Rămâi conectat

Ştirea zilei

Foto-video: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – o manifestare tradițională care se pierde an de an în… ploaie și neputința organizatorilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

În acest sfârșit de săptămână, în centrul comunei Avram Iancu se desfășoară renumitul Târg de Fete de pe Muntele Găina – ediția 2016, manifestările programate în cele două zile pe Muntele Găina fiind abandonate de organizatori ieri după-amiază din cauza vremii nefavorabile, ce a fost anunțată de meteorologi printr-un cod portocaliu de ploi torențiale pe perioada celor două zile.

gaina sambata114Oricum, evenimentul, la care în urma cu 30-40 de ani se strângeau cu zecile de mii moții din Apuseni și cei plecați prin țară sau străinătate ce se întorceau în număr mare, vara, să-și vadă locurile natale, în ultimii ani, din motive pe care nu vrem să le comentăm acum, adună tot mai puțini participanți.

Pe lângă manifestările planificate a avea loc pe Muntele Găina cu ocazia acestui târg, sâmbătă s-au desfășurat două manifestări importante în comuna natală a marelui erou național, demne de măreția evenimentului și a eroului moț: expunerea testamentului olograf al lui Avram Iancu la Complexul Muzeal care-i poartă numele, din satul Incești și competiția finală a Festivalului-concurs ,,Cultură pentru cultură”, care a avut loc pe terenul din centrul comunei, situat în apropierea primăriei.

Manifestările au debutat sâmbătă dimineața, în jurul orei 11, la Complexul Muzeal care cuprinde casa memorială, muzeul, biserica și biblioteca de documentare, acolo unde a fost adus și expus testamentul lui Avram Iancu, evenimentul organizat de Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu” din România, Consiliul Judeţean Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu.  Printre numeroși patrioți, la eveniment au participat mai mulți primari, iar cei care au ținut scurte discursuri au fost primarul Sandu Heler, Sorin Bumb din partea Consiliului Județean Alba,  Victor Bercea – președintele Societății ,,Avram Iancu”, Dumitru Acu – președintele ASTRA, prof. univ. dr. Doru Radosav – directorul Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” Cluj-Napoca, locul unde este expus în permanență testamentul.

YouTube video

Dar ploaia anunțată de meteorologi s-a abătut chiar puțin după începerea manifestărilor care au cuprins și parada artiștilor participanți la finala ,,Cultură pentru cultură”, apoi s-a continuat aproape neîntrerupt în jur de 5 ore, îngreunând într-o bună măsură buna desfășurare a finalei concursului din centrul comunei. În acest caz, în jurul orei 16, organizatorii au decis ca aproape toate manifestările de pe Muntele Găina să se desfășoare în centrul comunei Avram Iancu, programul de aici fiind continuat până la miezul nopții cu toate activitățile planificate.

YouTube video

După desfășurarea probelor, juriul festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură” la care au participat câştigătorii locurilor I de la fiecare secţiune din etapele zonale a desemnat câștigătoare comuna Stremț ce s-a impus în fața celorlalte comune, locul al doilea fiind ocupat de comuna Bistra, venită mai de aproape cu un număr mare de participanți, diferite meșteșuguri și produse gastronomice.

YouTube video

YouTube video

La premiere, pe scenă au urcat membrii juriului care au premiat fiecare secțiune în parte, tulnicăresele din Avram Iancu, primari sau reprezentanți ai comunelor participante, Daniela Floroian – managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, iar din partea Consiliului Județean Alba președintele Ion Dumitrel și vicepreședintele Florin Roman au premiat pe marii câștigători.

După terminarea competiției, pe scenă au urcat pe rând și au susținut până la miezul nopții recitaluri de muzică populară și ușoară următorii: Ansamblul folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni – dirijor prof. Gheorghe Bădău; Ansamblul folcloric ,,Pomnênka” din Cehia; Ansamblul folcloric ,,Augustin Bena” Alba cu soliştii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Cătălin Haşa, Nicolae Tuhuţ; Leontina Fărcaş; Cornel Borza; Nicolae Furdui Iancu; Cornelia Radocea, Gino&Band; Ro-Mania; Direcția 5. Târziu, la miezul nopții, a fost programat un foc de artificii și discotecă pentru tinerii care au rămas în centrul comunei, ploaia revenind aici după lăsarea nopții.

[nggallery id=2424]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea