Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO:”Consistenţă instabilă”, o expoziţie impresionantă de tablouri în relief cu obiecte de la ţară, semnată de ardeleanul Valentin Petru Beca, la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Invitat special la eveniment, marele naist şi muzician al României, Ghoerghe Zamfir

expozitie Valentin Petru Beca007O expoziţie de pictură impresionantă cu tablouri în relief ce conţin „materiale neconvenţionale”,  poate fi vizitată la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Este vorba despre expoziţia „Consistenţă instabilă”, ce aduce în faţa publicului lucrări semnate de artistul Valentin Petru Beca, orginiar din satul Cib, judeţul Alba. Cei care vor vizita expoziţia vor avea ocazia să admire o serie de tablouri ce cuprind viaţa cotidiană de la ţară, locul unde autorul se inspiră, după cum spune el însuşi. Majoritatea elementelor introduse în lucrări sunt împrumutate din natura sau lumea satului ardelenesc. De la spete de război de ţesut, la bocanci, polonic, scaun, paie, sucitori sau sacoşe de cumpărături dar şi obiecte vestimentare, de toate se găsesc în picturile sale.  

Vernisajul expoziţiei a avut loc miercuri, de la ora 13.00, la Muzeul Unirii, în prezenţa invitatului special, cel care l-a încurajat încă de la început pe artist, maestrul Gheorghe Zamfir, precum şi a lui Constantin Inel, directorul adj. al muzeului albaiulian, Matei Drîmbărean, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Alba, Doina Hendre Biro, profesor de istoria artei şi reprezentant al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, dar şi a câtorva zeci de iubitori ai artei.

Artistul Petru Beca expune pentru a patra oară la Muzeul Unirii din Alba Iulia, iar aşa după cum spune maestrul  Gheorghe Zamfir, tânărul este remarcabil, a făcut „nişte progrese de un mare artist”. Marele muzician Zamfir  îl descrie pe Valentin Petru Boca ca fiind un artist cu idei originale, şi spune că prin îndrăzneala, curajul ideilor pe care le expune, dovedeşte că face parte din tânăra generaţie a marii picturi a României contemporane.

expozitie Valentin Petru Beca040„Sunt mândru că îl am lângă mine şi de câte ori merg acasă, la Cib, mă duce în camera lui, pe care a transformat-o,pentru moment într-un atelier de pictură, şi îmi arată plin de emoţie şi curiozitate tablourile pentru ca eu să-i spun ce cred despre ele”, a spus muzicianul şi totodată pictorul, Gheorghe Zamfir.

Acesta este de părere că fără puterea credinţei extraordinare de ţăran ardelean pe care o are Petru Beca, nu ar fi putut să se exprime atât de frumos, atât de sensibil şi atât de variat.

expozitie Valentin Petru Beca059De asemenea, Doina Hendre Biro, spune că artistul „refuză încadrarea într-o mişcare anume şi că pictura lui merge pe instinct şi pe forţele inconştientului. „Îşi cultivă originalitatea ca pe o floare a paradisului său încărcat de descoperiri şi îndrăzneli” a spus aceasta, precizând faptul că însuşi titlul expoziţiei „Consistenţa instabilă”, reprezintă o provocare în sine, prin alăturarea celor doi termeni care sunt opuşi ca înţeles.

Artistul Petru Beca mărturiseşte că inspiraţia lui vine din mediul în care trăieşte, la ţară, la munte, şi că acolo întâlneşte obiectele texpozitie Valentin Petru Beca045ridimensionale, „materialele neconvenţionale” pe care le foloseşte în lucrările sale. Pe lângă aceste obiecte, pe lucrările lui pot fi observate, ca un lait-motiv, două categorii de numere, a căror explicaţie ne-a dat-o dânsul: Prima, „1,2,3,4, reprezintă divinitatea, pentru că dacă le însumăm pe acestea, ajungem la cifra perfectă, 10”. Cealaltă categorie, de la 1 la 10, reprezintă imperfecţiunea, partea terestră, pământul, sfera materială, materia.

Iubitorii de artă, care doresc să viziteze operele artistului, pot face asta până în ziua de  8 mai 2014,  dată până la care este deschisă expoziţia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

[nggallery id=1536]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea