Rămâi conectat

Ştirea zilei

CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

BONTEA Alexandru

Publicat

în

CONCERTE de 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu, Zdob și Zdub, vor „arunca în aer” Piața Cetății, de Ziua Națională

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României, cetățenii din Alba Iulia și nu numai, se vor putea bucura de concerte pline de energie și de voie bună.

Citește și: PROGRAMUL ZILEI de 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia: PARADĂ militară, masă populară, concerte și foc de artificii de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI

Cei care au decis să își petreacă Ziua Națională la Alba Iulia, dar și cetățenii din zona județului Alba, pot lua parte la adevărate spectacole susținute de către Irina Rimes, Damian Drăghici, Surorile Osoianu și chiar Zdob și Zdub.

Elit - Gustul Desăvârșit

Spectacolele vor începe de la ora 19.00, în Piața Cetății din Alba Iulia, de unde, la ora 22.00 poate fi vizionat focul de artificii.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Irina Rimes

Talentul Irinei Rimes vine de peste Prut, unde artista a castigat inimile celor de acasa, după ce a ajuns în finala show-ului de talente “Fabrica de staruri”, din Republica Moldova.

Cu o aparitie inedita, plina de sensibilitate si cu un farmec aparte, Irina s-a lansat pe piata muzicala din Romania cu o piesă ce a stat pe primul loc în topurile muzicale româneşti luni în şir, primul ei single “Visele .

“Visele” a ocupat locul 1 in toate topurile romanesti timp de trei luni. Declarat hit-ul anului, “Visele” a strans 16 milioane de vizualizari pe Youtube si s-a regasit in Top10 MediaForest in anul lansarii, 2016.

Damian Drăghici

Damian Drăghici este un muzician complet, absolvent al Conservatorului Philippos Nakas din Atena, unde a studiat muzica Jazz și al “Berklee College of Music” din Boston, SUA, unde a studiat naiul.

A câștigat un premiu Grammy pentru albumul “Winter Solstice” și a urcat pe scena turneului “Night of the Proms Tour” unde a cântat alături de Joe Cocker, Zucchero, Cyndi Lauper, James Brown și Shaggy.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Damian înființează Damian&Brothers în anul 2006, prima trupă care reușește să îmbine muzica tradițională lăutărească cu elemente din Jazz, Rock, Reggae și Dubstep. “Keeping the Fire Alive” și “Romanic” sunt cele două albume care evocă iubirea și acceptarea; un manifest scris cu note muzicale împotriva discriminării etnice. În aceasta formulă muzicienii susțin peste 600 de concerte în întreaga lume.

Surorile Oșoianu

Surorile Osoianu este un ansamblu etnofolcloric familial din Republica Moldova. Este alcătuit din 5 surori născute în satul Horești, Republica Moldova.

Repertoriul ansamblului include cântece de joc, colinde, cântece pascale, cântece de dragoste, balade și altele. Surorile Osoianu sunt parte a Studioului Folcloric „Iedera”, susținut de Palatul Republican pentru Copii și Tineret „Arctico”. Conduc și alte ansambluri folclorice de copii și tineret.

Surorile Osoianu au colaborat cu formația Zdob și Zdub în anul 2003, înregistrând împreună două piese: „DJ Vasile” și „Miorița”. Au început să colaboreze cu interpreta Loredana Groza la concertul dedicat celor 25 de ani de activitate ai artistei.

De asemenea, Surorile Osoianu au colaborat cu mai multe orchestre, precum orchestra „Lăutarii” a lui Nicolae Botgros. În 2019, au începutcolaborarea cu formația Subcarpați.

Zdob și Zdub

Zdob și Zdub este o formație de muzică rock din Republica Moldova.

Înființată în 1994 de un grup de amici din orașul Strășeni, Republica Moldova, Zdob și Zdub combină mai multe stiluri muzicale.

Zdob și Zdub a reprezentat de trei ori Republica Moldova la concursul muzical Eurovision.

De-a lungul timpului Zdob și Zdub a cântat în deschiderea unor concerte cu formații și artiști de renume mondial, precum sunt Red Hot Chili Peppers, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Biohazard, Rollins Band, Rage Against The Machine, Soulfly, The Garbage, Fun Lovin’ Criminals, Linkin Park.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Orașul Cugir, la 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Al doilea oraș liber de comunism, după Timisoara și al patrulea oraș din România în care au început manifestări împotriva regimului Ceaușescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Orașul Cugir, la 33 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989. Al doilea oraș liber de comunism, după Timisoara și al patrulea oraș din România în care au început manifestări împotriva regimului Ceaușescu

Cu 33 de ani în urma, în ziua de 21 Decembrie 1989, Cugirul devenea al doilea oraș liber de regimul comunist, după Timișoara și al patrulea oraş din România în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceauşescu.

În 2001, Cugirul a fost declarat oraş martir al Revoluţiei de la 1989. În argumentarea cererii, Consiliul Local al oraşului Cugir a prezentat desfăşurarea evenimentelor aşa cum au fost, în urma consultării participanţilor, a declaraţiilor scrise şi a fotografiile existente. În ziua de 21 decembrie 1989, în jurul orei 10.00, la Întreprinderea Mecanică Cugir, în faţa Secţiei Sculărie s-au adunat în jur de 50 de persoane, comentând despre evenimentele de la Timişoara. Au sunat sirenele macaralelor, s-a bătut clopotul de alarmă al secţiei și s-a păstrat un moment de reculegere pentru un student cugirean împuşcat la Timişoara. A fost semnalul revoltei. S-a încercat un dialog între conducerea de partid locală și munctori, demers rămas însă fără vreun rezultat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Grupul porneşte spre clădirea conducerii întreprinderii, trecând prin faţa secţiilor: Maşini-unelte, Cuplaje, Turnătorie de precizie. După o scurtă staţionare la Pavilionul Central, coloana se îndreaptă pe traseul: Secţia Prototipuri, Fabrica de Produse Tehnice, Turnătoria de fontă, Secţia M.U Montaj, Bobinaj, Mecano-Energeic III, Mecanică IV, Mecanică II şi Mecanică VIII. Ieșită în stradă, coloana manifestanţilor, cu steagul tricolor în frunte, iese pe poarta fabricii de electrocasnice şi parcurge traseul: Strada Doinei, Al. Sahia, Tineretului, Victoriei, Stadionului, Sfatul Popular şi se opreşte scurt timp în faţa porţii oficiale a I.M. Cugir.

Se scandează lozinca ,,Veniți cu noi”. Apoi se îndreaptă către I.M.C. II, trecând prin faţa Ocolului Silvic, IFET, Şcoala Generală Nr. 1, piața de sus a orașului. Se alătură noi manifestanţi. După intrarea în IMC II, coloana manifestanţilor parcurge traseul secţiilor Mecanica V, Mecanică VII, Mecano-Energetic II, Mecanica VI, pavilionul tehnic şi administrativ. Apoi coloana se întoarce la Consiliul popular şi miliţie. Unitatea de securitate din incinta IMCugir , care asigura paza unității trimite în fața sediului primăriei și a unor anexe de interes public ale acesteia, câțiva militari înarmați (fără muniție), dar care sunt la scurt timp retrași și trimiși în cazarmă.

La primărie, lozincile cu însemnele PCR și Consiliul Popular, sunt sparte și eliminate de pe faţada clădirii. (Interesant este faptul că insemnele de pe clădirea primăriei au fost distruse de către două persoane care nu erau din Cugir). Coloana se îndreaptă spre Miliţie, unde se presupune că sunt persoane arestate. Se cere din partea demonstranților să fie eliberați cei reținuți.

Se neagă că ar exista arestați și nu se acceptă o verificare. Șeful Miliţiei, căpitanul Valentin Pop împreună cu subordonaţi ai săi, cu reprezentanţi ai securităţii judeţene, comandantul pompierilor din judeţ se blochează în sediul Miliţiei. Demonstranții rup cablurile telefonice și incendiază mai multe maşini (cu ,,cocteiluri Molotov”). În jurul orelor 17.00 – 17.30, clădirea miliţiei este incendiată. Sub pericolul arderii de vii, comandantul miliției, Valentine Pop și Ilie Staicu, sar de pe terasa miliției spunând că ,,miliția este cu poporul” și că se predau.

Sunt însă linșați, uciși în mod barbar de către așa ziși revoluționari, iar cadavrele lor profanate. Se înregistrează primele victime din rândul demonstranților, răniţi şi morţi. Răniţii sunt transportaţi la spital. Medicii răspund cu promptitudine solicitărilor. Pe la orele 21.00 – 21.30, la Consiliul popular sunt sparte geamurile la parter, este forţată uşa de la intrare, se aruncă cu benzină pe jos şi clădirea este incendiată. Pompierii militari, cu 2 maşini aduse din Orăştie şi 2 din Alba Iulia nu pot interveni fiind obligate să se retragă. În jurul orei 24.00, focul este stins, dar se fac scrum documente ce țin de partea administrativă, inclusiv arhiva primăriei. Demonstranții pornesc în grupuri tot mai mari pe străzile orașului.

Sunt devastate librăriile, operele lui Ceauşescu sunt aruncate în stradă şi arse. Nu scapă de furia unor revoluționari, nici bunurile unor demnitari politici și a unor milițieni din localitate. Agoniseala aflată în locuințele acestora este aruncată în stradă și incendiată. La fel s-a întâmplă și cu mașinile care și ele sunt incendiate. În noaptea de 21 Decembrie 1989, Comandamentul Gărzilor Patriotice se întruneşte la ora 1.00 şi organizează paza obiectivelor de la U.M. Cugir. Sosesc vânătorii de munte din Alba Iulia, care pătrund în U.MC, cu scopul de a o apăra de un eventual atac. În ziua de 22 Decembrie 1989, are loc în zona Pieţei Complex, o adunare populară. Mulţimea se îndreaptă spre Spital, apoi se opreşte în faţa U.M.C., lângă fântâna artezienă.

În 22 decembrie, în jurul orei 8.00, au loc discuțiile pentru constituirea conducerii oraşului. Are loc o a doua adunare populară pe stadionul oraşului, unde fuseseră montate microfoane. Este ales un comitet local format din: Cristea Ioan (printre primii revoluționari ai orașului și primul primar al unui oraș liber), Pîclişan Filip, preotul Donu Gheorghe, Filimon Ioan, hotărându-se formarea Frontului de Salvare Naţională. La ieşirea din stadion, revoluționarii au auzit de la postul de radio despre fuga lui Ceauşescu. În jurul orei 11.00, Statul Major al Vânătorilor de munte este mutat de la Uzina mecanică la Clubul Muncitoresc şi îşi fixează obiectivele de apărare în oraş. Chiar în dimineaţa zilei de 22 Decembrie 1989 sunt organizate gărzile pentru asigurarea ordinii în oraş. Se distribuie arme gărzilor şi populaţiei.

Existând disoluția autorității de ordine în oraș, prin incendierea miliției și fuga lucrătorilor din instituție, se formează o grupă de ordine formată din milițieni în rezervă. În după-amiaza zilei de 22 şi dimineaţa zilei de 23 decembrie, s-a intrat în dispozitivul de apărare al fabricii de armament și muniție. Din 23 decembrie, conducerea patrulelor este preluată de colonelul Verdeş Ştefan. Se constituie un Stat major militar prin implicarea ofiţerilor Recepţiei Tehnice Militare.

În 23 decembrie 1989 are loc o nouă adunare populară, în faţa Clubului Muncitoresc pentru lărgirea comitetului coordonator al oraşului, iar din 26 decembrie, acest comitet se transformă în Consiliul Frontului Salvării Naţionale. La Cugir au existat conform datelor, 3 morți și 68 de răniți. Trei bărbaţi au fost condamnaţi la pedepse între 10 şi 13 ani de închisoare pentru linşarea comandantului Miliţiei Cugir, Valentin Pop şi a subofiţerului Ilie Staicu.Pentru ca evenimentele să nu fie date uitării, membrii Asociației 21 Decembrie 1989, vor organiza sâmbătă, 21 Decembrie 2022, o comemorare a celor care s-au jerfit în acele zile pentru libertate.

Programul începe la ora 14.00, la troița din fața Primăriei Cugir unde va avea loc o slujbă de pomenire și vor fi depuse coroane de flori din partea oficialităților locale și județene. Tot în aceeași zi, de la ora 12.30, la sediul Poliției orașului Cugir va avea loc un parastas de pomenire în amintirea celor doi lucrători ai miliției Cugir decedați în seara zilei de 21 decembrie 1989.

Constantin PREDESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un client care „ocupa spațiul degeaba”, bătut de un vânzător al unui magazin din Alba Mall. Ce pedeapsă a primit

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Un client care „ocupa spațiul degeaba”, bătut de un vânzător al unui magazin din Alba Mall. Ce pedeapsă a primit

Un client care nu ar fi dorit să părărească un magazin din incinta Alba Mall, a fost agresat de către vânzător. Acesta a fost condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Infracțiunea de purtare abuzivă a avut loc în 31 mai 2021. În 14 decembrie 2022, Judecătoria Alba Iulia a pronunțat hotărârea de condamnare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit dosarului, în data menționată, în timp ce se afla în incinta magazinului, în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de vânzător, pe fondul unor discuţii în contradictoriu cu victima, bărbatul (G. R. I.) a lovit-o cu capul în zona feţei şi cu un obiect din lemn în zona antebraţului mâinii stângi, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare au fost necesare 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Victima a declarat că se afla în magazin împreună cu alte două persoane și au fost abordaţi de către inculpat, care i-a întrebat dacă îi poate ajuta cu ceva.

„Întrucât aceştia au răspuns că încearcă să se decidă în privinţa achiziţionării unui acvariu pentru peşti, însă în acel moment nu au nevoie de ajutor, inculpatul a devenit agitat, spunându-le că se află în magazin de aproximativ o jumătate de oră şi ar fi cazul să se hotărască deoarece, la acel moment, aveau voie în interior doar 8 persoane, iar grupul «ocupa spaţiul degeaba». Deranjat de faptul că persoana vătămată i-ar fi spus inculpatului că în magazin se află doar el împreună cu alte două persoane şi nu se impune să iasă afară din motivul invocat şi nici nu există un motiv pentru a-i da afară, inculpatul s-a dus după tejgheaua magazinului, de unde s-a întors cu un obiect lung din lemn şi s-a apropiat de persoana vătămată”, se menționează în hotărâre.

Agresiunea, înregistrată de camerele de supraveghere

Clientul a fost lovit cu capul în zona feţei, iar apoi, în timp ce se retrăgea pentru a scăpa, a fost lovit o singură dată cu obiectul din lemn în zona bicepsului mâinii stângi. Agresorul a recunoscut acuzaţia așa cum a fost reţinută în actul de sesizare.

Din imaginile înregistrate de camera de supraveghere a sistemului video reiese că la un moment dat vânzătorul a luat un obiect alungit din lemn de pe podeaua din spatele tejghelei şi s-a îndreptat spre un grup de trei persoane care se afla în incinta magazinului.

În momentul în care inculpatul a ajuns lângă grupul de trei persoane, a lovit-o pe una dintre acestea, îmbrăcată cu un tricou de culoare închisă, cu capul în zona feţei. Ulterior, acesta a lovit aceeaşi persoană cu obiectul din lemn în zona antebraţului mâinii drepte.

„Instanţa apreciază că stabilirea unei pedepse cu închisoarea a cărei aplicare să fie amânată reprezintă un avertisment necesar şi totodată suficient de puternic pentru îndreptarea comportamentului social al inculpatului, care poate fi reintegrat social şi reeducat şi fără condamnarea la o pedeapsă fără izolare în regim de detenție”, se mai precizează în documentul citat.

Astfel, vânzătorul a fost condamnat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de doi ani. Acesta a mai fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile lucrătoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Pompierii ISU Alba, mesagerii lui Moș Crăciun: Familiile din zonele greu accesibile din Apuseni au primit daruri înainte de sărbători

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pompierii de la ISU Alba s-au transformat înainte de sărbători în mesagerii lui Moș Crăciun. Familiile din zonele greu accesibile din Apuseni au primit de la aceștia pachete cu alimente, jucării și haine.

În pragul Sărbătorilor de Crăciun, pompierii militari din cadrul ISU ALBA s-au gândit să devină mesagerii lui Moș Crăciun desfășurând o acțiune umanitară pentru familiile nevoiașe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia au parcurs zeci de kilometri prin zone greu accesibile din zona Munților Apuseni, aducând cu ei o rază de lumină și speranță pentru mai multe familii.

Copilași, părinți sau chiar persoane mai în vârstă pentru care perioada de iarna este o încercare foarte grea, i-au primit cu brațele deschise pe pompieri care le-au dăruit dulciuri, jucării, hăinuțe și alimente.

Bucuria și sclipirea din ochii lor i-a sensibilizat până la culme pe toți colegii noștri care au luat parte la aceasta frumoasă acțiune, iar fericirea care am citit-o pe chipurile lor, ne dă puterea și dorința de a repeta astfel de acțiuni, de câte ori este posibil.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru că s-au gândit la semenii lor și au putut ,,Dărui un zâmbet” în această perioadă a sărbătorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea