FOTO, VIDEO Tren de epocă, unicat în România, la primul drum pe ruta Zlatna – Alba Iulia: O modalitate inedită de a duce turiștii din prezent în trecut
Trenul de epocă, unicat în România, achiziționat și recondiționat de Primăria Zlatna, a ajuns, sâmbătă, pentru prima dată, la Alba Iulia, în gara Bărăbanț.
Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a precizat că acest drum a fost unul de probă, pentru a vedea care sunt costurile cu deplasarea, urmând să facă demersurile necesare pentru ca trenul să circule regulat, în funcție de solicitări. Acesta funcționează, pe linii cu ecartament normal, pe lemne și cărbuni, iar viteza maximă la care poate ajunge este de 15 km/h.
Prin punerea regulată în funcțiune a trenului, se dorește și atragerea turiștilor din Alba Iulia, respectiv Cetatea Alba Carolina, în Zlatna, unde, potrivit primarului Silviu Ponoran, există obiective care merită vizitate. ”Vrem să facem o societate de dezvoltare intercomunitară care să lege acest tren de programele turistice ale cetății. În Zlatna, la fel, să creăm un traseu, scurt de câteva ore, în care turiștii să poată să viziteze obiectivele importante ale unui oraș cu 2.000 de ani de istorie. Avem, totuși, ce să mai arătăm”, a spus edilul.
Silviu Ponoran a afirmat că trenul de epocă ar putea fi închiriat pentru realizarea unui film, în acest sens existând deja solicitări.
Locomotiva a fost fabricată în anul 1906 la Borsig, lângă Berlin, iar Primăria Zlatna, printr-un proiect în colaborare cu CJ Alba, a cumpărat-o cu 4.000 de euro și a investit 150.000 de euro pentru recondiționarea sa. Totodată, pe lângă aceasta, s-au mai achiziționat trei vagoane, unul fabricat în 1909 fabricat la Győr și alte două fabricate la Budapesta în 1902, respectiv 1896.
Locomotiva, denumită ”Crăița”, face parte din patrimoniul național al României, categoria Tezaur, și nu a mai funcționat de mai bine de 20 de ani. Potrivit primarului Silviu Ponoran, în secolul XX, locomotiva transporta marfă în Piața Obor după care a ajuns în zona Covasna unde transporta lemne.
Locomotiva, ce face parte dintr-o serie limitată de 6 astfel de vehicule, a fost achiziționată în 2013 de Primăria Zlatna, iar în ultimii ani a stat într-un depou din Sibiu, fiind, apoi, restaurată la Cluj.
Locomotiva a fost pusă în funcțiune cu sprijinul Transferoviar Călători. T.F.C va ajuta Primăria Zlanta pentru a opera viitoarele curse.
[nggallery id=1130]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 18 secunde
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918