Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: Zilele Francofoniei, deschise la Alba Iulia. Momente muzicale și recitaluri de poezie bilingvă, la restaurant Gavroche. Programul până luni, 21 martie

Alexandra Mates

Publicat

în

Zilele Francofoniei 2016 la Alba Iulia06Seria manifestărilor derulate sub genericul ” Journées de la francophonie à Alba Iulia” a fost deschisă luni, printr-un eveniment organizat la restaurant Gavroche din Alba Iulia.

Într-un ambient cald, prietenos și plăcut, cei prezenți s-au bucurat de momente muzicale oferite de elevi și profesori de la Liceul de Arte ”Regina Maria” (Adam Adonis, prof. Mihaela Gornic, prof. Andrei Dragomir, Ana Maria Martin) și recitaluri de poezie bilingvă, susținute de Rodica-Gabriela Chira, Sonia Elvireanu, Elena Anghel-Coman, Felicia Colda și membrii Cenaclului „Jacques Prévert” (Elena Marica, Patricia Istrate, Ioana Nicoară, Adonis Adam, Gabriel Răzvan Dinu, Maria Cristina Rahoveanu, Eliana Anghel).

Totodată, în cadrul evenimentului a fost acordată o diplomă de apreciere prof. dr. Sonia Elvireanu, coordonator al proiectului ”Zilele Francofoniei / Journées de la francophonie”,  pentru profesionalismul și determinarea cu care s-a implicat în activitățile Asociației ”Alba Manche Împreună” și ale Cenaclului „Jacques Prévert”.

Toți ceilalți care s-au implicat în proiect au primit, de asemenea, diplome de participare.

Surpriza serii a venit din partea președintelui filialei Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România,  Aurel Pantea, care a citit din poemele cuprinse în volumul ”Nimicitorul”, spre bucuria celor prezenți care l-au aplaudat îndelung.

Întregul eveniment a fost prezentat de Elena Anghel-Coman – președinte AMI.

Evenimentul menit să celebreze diversitatea lingvistică şi multiculturalitatea, dialogul între culturi şi creativitatea interculturală va continua zilele acestea la Alba Iulia după următorul program:

Marți, 15 martie 2016

Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, ora 13,00 C.D.I.

Ora 14, 00 Sala profesorală

 Expoziţie de grafică: Micul prinţ de Antoine de Saint-Exupéry ilustrat de Gabriel Răzvan Dinu, Colegiul  Naţional „H.C.C.”  Prezentare virtuală

Teatru: Cenuşă din cenuşă, scenariu Petre Paul, Maria Mautino,

Dan Ceteraş, Răzvan Dinu,  Colegiul Naţional „H.C.C.” Alba Iulia.

Coordonator  prof. Ileana Corodeanu

Prezentarea revistei Harmonies, nr. 3. – Sonia Elvireanu, Asociaţia AMI.

Miercuri, 16 martie 2016

Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, ora 14,00

 Moment muzical: Adonis Adam Liceul de arte „Regina Maria”

Artişti români în memoria Franţei: Constantin Brâncuși, George Enescu

Prezintă:  Cristian Mladin  – Alba Iulia              

Adonis Adam – Liceul de arte „Regina Maria” Alba Iulia

Carte memorialistică Brâncuş. Enescu în colecțiile Bibliotecii județene „Lucian Blaga” Alba.

Prezintă:  Felicia Colda, Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga”Alba.

 Joi, 17 martie 2016

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, ora 13,00 Aula Mică

Literatură franceză contemporană în traducere românească:

Michel Ducobu, Denis Emorine. Traducere: Sonia Elvireanu

Isabelle Poncet-Rimaud. Traducere: Christian Tămaş

Prezintă:  Mioara Pop, Biblioteca judeţeană „Lucian Blaga”, conf. univ. dr. Valeria Pioraş, conf. univ. dr. Rodica-Gabriela Chira, lector univ. dr. Gabriela Chiciudean

Recital de poezie bilingvă: studenţi, elevi, profesori

Lansare de carte: Rodica-Gabriela Chira, Autres mondes. Approches science-fiction

Prezintă: lector univ. dr. Sonia Elvireanu, romancierul SF Lucian-Dragoş Bogdan

Prezentarea nr. 5 al revistei Le Francophile et ses amis: lect. univ. dr. Coralia Telea, Alexandra Tamara Pașcu.

Vineri, 18 martie 2016

Colegiul Naţional  „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, ora 12,00 CDI

Pe urmele misiunii franceze interbelice la Alba Iulia:

  • Mărturii

Prezintă: prof. Rodica Andronescu, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia

  • Biblioteca fondată de Pierre Chanier. Material realizat de Lucreţia Bîrz, Valeria Pioraş, Sonia Elvireanu, Maria Botezan

Prezintă: conf. univ. dr.Valeria Pioraş şi Maria Botezan

Marily le Nir şi literatura română

Prezintă: lector univ. dr. Gabriela Chiciudean, lector univ. dr. Sonia Elvireanu

Întâlnire între creatori şi recital de poezie bilingvă contemporană (poeţi, studenţi, elevi): Rodica-Gabriela Chira, Sonia Elvireanu, Elena Anghel-Coman, Felicia Colda, Patricia Istrate, Ioana Nicoară, Adonis Adam, Gabriel Răzvan Dinu, Elena Marica

Moment muzical: elevi ai Colegiului Național „H.CC.”

Prezintă: prof. Maria Holhoș.

 Luni, 21 martie 2016

Colegiul Naţional  „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Orele 9.00 – 11.00 C.D.I.

Bonjour, Monsieur Molière : proiecţie de film

Prezintă :  conf. univ. dr. Rodica-Gabriela Chira

Masă rotundă : participă prof. Alina Crișan, Sofica Rusu, Georgeta Bădău, Maria Holhoș, Sonia Elvireanu, elevi

 Orele 12,00 – 14,00 Bibliobusul Consiliului Județean Alba – Liceul de arte „Regina Maria” Alba Iulia

„Copacul prieteniei/ Arbre de l’amitié”- atelier de creație. Participă elevi de la Liceul de arte „Regina Maria” Alba Iulia

Moderator: Gabriela Cristina Hale, Consiliul Județean Alba.

Închiderea Zilelor Francofonie.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Alba-Manche Împreună/AMI, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Asociaţia „Culturart” Alba Iulia și cu sprijinul Café Gavroche Alba Iulia.

Mai jos, câteva imagini de la deschiderea Zilelor Francofoniei la Alba Iulia:

[nggallery id=1761]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare