Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Traseul autostrăzii Sebeş-Turda provoacă panică și naște controverse la Oarda!

Publicat

în

Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda12

*Cetăţenii din Oarda sunt disperaţi că li se vor demola casele şi că reprezentanţii autorităţilor nu au stat de vorbă cu ei

Că autostrada Sebeş-Turda este o necesitate stringentă pentru judeţul Alba, asta o ştim deja cu toţii. Graba autorităţilor de a finaliza proiectul traseului acesteia pentru a putea beneficia de fonduri europene, întocmirea unor hărţi topografice fără a fi consultaţi toţi cetăţenii afectaţi, agită spiritele în rândul acestora. Aşa după cum v-am anunţat într-un articol precedent, mulţi dintre locuitorii din Oarda sunt nemulţumiţi că aceasta le „taie satul în două” şi că trebuie demolate 8-9 case, opunându-se construcţiei acesteia prin satul lor. Duminică, 9 iunie, după ce am fost anunţaţi că mai mulţi localnici se vor întruni, ne-am deplasat în Oarda de Sus pentru a vedea exact despre ce este vorba şi care sunt nemulţumirile oamenilor. La faţa locului,  mai mulţi cetăţeni, locuitori ai străzilor Victoriei şi Cedrului, două străzi pe unde ar urma să treacă autostrada, ne-au prezentat problemele cu care se confruntă la ora actuală.

Elit - Gustul Desăvârșit

  Cetăţenii sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că autorităţile locale şi Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda23judeţene nu le-au spus nimic şi nu i-au informat în niciun fel pe unde va trece exact autostrada. Ei au fost nevoiţi să meargă singuri să se intereseze  la primărie, şi după ce aici au aflat că li se vor demola casele, au început să facă demersuri, iar în acest weekend au strâns aproximativ 200 de semnături de la localnicii din Oarda, care-i susţin şi sunt alături de ei, pentru ca autostrada Sebeş-Turda să nu le distrugă mare parte din sat, ci să fie construită în afara localităţii.

De asemenea, au realizat un memoriu, în care au prezentat toate motivele Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda40pentru care nu le convine ca autostrada Sebeş-Turda să treacă pe aici, pe care intenţionează ca luni, să îl depună la Primăria municipiului Alba Iulia, la Consiliul Judeţean Alba şi la CNADR şi să îl prezinte în şedinţa de luni de consiliu local. Ei înţeleg că acest proiect, de interes naţional, al autostrăzii Sebeş-Turda este important şi îşi doresc la fel de mult ca şi alţii să fie realizat, însă nu să „îşi bată nimeni joc de ei”. Aceştia aşteaptă în continuare ca autorităţile să îi informeze exact despre cum şi pe cine va afecta construcţia acesteia.

Domnul Ion Ţăran, proprietarul unei case cu etaj, finalizată în anul 2007, Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda09situată pe strada Cedrului din Oarda de Sus, la doar câţiva metri de casa veche despre care autorităţile spun că este singura care va fi demolată, ne-a povestit pe scurt despre cum a aflat că şi casa lui va fi demolată şi cum au reacţionat autorităţile atunci când a mers să ceară lămuriri:

„În urmă cu două săptămâni au venit nişte oameni cu o maşină aici, într-o grădină, şi s-au apucat de forat. Ne-am dus la ei, am întrebat ce vor să facă şi nu ne-au dat niciun detaliu. Pe urmă, la câteva zile, au venit şi au bătut o bornă aici la vreo 30 de metri de casa mea. După vreo 2-3 zile după ce s-a bătut borna, au venit şi au făcut poze. Iarăşi nu ne-a anunţat nimeni, nimic. Săptămâna trecută miercuri, am fost la CJ, la domnul Florin Roman, să mă interesez, să văd care este treaba cu autostrada şi dânsul mi-a spus că se strică o singură casă veche. Casa veche se află la câţiva metri, undeva aici mai jos.. De acolo, m-am luat şi m-am dus la primărie cu actele de la casă, cu toate, şi  mi-au scos această hartă, schiţa la casă. Se vede clar că va fi afectată de autostradă. De la primărie ne-au anunţat că se strică aproximativ 8-9 case, printre care şi a noastră, casă făcută nouă. Ne-am mutat în ea în 2007, la care am muncit în străinătate ani de zile când domnii nu au venit să ne întrebe dacă avem bani să terminăm această casă sau dacă avem ce mânca şi am umblat prin străinătate. Ne-am lăsat familiile acasă şi am plecat să muncim şi acum să vină să ne-o dărâme. Nouă nu ne convine situaţia aceasta, vrem, nu ca să  mutăm autostrada dintr-o parte în alta în sat, ci vrem ca aceasta să se mute undeva sus lângă pădure, să nu afecteze nicio casă. Sunt atâţia vecini afectaţi, nu doar aici, aveţi în spate o grămadă de vecini afectaţi cu grădinile, pe partea cealaltă, unde e strada principală se află încă câteva case şi terenuri afectate. Noi ne-am adunat şi v-am chemat pe dumneavoastră să vedem ce-i de făcut. Domnul Roman să vină la faţa locului şi să ne explice, sau autorităţile, cine e în măsură să ne lămurească, să vină să ne informeze şi să ne spună clar ce e de făcut şi ce face cu noi,” ne-a declarat Ion Ţăran.

 „Noi vrem pur şi simplu să scoată autostrada din sat, să nu fie afectat nimeni. Pe Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda17noi nu ne interesează numai situaţia noastră. Normal era să vină să facă o şedinţă cu toţi cei care suntem afectaţi şi să ne spună care este problema, ne despăgubeşte, ne lasă, ne strică, nu ne strică. Noi ce facem? Avem copii. Nu putem sta liniştiţi, fata este mare, poate la anul se mărită, vreau să termin prin curte. Ce să fac? Să stau să spună ei ca vin şi îmi strică sau vin când au toate documentele făcute ca să ne dărâme? Ce să facem? Trebuia să ne anunţe şi pe noi. Noi plătim nişte taxe la stat, când am făcut casa asta nu am făcut-o de azi pe mâine. Ne-am dus şi am făcut autorizaţii şi am plătit fel şi fel de taxe, plătim impozit ca oricine, şi noi nu avem niciun drept în lumea asta?” Eu înţeleg, e interes naţional, înţelegem şi asta. Normal să se facă, că vrem şi drumuri, vrem de toate… dar nici să îşi bată joc de noi pur şi simplu.  Măcar să vină să vorbească cu noi. De ce nu au curaj? a adăugat soţia acestuia, doamna Crina Ţăran.

„Din auzite”, aceştia au aflat şi cam ce sume ar primi de la autorităţi pentru un metru de teren extravilan, intravilan sau pe metru de casă construit, dacă autostrada ar urma să fie construită conform proiectului: „Noi am auzit că 80 de cenţi pentru metru de  teren extravilan, 2 euro pentru intravilan, şi în jur de 25 de euro la construcţii”, a explicat domnul Ţăran Ioan la care soţia acestuia,  a adăugat, cu lacrimi în ochi: Ce să fac dacă îmi dă 7000 de euro pe casă? Poate îmi dă mai mult, dar  în casa asta nu sunt numai bani băgaţi, pe noi ne afectează în mai multe feluri: psihic, emoţional. Eu nu pot sta liniştită, eu am întrebat din străinătate de fiecare cărămidă care a pus-o  şi acum ce să fac să stau să mă uit la ea cum o dărâmă. Nu pot! Noi din 2001 suntem plecaţi în străinătate Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda37amândoi până acum un an, când ne-am adunat din nou acasă. Familia noastră a fost împărţită, unii în ţară alţii în străinătate. Am lăsat copilul la 11 ani şi l-am văzut la 17, nu e uşor!”

Ca să ne dovedească că primele măsuri de construire a autostrăzii au fost luate deja, aceştia ne-au arătat două borne amplasate chiar pe strada lor, pe strada Cedrului, care indică exact traseul autostrăzii.

Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda15Ana  Susan, o bătrânică ce locuieşte la doar câţiva metri de familia Ţăran, a ţinut să precizeze că dacă autostrada va fi construită conform noului proiect, îi va fi afectată şi grădina ei care îi este unica sursă de existenţă: „Aici este grădina mea pe care o lucrez de o viaţă. Dacă o strică eu ce să fac? De aici trăiesc. Eu nu mă pot duce după o ceapă sau după cartofi toată ziua în oraş”, a declarat aceasta.

Tot pe strada Cedrului, la doar câţiva metri de casa familiei Ţăran, se află casa Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda43domnului Gheorghe Mariş, casă la care a obţinut autorizaţie de construcţie anul trecut, în 2012. El se întreabă de ce a mai obţinut această autorizaţie dacă acum casa este vizată pentru demolare. „Pentru casa asta pe care o vedeţi am primit autorizaţie anul trecut, în luna martie. Abia am terminat-o de ridicat şi acum aflu că se află pe traseul autostrăzii şi ar urma să fie demolată. În situaţia asta nu ştiu ce o să fac, am o vârstă care nu îmi mai permite să mă apuc din nou de construcţia altei case de la zero”, a declarat acesta.

În spatele casei familiei Ţăran, pe strada Victoriei, la aproximativ 600 de metri în linie dreaptă, se află casa familiei Lăncrănjan, recent renovată şi Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda52modernizată, despre care doamna Lăncrănjan a aflat de la primărie că se află pe lista celor care vor fi demolate.

„Noi ne-am autosesizat practic că locuinţa noastră se află pe traseul autostrăzii. Nu am fost înştiinţaţi, nu ni s-a comunicat de autorităţi, de nimeni, nimic în vederea construirii viitoarei autostrăzi. Am fost la primărie unde am făcut contestaţie, a cărei formă nu mi se pare corectă. Adică dacă nu eşti înştiinţat legal de către o instituţie a statului cu privire la ceva, la ce să faci contestaţie?! Soţia mea a fost la primărie pentru a întreba,  iar din ce mi-a spus, a aflat astfel că şi casa noastră este propusă pentru demolare. Bordura autostrăzii este în dreptul gardului meu de lemn. Terenul de dincolo de gard este tot al nostru. Nu ştim ce să facem. La momentul de faţă stăm într-un stres continuu. Nu sunt de acord sub nicio formă să îmi strice casa”, a explicat domnul George Lăncrănjan.

 În aceeaşi situaţie se află şi domana Ana Drăghici, vecina familiei Lăncrănjan, o Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda60femeie bătrână, paralizată, care, dacă îi va fi demolată casa, nu ar avea unde să se mute, decât „la Dumnezeu în cer”:

„Eu unde mă duc dacă îmi demolează casa? Domnii ăştia mari sunt nebuni la cap. De când am aflat, nu mai pot de necăjită. Şi aşa sunt beteagă şi paralizată, stă sora mea şi mă îngrijeşte. Unde să mă duc, la Dumnezeu în cer?!? Nu am pe nimeni”, a declarat bătrânica,  speriată şi panicată de situaţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 2-4 iulie 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 2-4 iulie 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 02 – 4 iulie 2022

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară

Publicat

în

FOTO| Incendiu pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Un autoturism s-a făcut „scrum”. Au intervenit pompierii cu o autoutilitară

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri 1 iulie, la un autoturism pe autostrada A10, Sebeș-Turda, pe raza localității Teiuș.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost solicitat să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu pe autostrada A10, breteaua de ieșire spre Teiuș.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu flacără vizibilă la un autoturism.

Incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, în scurt timp, de către pompierii militari.

Din fericire, nu au fost inregistrate victime.

În cadrul intervenției a fost alocată o autospecială pentru stingere cu apă și spumă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună

Publicat

în

Calendar creștin Ortodox luna IULIE 2022: Sfântul Ilie, sărbătorit în această lună

În calendarul creștin ortodox al lunii iulie este remarcată o zi de mare importanță, în data de 20 iulie, Sfântul Ilie.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie

1 Joi † – Sfantul Leontie de la Radauti; Sfintii Cosma si Damian, doctorii fara de arginti
2 Vineri † – Sfantul Voievod Stefan cel Mare Post
3 Sâmbătă – Sfantul Mucenic Iachint
4 Duminică – Sfantul Andrei Criteanul – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2

Elit - Gustul Desăvârșit

Duminica Sfintilor Romani, a doua dupa Rusalii – Ap. Romani II, 10-16Ev. Matei IV, 18-23glas 1, voscr. 2
Duminica nr: 1


5 Luni † – Sfantul Atanasie de la Aton
6 Marți – Sfantul Sisoe cel Mare
7 Miercuri † – Sfanta Mucenita Chiriachi Post
8 Joi † – Sfintii Epictet si Astion
9 Vineri † – Sfantul Pangratie; Cinstirea Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea Neamt Post
10 Sâmbătă – Sfintii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei
11 Duminică – Sfanta Eufimia – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3


Predica la Duminica a treia dupa Rusalii – Despre grijile vietii – Ap. Romani V, 1-10Ev. Matei VI, 22-23glas 2, voscr. 3
Duminica nr: 2


12 Luni † – Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromita; Sfanta Veronica; Sfantul Paisie Aghioritul; Sfintii Mucenici Proclu si Ilarie
13 Marți – Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil
14 Miercuri – Sfantul Nicodim Aghioritul Post
15 Joi – Sfintii Chiric si Iulita
16 Vineri – Sfantul Atinoghen Post
17 Sâmbătă – Sfanta Marina
18 Duminică † – Sfantul Emilian de la Durostor; Sfantul Cuvios Pamvo – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4


Vindecarea slugii sutasului – Sfantul Ioan Gura de Aur – Ap. Romani VI, 18-23Ev. Matei VIII, 5-13Ioan XVII, 1-13glas 3, voscr. 4
Duminica nr: 3


19 Luni – Sfanta Macrina
20 Marți † – Sfantul Ilie
21 Miercuri † – Sfantul Proroc Iezechiel; Cuviosii Rafael si Partenie de la Agapia Post
22 Joi – Sfanta Maria Magdalena
23 Vineri – Aducerea moastelor Sfantului Foca Post
24 Sâmbătă – Sfanta Hristina
25 Duminică – Adormirea Sfintei Ana – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5


Vindecarea celor doi demonizati din tinutul Gadarei – Ap. Romani X, 1-10Ev. Matei VIII, 28-34IX, 1glas 4, voscr. 5
Duminica nr: 4


26 Luni † – Sfantul Ermolae; Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel
27 Marți † – Sfantul Mucenic Pantelimon
28 Miercuri – Sfintii Prohor, Nicanor, Timon si Parmena Post
29 Joi – Sfantul Mucenic Calinic
30 Vineri – Sfantul Valentin; Sfintii Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos si Andronic Post
31 Sâmbătă – Sfantul Evdochim; Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare