Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO:Colecţie de bancnote din perioada Revoluţiei ruse, exponatul lunii ianuarie la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află cum a ajuns în colecţia muzeului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Vezi cu ce bani l-au detronat bolşevicii pe ultimul ţar, Nicolae al II-lea

Bancnote din perioada Revolutiei Ruse02Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat marţi, 14 ianuarie, ora 11.00, primul exponat din 2014, exponatul lunii ianuarie. Cu această ocazie a fost expusă o inedită de colecţie de bancnote a Revoluţiei ruse din 1917. Cele aproape 30 de piese reamintesc finalul zbuciumat al Rusiei Imperiale, cu ultimele sale emisiuni monetare. Colecţia a fost donată muzeului albaiulian în anul 1966 chiar de către colecţionarul  Elie Bufnea, un ofiţer român, ardelean născut la Runc, implicat în organizarea unui corp de voluntari ardeleni, dintre prizonierii din Rusia, în Primul Război Mondial.

Exponatul a fost prezentat de către cercetătoarea Ioana Rustoiu şi directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu.

Bancnote din perioada Revolutiei Ruse09„Bancnotele au fost adunate de Elie Bufnea într-un clasor. Aşa au fost şi predate muzeului şi ilustrează toate bancnotele, sau aproape toate, care au fost emise în Rusia, le spun hârtii-monedă, de la primii guvernatori de după abdicarea ţarului,  armatele atamanilor, de fiecare formaţiune politică sau militară care a stăpânit Rusia, şi mai ales Siberia acelor ani. Sunt diferite, toate sunt ruble, deci nu au renunţat la denumire, doar că valorile difereau dintr-o parte în cealaltă. Există chiar la un moment dat o monedă scoasă într-un lagăr, care funcţiona chiar acolo. Deci fiecare zonă îşi avea propria monedă, pentru că aşa se considera că moneda ilustrează practic şi independenţa politică.

O parte dintre bancnote sunt publicate în memoriile scoase în 1928, dar nu sunt toate care au ajuns la noi, sunt diferite(…) Bancnotele circulau în aceeaşi perioadă, în funcţie de zona în care erai în Rusia. Clar, erau inflaţii, şi practic asta explică de ce s-a ajuns la inflaţia din Rusia. Şi dacă ne uităm la istoria rublei practic Republica Federativă sovietică, după aceea, şi-a revizuit tot sistemul monetar, pentru că şi-a dat seama că fiecare zonă era cu altă monedă şi nu era în regulă”, a explicat Ioana Rustoiu.

Bancnote din perioada Revolutiei Ruse04Potrivit reprezentanţilor muzeului albaiulian, colecţia este extrem de valoroasă, deoarece dezmembrarea politică din timpul conflictelor dintre cele două armate: cea a albilor, susţinători ai ţarului şi Armata Roşie a bolşevicilor, a făcut ca în teritoriul ocupat de fiecare să fie emise serii noi de bani – în fond aceeaşi rublă rusească!

Tocmai din acest motiv, printre bancnote se găsesc printre altele banii oraşului Odessa, ai lui Kerenski ori Kolceak, ai atamanilor Dutov şi Semenov, ai comandantului căii ferate din Manciuria sau banii bolşevici ai Republicii Federative Sovietice Ruse.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Aflaţi mai multe detalii din video de mai jos:

[nggallery id=996]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea