Ştirea zilei
FOTO, VIDEO: Satele din Alba, situate pe acoperișul lumii. Locul unde există doar natură, Dumnezeu și pace
Comuna Șugag nu înseamnă, cu certitudine, doar centrul curat și la asfaltul Drumului Național 67 C, cu case arătoase și flori mândre în ferestre, cu primăria, școala și marketurile pline de produse de import. Comuna se întinde pe 250 de kilometri pătrați în care se așează ordonat, aproape nemțește, case, acareturi, pensiuni, pescării, vâltori, izvoare, grădini, fânețe, pășuni, livezi.
Ce au în comun, toate satele împrăștiate pe munții și dealurile de pe Valea Frumoasei: sate sunt multe, urmând firul potecilor bătătorite de înaintași, cu sute de ani în urmă: Arți, Bârsana, Dobra, Jidoștina, Mărtinie, Tău-Bistra… Și toate au în comun un element care le-a ridicat și le-a menținut de-a lungul vremii: munca. Munca și respectul față de valorile tradiționale.
Spune istoria locului că, de fapt, vatra satului era înainte de construirea barajului de la Oașa sus pe munți, în Arți, Bârsana, Dobra, Jidoștina, Mărtinie, Tău-Bistra, dintr-un motiv foarte practic: jos, unde e acum centrul, ar fi fost casele prea în calea învolburatei văi a Sebeșului și a altor ”șugăgi” care se umflau la potop de ploaie. Era bună înainte și apa Sebeșului: la plutărit.
Pe timpuri, se ajutau oamenii de ea să-și poarte lemnele mari de foc din Șureanu, până mai jos, să aibă cu ce se încălzi în lungile ierni de pe munte, sau până jos, la combinat, în Sebeș. Din 1971, când a început să prindă contur salba de baraje de pe Valea Frumoasei, s-au îndesit și casele jos, în centrul de comună.
*Bârsana, pe acoperișul lumii
Până sus în Bârsana sunt vreo 15 kilometri, o parte cu asfalt, prin pădure, până unde s-a putut. În rest, drum de piatră, răzbit prin pădure cu utilajele primăriei, acum fiind ușor accesibil tuturor. Că are Șugagul la pădure, har Domnului: 4000 de hectare proprietate privată și 1200 de hectare de pădure comunală, 50 de hectare cele două parohii și 217 hectare composesoratul Șugag.
Sunt trei căi ce dau acum sus la cota 1200, în satul Bîrsana: două mai vechi – una directă, alta prin satul Arți – iar alta deschisă mai nou, de primărie, prin pădure, pe Feți, pe unde se poate exploata pădurea comunală, mai scurtă dar mai abruptă, accesibilă cu piciorul, cu calul sau cu 4X4. Am ajuns pe calea veche, directă, prin pădure, admirând minunățiile naturii: Dealul Domnesc, Dealul Bârsanei. În zare se vede Jina.
Toate dealurile sunt împestrițate cu case, răzlețite la mari altitudini, animate la sfârșit de vară de oameni care trudesc la fân, la cules de prune, care-cum. Mai toți au în bătătură fie mașini mari de cosit iarba, fie tractoare, fie combine de balotat fânul.Tehnologie care le ușurează infinit de mult existența. În vârf, ajuns însă în Bârsana, călătorul are însă revelația supremă.
Pentru că doar superlativele, în lipsa prezenței tale, cititorule, în zonă, te poți face să înțelegi adevărata frumusețe și măreție a zonei. Și exclamația cum că ”Avem o țară frumoasă” pe care ai auzit-o de atâtea ori, aici chiar nu mai e o platitudine. Pe Bârsana atingi cerul. Și nu numai că te simți om pe acoperișul lumii, ci înțelegi perfect esența trăitorilor de pe aceste meleaguri. Proprietarii terenurilor din zonă își îngrijesc pășunile, livezile, gospodăriile cu sfințenie.
La aceasta a ajutat foarte mult faptul că zona nu a fost atinsă niciodată de sărăcia de ”colectivă”, de CAP-uri. Privite de sus, parcele de pășune par gazoane englezești, supradimensionate, cosite cu grijă, cu fânul adunat în clăi mari. Vaci mari și blânde își rumegă tainul verde, păzite doar de firele electrice ce le îngrădesc teritoriul de pășunat. Case înnoite, acoperite cu țiglă de cea mai bună calitate. Toate cu antenă parabolică, apă la robinete, în casă, curent electric.
Primarul Constantin Jinar ne spune că aici locuiesc, mai mult pe timp de vară, 200 de localnici. Toți au încă o gospodărie, jos, în Șugag centru, dar de pe la Sfinții Constantin și Elena, se mută sus în munte, cu animalele la pășunat: oi, vaci, viței, porci, găini. Coboară doar pentru urgențe sau duminicile, la slujba de la biserica din centru și pe urmă rămân, uneori, ca-n vremurile străvechi, în fața primăriei, ”la porunci”.
Asta înseamnă că autoritățile locale le comunică decizii luate peste săptămână, în consilul local, sau mai de sus, diferite termene limită pentru acte, informații despre subvențiile primite de la APIA.
*Și acum, și întotdeauna, oamenii vor rămâne cu munții lor
În Bârsana sunt cam 200 de localnici, în Arți 250, din care aproape 100 au sub 18 ani. Teoretic, viitorul pare luminos, cel puțin în Arți, din punct de vedere demografic. În școala din Bârsana mai învață vreo 7 copii, de toate vârstele. Primarul Constantin Jinar, el însuși urmând aici clasele primare, alături de 11 frați ai săi, ne spune cu tristețe că școala urmează să se desființeze, evident din lipsa unui număr suficient de școlari.
Școala, veche de peste o jumătate de secol, a fost dotată cu mobilier școlar corespunzător și primăria a dus conducta de apă până în curtea școlii. ”Ne-am oprit, nu am mai făcut nicio investiție inutilă, dacă tot vom pune lacătul pe ea” explică Jinar. La școală predă un fost profesor, acum pensionar, domnul Avram.
”Am adus o domnișoară mai tânără, suplinitoare, dar când a văzut unde trebuie să vină, cât e de sus, a renunțat” mai spune primarul Șugagului. Într-o sală alăturată, tot în incinta școlii, e un spațiu în care oamenii locului organizează parastase. În Bârsana mai sunt vreo 6 oameni trecuți de 85 de ani. Răposații odihnesc în grădinile verzi, de pe dealuri. Așa e obiceiul locului, să-ți ții morții aproape. În plus, nu se face să-i cobori 15 kilometri în sicriu, la șes, în centru, să-i înghesui în cimitirele comunei. Numai vii coboară cu sfințenie, în fiecare duminică și de sărbători, să asiste la slujbele de la biserici din centru. Aici, sus, pe dealuri, nu sunt biserici. Aici, sus pe dealuri e numai de lucru…
În vremurile dinainte, copii râvneau la școală. Vara erau trimiși și mai sus, pe munte, cu vacile, cu oile, pe Tărtărău, Smida Mică, Sălanele, Balele, Stânișoara, Comanul, Prisaca și Slimoiu, până la cota 1800 de metri. La întors, toamna, li se dădea ”simbria”, cam 5 oi de îngrijitor. Banii proveniți din vânzarea oilor nu intrau toți în chimirul ”îngrijitorului”, adică un copil de școală mai răsărit, ci trebuia să împartă suma cu frații săi mai mici. Și aceștia aveau nevoie de rechizite, de haine pentru dus la școală.
La școală se mergea încălțat cu opinci din piele de vacă. Și nu vorbesc despre o tradiție de acum 100 de ani, ci una mai apropiată, de vreo 40-50 de ani. Tatăl, capul familiei, cumpăra din centrul Șugagului piele de vacă gata bătucită și le croia copiilor opinci. În acele vremuri, fiecare gospodar avea acasă câte un ”mehei”, își croia singur din lemn de brad butoaiele pentru fructele casei, putinile pentru lapte și brânză. Și acum mai sunt sus, în Bârsana, case vechi, de peste 100 de ani, acoperite cu ”șisă”, șindrilă din lemn.
Și în zi de azi copii își mai ajută părinții la treburile gospodărești. Când am fost sus, pe munte, era vreme bună, pentru culesul prunelor și întorsul fânului. Mici și mari erau la treabă. Doar că cei mici, în pauzele dese, erau cu ”haștagul” pe Facebook. Pentru că sus, semnalul de telefonie mobilă zbârnâie. 4G. Deci ar fi fost și păcat să nu te tăguiești cu niște peisaje atât de frumoase încât îți taie răsuflarea.
Așa cum munca este destulă în aceste locuri, așa și răsplata este pe măsură. Ne spun oamenii din Bârsana și Arți că mâncarea bună nu a fost niciodată o problemă aici. Pentru că oamenii sunt harnici, au de toate: lapte, carne, brânză, ouă, legume și fructe. Ca și în alte comunități de crescători de animale, și aici sunt la mare preț ”balmoșul” și ”înturnata”, pe lângă clasicele sarmale, cozonacii înfoiați și țuica ce distilează în ea aroma fructelor culese cu spor de pe toate dealurile însorite din jur.
Mai sus de Bârsana, că se poate și mai sus! – prin Bredețel, am dat peste o baie a oilor. Ne spune primarul Jinar că aici sunt îmbăiate și dezinfectate oile, împotriva diverselor boli, înainte de urcarea pe munte. Un canal cimentat, de nici 50 de centimetri, lung, cu trepte la ieșire, umplut cu dezinfectant, în care se dă brânci oilor, una câte una. Ies pe scări, se scutură și sunt gata de păscut pe vară.
Coborând spre Arți, ne oprim la taclale cu un gospodar care, sprijinit în bâtă, se conversează la telefonul mobil. E cu oile prin zonă dar a dat o fugă și la tarlaua cu cartofi. În Arți, casele par mai dese, pe o parte, mi se și spune că acolo ar fi ”centrul” satului. Urmează un drum pe coasta Arților, la peste 1000 de metri altitudine. Cum pe porțiuni vegetația este mai rară, vedem din creștetul dealului, mic, în vale, Șugagul. Adrenalină.
Primarul Jinar ne spune că pe aici a murit, acum câțiva ani, un tată și fata lui. Li s-a răsturnat tractorul și duși au fost. Mamă, tată, copii. Au scăpat doar mama și celălalt copil. Ne înfiorăm și preferăm să vedem în continuare partea frumoasă a muntelui. Ne ajută primarul Jinar, din nou, arătându-ne un nuc mare, pe dreapta drumului: ”Îl vedeți? Acolo am moșit un copil. A coborât duminica în centru și pe drum, la întoarcere, au apucat-o durerile. Am venit cu mașina de teren, cu cineva care se pricepea. Băiatul care a venit atunci pe lume e prin lume acum, a emigrat”, ne povestește primarul Șugagului.
Urgențele medicale rămân o problemă sus în munte dar primarul Jinar ne spune că oamenii care au trăit o viață sus, pe munte, sunt în general, sănătoși. Mici deranjuri specifice vârstei, dar, în rest, puterea de muncă și de viață nu le este afectată prea mult. O explicație ar fi că aici, pe munte, doar natura, prin anotimpuri și vreme, le dă ”termene limită”. Nicio grabă, nici un telefon stresant, nici un claxon în ambuteiaje. Doar natură, Dumnezeu și pace.
[nggallery id=6436]
Ştirea zilei
CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”
CRIMA din Alba Iulia. APELUL unui tânăr care l-a cunoscut pe ucigaș: „Tragedia asta putea fi prevenită!”
Opinia publicului este în acest moment împărțită asupra stării de sănătate psihică pe care tânărul din Alba, care și-a omorât propriul copil înainte de a-și pune capăt zilelor, le-a avut înainte de a-și duce teribila faptă la bun sfârșit.
CITEȘTE ȘI: Un bărbat și un copilaș de doar un an găsiți SPÂNZURAȚI într-un apartament din Alba Iulia
Un astfel de exemplu este prezentat de către un cunoscut de al tânărului, care și-a împărtășit sentimentele simțite față de acesta, în mediul online.
„Deși întotdeauna am avut o antipatie pentru el, cauzată de o invidie extraordinară, nu mă bucur deloc de vestea asta!
Bogdan era cel mai inteligent student de la facultatea de sociologie și la vremea când am fost colegi aveam chiar, puternice porniri de invidie față de el, și le am și manifestat, ne contraziceam non stop, acum chiar îmi pare rău. Încurajez pe oricine care are astfel de gânduri să consultă un medic psihiatru în regim de urgență! Asemenea gesturi au ca și bază o afecțiune psihiatrică natură depresivo-maniacală, care trebuia să fie cunoscută și tratată din timp.
CITEȘTE ȘI: CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis
Apel către Alba Iulieni: – în loc să bârfiți toată ziua persoane care doar în capul dumneavoastră ar avea probleme psihice, cel mai bine ar fi să vă focusați atenția pe cei care le au într-adevăr, pentru că uitați tragedia asta putea fi prevenită! Suicidul sau tentativa de suicid este cel mai clar semn al unei psihopatii care a prins deja rădăcini!”, a scris tânărul, în mediul online.
Potrivit informațiilor primite de la IPJ Alba, în noaptea de 25/26 martie 2023, în jurul orei 01,00, o femeie de 25 de ani, din Alba Iulia a sunat la 112, exprimându-și îngrijorarea în legătură cu fiul său, în vârstă de un an, pe care-l lăsase în grija fostului său partener, un bărbat în vârstă de 27 de ani, din Alba Iulia, cu care ar fi avut un schimb de mesaje, fără ca din acestea să rezulte, în mod explicit, faptul că viața minorului ar fi în pericol.
Inițial, bărbatul a răspuns la telefon și a dat asigurări că fiul său este bine, exprimându-și disponibilitatea de a demonstra acest lucru, însă a refuzat să comunice unde se află, iar ulterior nu a răspuns la telefon și nici la ușa apartamentului situat într-un bloc de pe strada Livezii din Alba Iulia, în care locuia cu chirie.
CITEȘTE ȘI: Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament
Polițiștii l-au identificat pe proprietarul apartamentului, un bărbat din municipiul Turda, județul Cluj, care nu și-a dat acordul pentru forțarea ușii apartamentului și s-a deplasat la Alba Iulia pentru a deschide și a permite accesul polițiștilor în apartament.
Întrucât ușa de acces era blocată, din interior, s-a pătruns în apartament prin forțarea acesteia.
În interiorul acestuia, cei doi au fost găsiți decedați, spânzurați.
La fața locului s-a deplasat o echipă de cercetare complexă, formată din polițiști criminaliști și de investigații criminale, care efectuează cercetarea la fața locului, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment.
Ştirea zilei
Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate
Nereguli depistate de Curtea de Conturi în mai multe UAT-uri din Alba: Drepturi salariale nelegale, decontări nejustificate sau lucrări supraevaluate
Din rapoartele Camerei de Conturi Alba realizate în urma misiunilor de audit derulate în cursul anului 2022 au rezultat mai multe nereguli și abateri la mai multe unităţi administrative-teritoriale din Alba.
Cele mai semnificative abateri care au generat prejudicii au fost identificate în zona cheltuielilor de personal, a cheltuielilor de capital și a cheltuielilor cu bunuri și prestări de servicii, fiind determinate, în principal, de nerespectarea prevederilor legale privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și de utilizarea necorespunzătoare a fondurilor bugetare.
În cazul celor 24 de misiuni de audit realizate de Camera de Conturi Alba în anul 2022, la nivelul unităților administrativ-teritoriale incluse în programul anual de activitate, evaluarea abaterilor constatate se prezintă, astfel:
Total abateri constatate în sumă de 7.033 mii lei, din care:
– Total prejudicii – în sumă de 2.176 mii lei, din care recuperate operativ – 874 mii lei;
– Total venituri suplimentare – în sumă de 252 mii lei, din care încasate operativ – 26
mii lei;
– Total abateri financiar-contabile – în sumă de 4.605 mii lei.
Au fost identificate abateri privind nerespectarea prevederilor legale ce reglementează stabilirea drepturilor salariale ale personalului din cadrul entităților auditate, în valoare totală de 9 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 6 mii lei, de natura:
– drepturi salariale, indemnizații achitate delegatului sătesc, care au fost acordate pentru ședințe la care acesta nu a participat, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Poșaga.
– drepturi salariale (indemnizație participare la concurs) acordate și achitate peste nivelul prevăzut de actele normative în vigoare, respectiv peste nivelul indemnizației lunare a funcției de viceprimar, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Șpring;
– drepturi salariale, spor pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, în condițiile în care entitatea auditată nu a mai derulat asemenea proiecte în perioada respectivă, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Lopadea Nouă.
Abateri privind efectuarea şi decontarea nejustificată din bugetul local a unor cheltuieli în valoare totală de 829 mii lei, din care s-a recuperat operativ suma de 2 mii lei care nu au legătură cu activitatea desfăşurată de entităţile verificate, privind:
– plata unor servicii de colectare şi transport deşeuri menajere, prestate de operatorul de salubritate în interesul altor persoane beneficiare de pe raza comunei, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării contravalorii acestor cheltuieli, abatere identificată la U.A.T.C: Bistra, Gârbova, Lupşa, Mirăslău, Săliştea şi Spring.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Bistra a unor daune compensatorii, penalităţi de întârziere, cheltuieli de executare şi onorariu executor judecătoresc, rezultate din nepunerea în executare a unor sentinţe judecătoreşti irevocabile, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile pentru nepunerea în aplicare a acestor sentinţe.
– plata nejustificată din bugetul local al U.A.T.C. Rimetea a unor amenzi, penalităţi de întârziere pentru achitarea cu întârziere a unor facturi de prestări servicii, despăgubiri, dobândă legală penalizatoare, precum şi a unor cheltuieli de judecată, fără ca entitatea verificată să dispună măsuri de recuperare a acestor sume de la persoanele responsabile.
– decontarea nejustificată a contravalorii pieselor de schimb şi a serviciilor de reparaţii auto, ca urmare a unui accident pe drumul public, constatat de către organele de poliţie, fără ca entitatea verificată să ia măsura recuperării acestor cheltuieli de la persoanele responsabile, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului;
– păgubirea bugetului entităţii auditate, prin neacordarea unei atenţii deosebite asupra integrităţii bunurilor patrimoniu, cu un număr de 4 obiecte de inventar (1 laptop şi 3 tablete), care nu au fost identificate faptic la inspecţia pe teren şi fără ca ordonatorul de credite să dispună măsuri pentru recuperarea contravalorii acestor bunuri de la persoanele responsabile, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba;
Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor materiale, în valoare totală de 353 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 196 mii lei, respectiv:
– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii supraveghere şi cercetare arheologică, peste nivelul prevăzut în contractul încheiat cu prestatorul de servicii, abatere identificată la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.J. Alba.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţie identificată în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipa de audit, abatere identificată în următoarele cazuri: la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Alba Iulia; la U.A.T.M. Blaj, la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi trecerea direct pe cheltuieli a unor consumuri de carburant pentru utilajul – buldoexcavator din dotarea entităţii, în condiţiile în care consumurile de combustibil nu sunt justificate cu documente legal întocmite, abatere identificată la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor servicii care în fapt nu au fost prestate (eutanasiere câini şi incinerare), abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Lunca Mureşului.
– acceptarea la plată şi decontarea unor cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, peste nivelul prevăzut de lege, abatere identificată la Şcoala Gimnazială Ohaba – ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.C. Ohaba.
Aspecte deficitare privind angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor de investiţii, în sumă totală de 985 mii lei, din care s-a recuperat operativ, suma de 670 mii lei, referitoare la:
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, majorate nejustificat cu valoarea unor lucrări neexecutate, situaţii identificate în urma inspecţiilor efectuate de persoanele desemnate de entitatea verificată împreună cu echipele de audit, în sumă de 233 mii lei, din care s-a recuperat suma de 185 mii lei, abateri identificate la: Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare’’ Blaj -ordonator terţiar de credite subordonat U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.M. Sebeş, U.A.T.O. Câmpeni, U.A.T.C. Bistra, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Lupşa, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Sălciua şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acceptarea la plată şi decontarea unor situaţii de lucrări supradimensionate, nereale, care fie conţin articole de cheltuieli la care s-a renunţat, fie lucrări care sunt în afara devizului ofertă, anexă la contractul de lucrări, în sumă de 126 mii lei, din care s-a recuperat suma de 25 mii lei, abatere identificată la U.A.T.M. Sebeş şi la U.A.T.C. Poiana Vadului.
– acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor situaţii de lucrări supraevaluate, prin: actualizarea profitului, a unei părţi din manoperă, sau a restului de executat, după caz, contrar prevederilor legale în domeniu, precum şi situaţii de lucrări supraevaluate, care conţin articole de cheltuieli a căror preţuri unitare sunt peste nivelul celor prevăzute în propunerea financiară, anexă la contractele de lucrări încheiate, în sumă de 516 mii lei, din care s-a recuperat suma de 350 mii lei, abateri identificate în cazul: U.A.T.J. Alba, U.A.T.M. Blaj, U.A.T.C. Cergău, U.A.T.C. Crăciunelu de Jos, U.A.T.C. Doştat, U.A.T.C. Lunca Mureşului, U.A.T.C. Mirăslău, U.A.T.C. Poiana Vadului, U.A.T.C. Poşaga, U.A.T.C. Şpring, U.A.T.C. Valea Lungă şi U.A.T.C. Vadu Moţilor.
– acordarea unui avans în sumă de 96 mii lei către executantul lucrărilor unui obiectiv de investiţii, fără ca entitatea verificată să urmărească justificarea acestuia la finele anului 2021, la care s-au calculat accesorii în sumă de 14 mii lei. Abaterea a fost remediată operativ, prin recuperarea integrală a prejudiciului stabilit, precum şi a accesoriilor, abatere identificată la U.A.T.C Vadu Moţilor.
Aspecte deficitare privind obligaţiile şi creanţele statului şi ale U.A.T., în valoare totală de 3 mii lei, din care s-a virat operativ la buget suma de 3 mii lei, reprezentând: taxe de participare la licitaţie, sume recuperate şi nevirate bugetului local (ajutor încălzire acordat nelegal), precum şi sume încasate în anii precedenţi fără a exista debit (suprasolviri), a căror vechime a depăşit termenul legal până la care contribuabilii aveau dreptul să solicite restituirea sau compensarea acestor sume, abatere identificată la U.A.T.C. Gârbova.
Aspecte deficitare privind activitatea de concesionare sau închiriere a bunurilor din domeniul public şi privat a unităţilor administrativ-teritoriale, în sumă totală de 34 mii lei, din care s-a virat operativ la buget local suma de 20 mii lei.
S-au reţinut, în acest context, următoarele aspecte:
– nu s-a stabilit la nivelul real, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, veniturile din închirieri şi concesiuni cuvenite bugetelor locale în baza contractelor de închiriere/concesiune a bunurilor din domeniul public sau privat al U.A.T., încheiate de către autorităţile publice locale cu terţe persoane, abatere identificată în cazul: U.A.T.C. Doştat;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei, în cazul a unui număr de 9 contracte de contracte de închiriere (pajişti/păşuni) din domeniul public al comunei, abatere identificată la U.A.T.C. Spring;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare penalităţile de întârziere, cuvenite bugetului local pentru neîncasarea la data scadentă a chiriei/redevenţei, datorate în cazul a două persoane juridice care au ieşit din insolvenţă, abatere identificată la U.A.T.M. Alba Iulia;
– nu s-a stabilit, nu s-a înregistrat şi nu s-a urmărit spre încasare, redevenţa datorată de operatorul economic care exploatează bunuri proprietate publică a unităţii administrativ-teritoriale pentru furnizarea/prestarea serviciilor de utilităţi publice, abatere identificată la U.A.T.C. Sălciua.
Cauzele care au determinat producerea abaterilor constatate, sunt determinate de: necunoaşterea în totalitate a legislaţiei ce reglementează închirierea/concesionarea bunurilor proprietate publică sau privată a U.A.T., de către conducerea entităţilor şi de către personalul cu atribuţii în domeniu; neimplicarea ordonatorului principal de credite în stabilirea persoanelor cu atribuţii clare pe linia stabilirii şi urmăririi contractelor ce au ca şi obiect închirieri şi concesiuni de bunuri proprietatea publică sau privată a U.A.T., precum şi ineficienţa sistemului de control intern managerial.
Ştirea zilei
VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a curmat viața propriului fiu de UN an, iar apoi s-a sinucis
VIDEO| CRIMA care a îngrozit Alba: Tăcere „de mormânt” în cazul bărbatului care i-a luat viața fiului de UN an, iar apoi s-a sinucis
Cercetările continuă privind cazul șocant de la Alba Iulia, unde un tânăr de 27 de ani s-a sinucis după ce și-a ucis propriul copil în vârstă de doar un an.
Întrebarea care stă pe buzele tuturor este ”De ce nu a intervenit poliția mai repede?”, asemănând cazul de la Alba Iulia cu cel de la Caracal, unde polițiștii au așteptat ore întregi înainte de a acționa. Din punctul de vedere al autorităților locale, intervenția s-a desfășurat în normele legii.
Când mama micuțului a sunat la numărul de urgență 112, în jurul orei 01:15, femeia nu ar fi spus cu exactitate faptul că viața copilului său se află în pericol iminent, polițiștii intervenind abia după aproximativ 3 ore. Surse ale ziarulunirea.ro spun că femeia ar fi primit o serie de mesaje de la tatăl copilului, din care aceasta a dedus că ceva rău urmează să se întâmple copilului.
Surse din cadrul IPJ Alba susțin faptul că la momentul în care echipajele au ajuns la locul crimei, nu exista nicio certitudine cum că bărbatul s-ar afla măcar în apartamentul indicat de mama copilului, unde cei doi au locuit împreună în chirie.
”Nu știm, nu răspundem”
Reprezentanții serviciului de Ambulanță Alba nu au putut furniza informații noi despre caz, întrucât ”presa știe mai multe decât ei”.
”Serviciul de Ambulanță a fost solicitat de către echipajul de poliție prezent la fața locului și s-a deplasat un echipaj cu un medic. Din păcate, la momentul ajungerii ambulanței, nu s-a mai putut face nimic, declarându-se astfel decesul”, a declarat Străjan Simona, director medical, Serviciul de Ambulanță Alba.
”Un băiat liniștit, dar în suferință”
Vecinii bărbatului susțin că acesta tot timpul a fost o fire mai timidă. Câțiva dintre ei spun că l-au mai zărit pe acesta în cartier, plimbându-se cu cel mic. În ultima vreme, totuși, acesta nu a mai fost văzut împreună cu copilul.
”Era liniștit, retras, nu era foarte comunicativ. Cred că era un om care suferea. Nu a dat absolut nimic de bănuit. Nu am crezut că ar putea fi în stare de așa ceva. Cred că despărțirea de mama celui mic a avut un mare impact asupra sa și asta l-a împins spre gestul necugetat pe care l-a făcut. Îmi pare extrem de rău de îngerașul acela de copil.”, a delcarat o doamnă, vecină cu bărbatul de 27 de ani.
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
27 martie 1918, UNIREA Basarabiei cu România
-
Actualitateacum 9 ore
Cum îţi dai seama dacă produsele cumpărate conţin insecte. Ce trebuie să scrie pe etichetă
-
Ştirea zileiacum 2 ore
DEFINITIVAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME pe discipline, publicate de Ministerul Educației
-
Actualitateacum 11 ore
Avocat, în cazul copilului ucis de către tată: Polițiștii nu aveau nevoie de acordul proprietarului pentru a forța intrarea în apartament
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Cauzele accidentului de avion de la Vurpăr. Raportul final AIAS: Pilotul a apreciat incorect condițiile meteo
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO VIDEO| Cum arată Palatul Principilor din Alba Iulia, aproape de finalizarea lucrărilor de restaurare. Viitorul muzeu, la ora ultimelor retușuri