Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Traseul autostrăzii Sebeş-Turda provoacă panică și naște controverse la Oarda!

Alexandra Mates

Publicat

în

Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda12

*Cetăţenii din Oarda sunt disperaţi că li se vor demola casele şi că reprezentanţii autorităţilor nu au stat de vorbă cu ei

Că autostrada Sebeş-Turda este o necesitate stringentă pentru judeţul Alba, asta o ştim deja cu toţii. Graba autorităţilor de a finaliza proiectul traseului acesteia pentru a putea beneficia de fonduri europene, întocmirea unor hărţi topografice fără a fi consultaţi toţi cetăţenii afectaţi, agită spiritele în rândul acestora. Aşa după cum v-am anunţat într-un articol precedent, mulţi dintre locuitorii din Oarda sunt nemulţumiţi că aceasta le „taie satul în două” şi că trebuie demolate 8-9 case, opunându-se construcţiei acesteia prin satul lor. Duminică, 9 iunie, după ce am fost anunţaţi că mai mulţi localnici se vor întruni, ne-am deplasat în Oarda de Sus pentru a vedea exact despre ce este vorba şi care sunt nemulţumirile oamenilor. La faţa locului,  mai mulţi cetăţeni, locuitori ai străzilor Victoriei şi Cedrului, două străzi pe unde ar urma să treacă autostrada, ne-au prezentat problemele cu care se confruntă la ora actuală.

  Cetăţenii sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că autorităţile locale şi Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda23judeţene nu le-au spus nimic şi nu i-au informat în niciun fel pe unde va trece exact autostrada. Ei au fost nevoiţi să meargă singuri să se intereseze  la primărie, şi după ce aici au aflat că li se vor demola casele, au început să facă demersuri, iar în acest weekend au strâns aproximativ 200 de semnături de la localnicii din Oarda, care-i susţin şi sunt alături de ei, pentru ca autostrada Sebeş-Turda să nu le distrugă mare parte din sat, ci să fie construită în afara localităţii.

De asemenea, au realizat un memoriu, în care au prezentat toate motivele Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda40pentru care nu le convine ca autostrada Sebeş-Turda să treacă pe aici, pe care intenţionează ca luni, să îl depună la Primăria municipiului Alba Iulia, la Consiliul Judeţean Alba şi la CNADR şi să îl prezinte în şedinţa de luni de consiliu local. Ei înţeleg că acest proiect, de interes naţional, al autostrăzii Sebeş-Turda este important şi îşi doresc la fel de mult ca şi alţii să fie realizat, însă nu să „îşi bată nimeni joc de ei”. Aceştia aşteaptă în continuare ca autorităţile să îi informeze exact despre cum şi pe cine va afecta construcţia acesteia.

Domnul Ion Ţăran, proprietarul unei case cu etaj, finalizată în anul 2007, Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda09situată pe strada Cedrului din Oarda de Sus, la doar câţiva metri de casa veche despre care autorităţile spun că este singura care va fi demolată, ne-a povestit pe scurt despre cum a aflat că şi casa lui va fi demolată şi cum au reacţionat autorităţile atunci când a mers să ceară lămuriri:

„În urmă cu două săptămâni au venit nişte oameni cu o maşină aici, într-o grădină, şi s-au apucat de forat. Ne-am dus la ei, am întrebat ce vor să facă şi nu ne-au dat niciun detaliu. Pe urmă, la câteva zile, au venit şi au bătut o bornă aici la vreo 30 de metri de casa mea. După vreo 2-3 zile după ce s-a bătut borna, au venit şi au făcut poze. Iarăşi nu ne-a anunţat nimeni, nimic. Săptămâna trecută miercuri, am fost la CJ, la domnul Florin Roman, să mă interesez, să văd care este treaba cu autostrada şi dânsul mi-a spus că se strică o singură casă veche. Casa veche se află la câţiva metri, undeva aici mai jos.. De acolo, m-am luat şi m-am dus la primărie cu actele de la casă, cu toate, şi  mi-au scos această hartă, schiţa la casă. Se vede clar că va fi afectată de autostradă. De la primărie ne-au anunţat că se strică aproximativ 8-9 case, printre care şi a noastră, casă făcută nouă. Ne-am mutat în ea în 2007, la care am muncit în străinătate ani de zile când domnii nu au venit să ne întrebe dacă avem bani să terminăm această casă sau dacă avem ce mânca şi am umblat prin străinătate. Ne-am lăsat familiile acasă şi am plecat să muncim şi acum să vină să ne-o dărâme. Nouă nu ne convine situaţia aceasta, vrem, nu ca să  mutăm autostrada dintr-o parte în alta în sat, ci vrem ca aceasta să se mute undeva sus lângă pădure, să nu afecteze nicio casă. Sunt atâţia vecini afectaţi, nu doar aici, aveţi în spate o grămadă de vecini afectaţi cu grădinile, pe partea cealaltă, unde e strada principală se află încă câteva case şi terenuri afectate. Noi ne-am adunat şi v-am chemat pe dumneavoastră să vedem ce-i de făcut. Domnul Roman să vină la faţa locului şi să ne explice, sau autorităţile, cine e în măsură să ne lămurească, să vină să ne informeze şi să ne spună clar ce e de făcut şi ce face cu noi,” ne-a declarat Ion Ţăran.

 „Noi vrem pur şi simplu să scoată autostrada din sat, să nu fie afectat nimeni. Pe Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda17noi nu ne interesează numai situaţia noastră. Normal era să vină să facă o şedinţă cu toţi cei care suntem afectaţi şi să ne spună care este problema, ne despăgubeşte, ne lasă, ne strică, nu ne strică. Noi ce facem? Avem copii. Nu putem sta liniştiţi, fata este mare, poate la anul se mărită, vreau să termin prin curte. Ce să fac? Să stau să spună ei ca vin şi îmi strică sau vin când au toate documentele făcute ca să ne dărâme? Ce să facem? Trebuia să ne anunţe şi pe noi. Noi plătim nişte taxe la stat, când am făcut casa asta nu am făcut-o de azi pe mâine. Ne-am dus şi am făcut autorizaţii şi am plătit fel şi fel de taxe, plătim impozit ca oricine, şi noi nu avem niciun drept în lumea asta?” Eu înţeleg, e interes naţional, înţelegem şi asta. Normal să se facă, că vrem şi drumuri, vrem de toate… dar nici să îşi bată joc de noi pur şi simplu.  Măcar să vină să vorbească cu noi. De ce nu au curaj? a adăugat soţia acestuia, doamna Crina Ţăran.

„Din auzite”, aceştia au aflat şi cam ce sume ar primi de la autorităţi pentru un metru de teren extravilan, intravilan sau pe metru de casă construit, dacă autostrada ar urma să fie construită conform proiectului: „Noi am auzit că 80 de cenţi pentru metru de  teren extravilan, 2 euro pentru intravilan, şi în jur de 25 de euro la construcţii”, a explicat domnul Ţăran Ioan la care soţia acestuia,  a adăugat, cu lacrimi în ochi: Ce să fac dacă îmi dă 7000 de euro pe casă? Poate îmi dă mai mult, dar  în casa asta nu sunt numai bani băgaţi, pe noi ne afectează în mai multe feluri: psihic, emoţional. Eu nu pot sta liniştită, eu am întrebat din străinătate de fiecare cărămidă care a pus-o  şi acum ce să fac să stau să mă uit la ea cum o dărâmă. Nu pot! Noi din 2001 suntem plecaţi în străinătate Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda37amândoi până acum un an, când ne-am adunat din nou acasă. Familia noastră a fost împărţită, unii în ţară alţii în străinătate. Am lăsat copilul la 11 ani şi l-am văzut la 17, nu e uşor!”

Ca să ne dovedească că primele măsuri de construire a autostrăzii au fost luate deja, aceştia ne-au arătat două borne amplasate chiar pe strada lor, pe strada Cedrului, care indică exact traseul autostrăzii.

Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda15Ana  Susan, o bătrânică ce locuieşte la doar câţiva metri de familia Ţăran, a ţinut să precizeze că dacă autostrada va fi construită conform noului proiect, îi va fi afectată şi grădina ei care îi este unica sursă de existenţă: „Aici este grădina mea pe care o lucrez de o viaţă. Dacă o strică eu ce să fac? De aici trăiesc. Eu nu mă pot duce după o ceapă sau după cartofi toată ziua în oraş”, a declarat aceasta.

Tot pe strada Cedrului, la doar câţiva metri de casa familiei Ţăran, se află casa Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda43domnului Gheorghe Mariş, casă la care a obţinut autorizaţie de construcţie anul trecut, în 2012. El se întreabă de ce a mai obţinut această autorizaţie dacă acum casa este vizată pentru demolare. „Pentru casa asta pe care o vedeţi am primit autorizaţie anul trecut, în luna martie. Abia am terminat-o de ridicat şi acum aflu că se află pe traseul autostrăzii şi ar urma să fie demolată. În situaţia asta nu ştiu ce o să fac, am o vârstă care nu îmi mai permite să mă apuc din nou de construcţia altei case de la zero”, a declarat acesta.

În spatele casei familiei Ţăran, pe strada Victoriei, la aproximativ 600 de metri în linie dreaptă, se află casa familiei Lăncrănjan, recent renovată şi Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda52modernizată, despre care doamna Lăncrănjan a aflat de la primărie că se află pe lista celor care vor fi demolate.

„Noi ne-am autosesizat practic că locuinţa noastră se află pe traseul autostrăzii. Nu am fost înştiinţaţi, nu ni s-a comunicat de autorităţi, de nimeni, nimic în vederea construirii viitoarei autostrăzi. Am fost la primărie unde am făcut contestaţie, a cărei formă nu mi se pare corectă. Adică dacă nu eşti înştiinţat legal de către o instituţie a statului cu privire la ceva, la ce să faci contestaţie?! Soţia mea a fost la primărie pentru a întreba,  iar din ce mi-a spus, a aflat astfel că şi casa noastră este propusă pentru demolare. Bordura autostrăzii este în dreptul gardului meu de lemn. Terenul de dincolo de gard este tot al nostru. Nu ştim ce să facem. La momentul de faţă stăm într-un stres continuu. Nu sunt de acord sub nicio formă să îmi strice casa”, a explicat domnul George Lăncrănjan.

 În aceeaşi situaţie se află şi domana Ana Drăghici, vecina familiei Lăncrănjan, o Case si terenuri afectate de traseul autostrazii Sebes Turda60femeie bătrână, paralizată, care, dacă îi va fi demolată casa, nu ar avea unde să se mute, decât „la Dumnezeu în cer”:

„Eu unde mă duc dacă îmi demolează casa? Domnii ăştia mari sunt nebuni la cap. De când am aflat, nu mai pot de necăjită. Şi aşa sunt beteagă şi paralizată, stă sora mea şi mă îngrijeşte. Unde să mă duc, la Dumnezeu în cer?!? Nu am pe nimeni”, a declarat bătrânica,  speriată şi panicată de situaţie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea