lucrării la standarde de calitate, nu soluții improvizate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mulțumim cetățenilor cu spirit civic care ne-au semnalat această problemă și îi asigurăm pe toți că vom lupta, în continuare, în consiliul local, astfel încât drepturile lor să fie bine reprezentate!

Comunicat de presă, Organizația municipală PSD Sebeș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Ion Dumitrel, președinte PNL Alba: „Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației”

Chiar dacă responsabilitatea adoptării legilor educației cade în sarcina Parlamentului și, prin extensie, a partidelor și clasei politice, considerăm că întregul proces trebuie să fie unul care depășească sfera politicului. 

Noul pachet de legi, absolut necesar pentru reforma sistemului educațional, nu trebuie să vină sub forma unui nou set de reguli, stabilite în câteva birouri, la București, și apoi aplicate la nivelul întregii țări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Propunerea și forma inițială a acestor legi trebuie să fie o bază de discuție, un punct de plecare pentru dezbateri avute cu toți factorii implicați în sistem, de la profesori, elevi, părinți, mediu economic privat și autorități locale. Tocmai de aceea, PNL Alba a facilitat, în contextul noului pachet de legi, preluarea a cât mai multe opinii și amendamente.

Întregul dosar ce se fundamentează pe baza propunerilor venite din toate localitățile județului a fost analizat de către Comisia de Educație, Cercetare, Tineret și Sport din PNL Alba și structurat într-un material ce va fi transmis, prin intermediul parlamentarilor PNL, ministrului Sorin Câmpeanu.

„Mă bucur că în Alba sunt foarte mulți profesioniști în educație care nu apelează la varianta comodă a constatării și acceptării prin neimplicare față de legi fundamentale pentru școala românească. Le mulțumesc tuturor celor care au transformat criticile în propuneri constructive la legile educației. S-au formulat amendamente pe baza unor argumente serioase, lucru care nu trebuie tratat relativ și printr-un recurs la metoda „las’ că știm noi”, de la București.

Pentru că niciun guvern nu e privat, iar puterea deciziei nu o ai pentru că lucrezi într-o clădire de stat, ci pentru că oamenii ți-au dat-o, iar legile nu vin fără opinia lor consemnată. Vreau să avem un învățământ, mai cu seamă profesional și dual, de calitate.

Am și formulat propuneri în sensul ăsta. Dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin preocupat de faptul că dascălii, din Palatele Copiilor, trebuie să rămână profesori, nu simpli angajați ai unei primării. Vom prezenta public răspunsul pe care-l vom obține la propunerile noastre.”- Ion Dumitrel, președinte PNL Alba.

Cele mai multe sugestii de corectare și modificare au vizat varianta propusă de minister pentru învățământul preuniversitar.

Iată câteva dintre cele mai importante:
  • procentul de ocupare a locurilor prin concurs organizat de colegii să fie de max. 25%, nu de 90%, iar 75% să se ocupe în urma evaluării naționale;
  • structurile de învățământ subordonate aceluiași ordonator de credite să poată funcționa cu efective de minim 12 elevi și 8 preșcolari, nu cu 40 cu cât prevede actuala propunere;
  • clasele/grupele în funcţiune la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân cu acelaşi număr de elevi până la finalizarea ciclului gimnazial;
  • amendamente cu privire la implicare agenților economici în învățământul profesional dual;
  • la bacalaureat probă scrisă la Limba și literatura română – probă comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, dar și probe obligatorii specifice profilului;
  • personalul didactic de predare titular existent în cluburile sportive școlare, palatele copiilor şi cluburile copiilor, nu își pierde calitatea de personal didactic;
  • lămuriri cu privire la statutul profesorului-mentor.

Întregul material poate fi consultat la sediul PNL Alba.

Biroul de presă al PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Comunicat de presă| Daniel Zdrânc, vicepreședinte ANRSC: „Cum poate deveni Alba un județ curat, atractiv pentru cetățeni, turiști și investitori!”

Un județ curat atrage atât turiști, cât și investitori. Dar, mai ales, un județ curat influențează, în bine, calitatea vieții locuitorilor lui.

Odată cu darea în folosință a depozitului „ecologic” de la Galda, parte a SMID (sistem de management integrat al deșeurilor), sistem care nu funcționează decât parțial, planurile Consiliului Județean pentru viitor în ce privește gestionarea deșeurilor s-au oprit.

Elit - Gustul Desăvârșit

Eu cred că este nevoie de o dezvoltare pe etape, inteligentă, care să vizeze câteva componente generale:

– Colectarea și transportul deșeurilor;
– Refolosire/reciclare;
– Pretratarea deșeurilor biodegrdabile prin compostare;
– Depozitarea ecologică a reziduurilor;

Iar pentru asta aș pregăti un program etapizat de investiții pe termen lung în domeniul managementului deșeurilor pentru județul Alba.

Ce aș face concret:

– Pregătirea unei noi celule ecologice pentru depozitare.
– Stații noi de sortare în cât mai multe zone ale județului, ușor accesibile.
– Stații de compost individuale distribuite gratuit, dar și platforme de compostare.
– Complementar, colectarea gratuită a deșeurilor vegetale de la populație, agricultori și ferme agricole.
– Platforme de depozitare a materialelor din construcții și demolări, unde să fie sortate și procesate, dotate cu concasoare care transformă betonul, piatra și cărămizile în materiale ce pot avea o utilizare ulterioară.
– Deșeurile provenite din construcții și demolări reprezintă până la o treime din totalul deșeurilor.
– Sprijinirea constantă a primăriilor pentru efectuarea unor acțiuni de igienizare și întreținere a curățeniei pe toate drumurile publice, șanțuri și acostamente, a cursurilor de apă și a zonelor turistice din județ.

Daniel Zdrânc, Vicepreședinte Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea