FOTO, VIDEO/ Tinerii din grupul “Cugirul Pe Munte”, drumeții și plimbări cu mountain bike-ul: “Hai cu noi pe munte!”

Într-o lume în care cele 24 de ore ale zilei sunt mereu mai scurte și puţini mai au timp şi energie de investit în afara programului de muncă, un grup de tineri din Cugir pedalează mii de kilometri, urcă și coboară mii de metri la munte și la deal. Pasionaților de drumeții montane și mountain bike, împrejurimile micului oraș de la poalele Drăganei le oferă cadrul natrural perfect pentru a se plimba.

ELIT

După o săptămână de muncă, tinerii cugireni au găsit soluția de relaxare ideală și profită la maxim de zonele de deal şi munte cu nenumărate drumuri, drumeaguri, poteci care străbat păduri şi păşuni, ale Cugirului și nu numai.

“Avem o pasiune pentru explorarea în sine. Plăcerea de a descoperi locuri, cărări, trasee noi este una din marile satisfacţii pe care le oferă mountainbiking-ul. Trebuie să o faci însă cu atenţie la riscurile inerente, cu respect pentru natură, pentru animale şi pentru oamenii ale căror locuri le străbaţi”, ne-a mărturisit Robert, unul dintre pasionați.

Mihail David - 2020

De la an la an, numărul pasionaţilor de mountainbiking creşte constant și deși în România potenţialul este imens pentru ture cu bicicleta, el rămâne prea puţin fructificat. Nu există reţea de drumuri, cărări, trasee concepute şi marcate special pentru biciclete. Nu există o reţea de drumuri naţionale de mare viteză (autostrăzi, drumuri expres) care să absoarbă traficul greu şi care să relaxeze traficul pe drumurile locale, pe care să te poţi da liniştit cu bicicleta. Drumurile sunt fie aglomerate, fie proaste. Fie amândouă. Atitudinea şoferilor, deşi în schimbare, este încă prea puţin favorabilă bicicliştilor.

În Alba, la ora actuală, mountain biking-ul ca hobby este încă la început. Cei care îl practică sunt în general tineri care s-au săturat de poluarea din oraș și la sfârșit de săptămână sau în vacanțe, preferă să-și ia bicicleta și să urce pe munte.

“Munţii noștri ne oferă toate premisele unor ture cu bicicleta, de neuitat: cutreirăm păduri cum nu mai sunt multe în restul Europei, admirăm panorame care ne lasă fără cuvinte. La tot pasul întâlnim stilul de viaţă românesc tradiţional, ferit de febra supermarchetului şi a televizorului, cu legume şi fructe culese direct din grădină şi lapte muls de la vaca din poiată, cu ospitalitatea naturală a omului de la ţară gata să împartă ţuica şi prânzul cu musafiri nepoftiţi”, povestesc tinerii.

Iar pentru cei care vor să li se alăture și să afle ce înseamnă viața pe bicicletă, excursiile montane se adresează, în principiu, oricui. Acestea pot fi scurte și ușoare (pe drumuri forestiere cu pante mici și medii și calitate bună a suprafeței de rulaj) sau mai lungi și mai dificile.

Și cum acest sport unește oamenii, reprezentanți ai grupului „Cugirul pe munte” au participat la o tură de 62 de km, 2 zile, organizată de trei persoane din Comuna Pianu, cu scopul de a cunoaște frumusețile comunei respective.

Alte ture superbe ale pasionaților și iubitorilor de natură de la Cugir găsiți pe pagina de facebook Cugirul Pe Munte.

 

Mădălina OPRIȘ

Tel. 0729.399.898
e-mail: stiri@ziarulunirea.ro
e-mail: maddy_opris@yahoo.com

1 comentariu

Eduard Cojocaru 20 mai 2018 at 17:29

Felicitari pentru articol. Frumoase plaiuri de cutreierat avem.
Hai la munte la Cujeriu ?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...