Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Trecerea cu brudina spre Căpud și Pețelca va deveni istorie: Astăzi a fost ridicată și montată prima grindă la viitorul pod peste râul Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trecerea cu brudina spre Căpud și Pețelca va deveni istorie: Astăzi a fost ridicată și montată prima grindă la viitoul pod peste râul Mureș!

Astăzi, în prezența primarului Vasile Hălălai, la viitorul pod peste râul Mureș dintre Teiuș și Căpud, a fost ridicată și montată prima grindă, cu o macara de mare tonaj de la Deme Macarale.

La podul peste râul Mureș se lucrează de 5 luni, iar în circa 2 luni, așa cum ne-a declarat primarul orașului Teiuș, podul va fi asfaltat și se va putea circula pe el. Practic, trecerea cu brudina va deveni istorie, iar ea va putea fi eventual păstrată doar în scop turistic.

„Visul generațiilor din Căpud și Pețelca, de a avea un pod permanent, solid care să unească malurile Mureșului, devine o realitate. O macara puternica de 250 tone așează grinzile suple din beton armat pretensionat (15 bucăți) în lungime de 28 m, respectiv greutate de 21 tone, pe reazemele de neopren fixate pe pile și culee. Brudina, arhaicul mijloc de transport folosit de generații, devine încet încet istorie în fața unei realizări tehnice de excepție, podul rutier de la Căpud”, a spus edilul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai.

Pentru oamenii din mai multe sate din Alba care locuiesc pe malul Mureşului, brudina sau bacul au reprezentat o parte importantă din viaţa de zi cu zi. Localnicii se folosesc de brudină sau de bac pentru a traversa râul Mureş şi a scurta astfel drumul pe care trebuie să-l parcurgă zi de zi.

YouTube video

În lipsa variantei cu brudina, ar trebui să ocolească zeci de kilometri până la cele mai apropiate poduri, pentru a putea traversa Mureşul.

Numit de localnici brod sau brudină, bacul este o instalaţie veche care foloseşte curenţii râului pentru a se propulsa până pe cealaltă parte a apei, cu tot cu transportul de pe ea. Poate duce orice vehicul sau încărcătură, până la 10 tone, iar traversarea durează câteva minute.

Instalaţia este deservită de un singur om care percepe o taxă în funcţie de greutatea încărcăturii. Iarna, când Mureşul este umflat şi îngheţat, folosirea brudinei nu este posibilă, iar deplasarea localnicilor devine foarte dificilă.

Oamenii din două localități de lângă Teiuș apelează de zeci de ani la brudină pentru a ajunge la oraş. Este vorba despre adulţi şi elevi din Peţelca şi Căpud, care, pentru a merge la muncă sau la şcoală, trebuie să treacă Mureşul cu barca şi brudina. Astfel, dacă unii „navetişti“ plătesc lunar abonament pentru autobuz sau orice alt mijloc de transport, locuitorii din cele două sate au abonament la barcă.

Brudinele sunt, de obicei, elemente de la fostele poduri plutitoare utilizate, în trecut, în armată. Pe vremuri, unele primării au reuşit să construiască poduri întregi utilizînd astfel de componente.

[nggallery id=6908]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice

Unirea Ziarul

Publicat

în

VIDEO FOTO: Antrenament de „parkour” pe drumul roman Via Principalis din cetate. Bărbat filmat în timp ce sărea pe monumentele istorice Un bărbat a fost filmat în dimineața zilei de 20 aprilie în timp ce își perfecționa săriturile, chiar pe monumentele istorice, mai exact drumul roman Via Principalis, din cetatea Alba Iulia. În filmare se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea