Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO, VIDEO. Situația blocului G2 din Alba Iulia, dezbătută la Prefectură: Imobilul va fi demolat. Copiii pot fi instituționalizați doar cu acordul părinților, iar proprietarii nu vor fi încă evacuați

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Prefectura Alba s-a organizat, luni, o dezbatere, pentru a analiza situația actuală legată de blocul G2 din Alba Iulia, denumit ”Tuturica”, care în următoarele zile ar urma să fie evacuat.

La dezbatere au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Primăriei Alba Iulia, Agenției Naționale a Romilor, Protecției Copilului, Poliției Române și Asistenței Sociale, dar și reprezentanți ai locatarilor.

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat, la începutul dezbaterii, că  hotărârea de instanță privind evacuarea va fi clar pusă în aplicare, iar în final imobilul va fi demolat. Totodată, acesta a precizat că nu vor fi încă evacuați proprietarii garsonierelor. În cazul acestora, primăria va propune despăgubiri, după ce va fi făcută o evaluare a fiecărei locuințe în parte.

”În afară de partea de legalitate, ne-a interesat ce se întâmplă cu cei care vor fi evacuați din bloc. În primul rând vreau să vă spun că pe cale legală s-au parcurs toate etapele. Sunt 71 de sentințe definitive și executorii. Un singur proces mai e în apel și nu avem niciun fel de îndoială că va fi același verdict (…) Tot blocul G2 are 105 locuințe, 33 sunt proprietari de drept. Zilele acestea se face evaluarea locuințelor. O să propunem despăgubirea la valoarea pe care o va indica evaluatorul autorizat. Finalul va fi demolarea acelui bloc care din niciun punct de vedere nu mai corespunde, nu discut estetic. Pereții sunt plini de igrasie și umezeală, instalațiile sunt praf. Blocul nici măcar nu se poate reface”, a spus Gabriel Pleșa.

Potrivit viceprimarului Pleșa, în acel bloc s-au băgat mulți bani în instalații și conducte și nu mai are rost să se investească, pentru că imobilul nu mai corespunde.

De asemenea, în bloc locuiesc și persoane care nu sunt din municipiul Alba Iulia.

În total sunt 58 de copii, iar pentru aceștia se va găsi o soluție temporară, instituționalizare, dar doar cu acordul părinților. În ceea ce privește adulții, sunt 23 de familii cu venituri (angajați), care se presupune că vor putea să-și plătească o chirie.  Patru familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, pe lângă cele 23 de familii cu venituri. De asemenea, sunt șase persoane vârstnice, dintre care cinci au pensii, și 3 persoane cu handicap, două provenind din aceeași familie.

Două dintre posibilele soluții pentru persoanele care urmează să fie evacuate ar fi acordarea a 50% din costul unei noi chirii și sprijin financiar pentru cei care se mută la rude, însă și acestea vor fi temporare.

Aflată la dezbatere, Delia Cristescu, șeful secției de Asistență Socială, i-a chemat din nou pe locatari la primărie, pentru a analiza fiecare caz în parte și pentru a le oferi soluții. Potrivit acesteia, până luni dimineața, doar 7 familii s-au prezentat la Serviciul Public de Asistență Socială.

”În concluzie, eu aș face un apel la toate autoritățile din municipiu să ne dăm mâna și să încercăm să depășim această problemă importantă pentru municipiu și o problemă destul de gravă pentru o parte din concetățenii noștri. Un lucru e clar. Aceasta evacuare se va întâmpla. De ce? Sunt procese câștigate, sunt cheltuieli în instanță și nu știu ce vom răspunde la un control al Curții de Conturi, cu toți banii aceștia cheluiți si  nefinalizată această operațiune”, a spus viceprimarul Pleșa.

La finalul dezbaterii, reprezentantul romilor, consilierul local Nicolae Bumbu, s-a arătat deranjat de faptul că nu se găsesc soluții concrete pentru oamenii care ar urma să fie scoși afară din bloc.

Ziarulunirea.ro a transmis live dezbaterea de la prefectură:

[nggallery id=4678]

Revenim cu amănunte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

28 martie COD GALBEN de vânt puternic în zona joasă a județului Alba: Localitățile vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

28 martie COD GALBEN de vânt puternic în zona joasă a județului Alba: Localitățile vizate ANM a emis joi dimineața o avertizare Cod Galben de vânt puternic, valabil în zona joasă a județului Alba, în intervalul 9:35 până la ora 13:00. Citește și: Cum va fi VREMEA până în 7 aprilie 2024, în Transilvania și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea