Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Ziua Națională a României, la Alba Iulia: Tânărul patriot care își arată dragostea față de țară, purtând un mare tricolor. Ce dimensiuni are

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Ziua Națională a României, la Alba Iulia: Tânărul patriot care își arată dragostea față de țară, purtând un mare tricolor. Ce dimensiuni are

Municipiul Alba Iulia este, în cursul zilei de astăzi, 1 Decembrie, scena celei mai importante sărbători pentru românii de pretutindeni: Ziua Națională a României.

Claudiu, un tânăr care a venit în orașul nostru pentru a sărbători Marea Unire, împreună cu zecile de mii de oameni care s-au strâns încă de la primele ore ale dimineții în localitate, a ales să își arate dragostea față de țara sa, purtând un tricolor de dimensiuni considerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Mă numesc Ioan Mihalcea Claudiu, în fiecare an vin cu tricolorul în cetate, mă bucur de această sărbătoare și vă așteptăm pe toți la Alba Iulia.”, a transmis tânărul, care a venit la Alba Iulia pentru evenimentele planificate pentru Ziua Națională a României.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Mai mult, întrebat ce proporții are steagul pe care îl poartă la manifestările de astăzi acesta a declarat pentru reporteri că „lungimea bățului este de patru metri, lățimea lui este de trei metri și înălțimea de 2,5 a tricolorului propriu-zis”.

Citește și: CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, cuprinde parada militară, concerte de muzică pentru toate gusturile, masa populară, focuri de artificii și multe alte surprize.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Sute de clerici și credincioși la slujba de înmormântare a tânărului preot Ioan-Emanuel Benchea. A plecat să predice Cetei Sfinților

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Sute de clerici și credincioși la slujba de înmormântare a tânărului preot Ioan-Emanuel Benchea. A plecat să predice Cetei Sfinților

Astăzi, 4 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba de înmormântare a preotului Ioan-Emanuel Benchea, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia.

Miercuri, 4 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia. Începând cu ora 12.00, Ierarhul nostru a oficiat slujba înmormântării vrednicului de pomenire părinte Ioan-Emanuel Benchea, trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 1 ianuarie 2023, la vârsta de 36 de ani.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ceremonie au luat parte numeroși clerici și credincioși atât din Alba Iulia, cât și din municipiul Sibiu, unde părintele Ioan-Emanuel a slujit în decursul ultimilor șapte ani.

Citește și: TRAGEDIE în prima zi din 2023: Un preot originar din ALBA a trecut la cele veșnice, la doar 36 de ani

La finalul slujbei, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit un cuvânt de învățătură și a adresat cuvinte de mângâiere și întărire doamnei preotese Alina-Lucreția și familiei părintelui Ioan Benchea. Părintele Arhimandrit Ioachim Tomoiagă, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, a dat citire mesajului transmis de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.

Apoi, trupul neînsuflețit al părintelui Ioan-Emanuel a fost așezat la locul de veșnică odihnă, în cimitirul „Chip” din cartierul albaiulian Ampoi III, spre nădejdea învierii și a vieții celei de veci.

Părintele Ioan-Emanuel Benchea s-a născut la data de 6 iunie 1986, în familia preotului Ioan Benchea și Mirela, având un frate, Mihai-Ștefan. Copilăria a petrecut-o în orașul Teiuș, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia în orașul Alba Iulia, odată cu transferul părintelui Ioan Benchea în parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Între anii 2001-2006, după absolvirea cursurilor Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” din Alba Iulia, a studiat la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan”.

Ulterior, în perioada 2006-2010, a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. După absolvirea studiilor masterale la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, a urmat cursurile de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, la specializarea Misiologie Ortodoxă.

În luna august a anului 2010, s-a căsătorit cu tânăra Alina-Lucreția Rodilă, căsnicie împlinită și binecuvântată prin nașterea celor doi fii, Ioan și Ștefan. În data de 3 octombrie 2010, a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia, unde a slujit până la data de 1 octombrie 2013.

Ulterior, s-a stabilit împreună cu familia în municipiul Sibiu, unde a fost numit diacon pe seama Catedralei mitropolitane și a activat în administrația Centrului eparhial. Pe data de 17 ianuarie 2016, a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sibiu – Hipodrom I, de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Aici, la Altarul bisericii „Sfântul Antonie cel Mare”, a slujit cu bucurie și dragoste vreme de șapte ani, continuând lucrarea sfințitoare a părintelui Ilarie Benchea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Pensii 2023: Cumpărarea de vechime în muncă în 2023. Câți bani trebuie dați pentru completarea „câmpului muncii” cu 5 ani

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Cumpărarea de vechime în muncă în 2023. Câți bani trebuie dați pentru completarea „câmpului muncii” cu 5 ani

Românii care au goluri în cartea de muncă au posibilitatea de a cumpăra vechime pentru a beneficia de pensie.

Ordonanța de Urgență 163/2020 a fost adoptată de Parlament. Ea permite persoanelor care nu au suficientă vechime să încheie cu casele de pensii un contract de asigurare socială de până la 6 ani consecutivi.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Camera Deputaţilor, care este for decizional, a aprobat prelungirea termenului până la care se poate cumpăra vechimea de la data de 1 septembrie 2021 până la data de 1 septembrie 2023.

Elit - Gustul Desăvârșit

OUG adoptată prevede că baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

Salariul minim a crescut la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, salariul minim pe economie a crescut, inclusiv în cadrul firmelor private, la 3.000 de lei

Creșterea salariului minim 2023 este reglementată de Hotărârea de guvern 1.447/2022, privind salariul minim pe economie, precum și de Ordonanța de urgență 168/2022, așa-numita ordonanță-trenuleț, care stabilește scutiri de taxe pentru 200 de lei din salariul minim, și majorarea remunerației minime în construcții.

Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

Inclusiv în firmele private, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim de bază a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut, conform HG 1.447/2022.

Această modificare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o creștere de 17,6 %, ceea ce în valoare absolută înseamnă 450 de lei, iar în valoare netă salariul este de 1.863 lei, majorarea fiind de 339 lei, iar creșterea pe net de 22,2 %.

Remunerația minimă este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună, de la 1 ianuarie 2023.

Cât costă cumpărarea vechimii

Mulți români au goluri în cartea de muncă și doresc să cumpere vechime, însă și această cumpărare a vechimii are legătură cu salariul minim care a fost majorat la 3.000 de lei.

„Este vorba de acel contract de asigurare pe care fiecare doritor care vrea să-și completeze vechimea în muncă îl încheie cu Casa Teritorială de pensie unde și are domiciliu, astfel încât poate să își achiziționeze vechime retroactivă până completează fie stagiul minim de cotizare prevăzut de lege, de 15 ani, fie stagiul complet de cotizare de 35 de ani”, a spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei

Pentru persoanele care intenționează să cumpere vechime în muncă pentru o perioadă mai mare de timp, calculele nu arată prea bine.

Contribuția pentru asigurări sociale datorate este de 25%, adică este vorba despre 750 de lei pe lună, care se înmulțește cu numărul de luni care se doresc a fi cumpărate.

Astfel:

1 an vechime = 9.000 de lei
2 ani vechime = 18.000 de lei
3 ani vechime = 27.000 de lei
4 ani vechime = 36.000 de lei
5 ani vechime = 45.000 de lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Prețuri mai mari, salarii mai mici: Salariații din județul Alba primesc mai puțini bani, de la o lună la alta

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Prețuri mai mari, salarii mai mici: Salariații din județul Alba primesc mai puțini bani, de la o lună la alta

Parcă n-ar fi fost de ajuns că viața conjudețenilor, ca și a românilor în general, este tot mai scumpă de la o zi la alta, căci, colac peste pupăză, angajații s-au trezit că la plata salariilor de la începutul lunii trecute au primit mai puțini bani pe octombrie decât încasaseră pe septembrie. Cu câteva zeci de lei, mai precis, în medie, cu 33 de lei.

Și vorbim despre oameni care trudesc zilnic, unii chiar și în tură de noapte, adică atunci când majoritatea conjudețenilor dorm, ei trebuie să meargă la serviciu și „trag la normă” pentru îndeplinirea planului de producție, fiindcă, în caz contrar, riscă să nu-și primească salariile integral. Alții sunt nevoiți să muncească stând în picioare timp de 8 ore sau lucrează afară, în condiții vitrege, chiar și atunci când plouă sau e frig, cum se întâmplă frecvent la mijlocul toamnei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, în octombrie, câştigul salarial mediu net a fost de 3.509 lei, mai mare cu 378 de lei comparativ cu un an în urmă (+12,1%), dar mai mic cu 33 de lei decât în septembrie (-0,9%), deși toate, dar absolut toate prețurile produselor și tarifele serviciilor au explodat pur și simplu, unele scumpindu-se de cel puțin două, trei ori, din tot felul de motive invocate, mai mult sau mai puțin credibile.

Dacă transpunem în viața reală cei 33 de lei pierduți la salariu, pe care angajații îi avuseseră în buzunare în septembrie dar nu i-au mai dus acasă în octombrie, atunci putem spune că slujbașii în cauză au fost nevoiți să renunțe la ceva, căci, oricât de puțini par, câte nu se pot cumpăra cu acești bani!

Altfel spus, aceasta înseamnă că angajații au câștigat pe luna octombrie doar 97,82% din salariul încasat pe septembrie și doar 97,18% față de cel din octombrie 2021!

În octombrie a.c., câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat agricultorii și silvicultorii, care au primit, în medie, 4.164 de lei, cu 68 de lei mai mulți decât în septembrie și cu 878 de lei în plus față de miezul toamnei din 2021. Însă este vorba de doar 3.309 salariați din agricultură, silvicultură și pescuit.

Și cei 46.576 de constructori și muncitorii din fabrici și uzine au încasat cu 50 de lei peste media salariului net din județ, adică 3.559 de lei, după ce în ultimul an câștigul salarial le crescuse cu 458 de lei, dar cu toate acestea în octombrie a.c. au încasat cu 69 de lei mai puțini bani comparativ cu prima lună de toamnă. Iar cei aproape 70 de lei pe care îi avuseseră în buzunar datorită salariului aferent lunii septembrie i-ar fi putut cheltui acum pentru întreținerea familiei, educația copiilor etc.

În schimb, chiar dacă, în medie, în ultimul an s-au ales cu o majorare de 240 de lei, cei 48.546 de angajați încadrați în sfera serviciilor, deși au primit cu 10 lei în plus față de septembrie, salariul lor aferent lunii octombrie a.c. a fost de numai 3.395 de lei, cu 114 lei mai mic decât media câștigului salarial net la nivel județean. Și ne referim la cea mai numeroasă dintre cele 3 categorii de personal luate în calculul statistic de către DRS Alba (46.576 de angajați în construcții și industrie, 3.309 salariați în agricultură).

Conform sursei citate, în octombrie, slujbașii din județul Alba au primit cu 499 de lei mai puțini bani „în mână” decât media câștigului salarial pe ţară. Câştigul salarial mediu net înregistrat în octombrie a poziţionat Alba pe locul 14 în ierarhia judeţelor ordonate descrescător la nivel național și pe locul 4 între cele 6 județe ale regiunii Centru, din care mai fac parte județele Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea