Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Tren de epocă, unicat în România, la primul drum pe ruta Zlatna – Alba Iulia: O modalitate inedită de a duce turiștii din prezent în trecut

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trenul de epocă, unicat în România, achiziționat și recondiționat de Primăria Zlatna, a ajuns, sâmbătă, pentru prima dată, la Alba Iulia, în gara Bărăbanț. 

tren de epoca01Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a precizat că acest drum a fost unul de probă, pentru a vedea care sunt costurile cu deplasarea, urmând să facă demersurile necesare pentru ca trenul să circule regulat, în funcție de solicitări. Acesta funcționează, pe linii cu ecartament normal, pe lemne și cărbuni, iar viteza maximă la care poate ajunge este de 15 km/h.

Prin punerea regulată în funcțiune a trenului, se dorește și atragerea turiștilor din Alba Iulia, respectiv Cetatea Alba Carolina, în Zlatna, unde, potrivit primarului Silviu Ponoran, există obiective care merită vizitate. ”Vrem să facem o societate de dezvoltare intercomunitară care să lege acest tren de programele turistice ale cetății. În Zlatna, la fel, să creăm un traseu, scurt de câteva ore, în care turiștii să poată să viziteze obiectivele importante ale unui oraș cu 2.000 de ani de istorie. Avem, totuși, ce să mai arătăm”, a spus edilul.

Silviu Ponoran a afirmat că trenul de epocă ar putea fi închiriat pentru realizarea unui film, în acest sens existând deja solicitări.

Locomotiva a fost fabricată în anul 1906 la Borsig, lângă Berlin, iar Primăria Zlatna, printr-un proiect în colaborare cu CJ Alba, a cumpărat-o cu 4.000 de euro și a investit 150.000 de euro pentru recondiționarea sa. Totodată, pe lângă aceasta, s-au mai achiziționat trei vagoane, unul fabricat în 1909 fabricat la Győr și alte două fabricate la Budapesta în 1902, respectiv 1896.

Locomotiva, denumită ”Crăița”, face parte din patrimoniul național al României, categoria Tezaur, și nu a mai funcționat de mai bine de 20 de ani. Potrivit primarului Silviu Ponoran, în secolul XX, locomotiva transporta marfă în Piața Obor după care a ajuns în zona Covasna unde transporta lemne.

Locomotiva, ce face parte dintr-o serie limitată de 6 astfel de vehicule, a fost achiziționată în 2013 de Primăria Zlatna, iar în ultimii ani a stat într-un depou din Sibiu, fiind, apoi, restaurată la Cluj.

Locomotiva a fost pusă în funcțiune cu sprijinul Transferoviar Călători. T.F.C va ajuta Primăria Zlanta pentru a opera viitoarele curse.

[nggallery id=1130]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea