Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Primul prefect român al județului Alba! Care este povestea avocatului Ioan Pop, născut la Bucerdea Vinoasă, unul dintre organizatorii Marii Uniri de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Unul din chipurile emblematice ale Marii Uniri din 1918 a fost Ioan Pop, un avocat din Alba Iulia, principalul organizator al evenimentelor pe plan local și membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.

Ioan Pop s-a născut în anul 1880, în Bucerdea Vinoasă, județul Alba. A urmat Liceului reformat calvin maghiar “Bethlem Gabor” din Aiud, după absolvirea căruia a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj, făcându-și ucenicia în cabinetul de avocatură a lui Camil Velican, în Alba Iulia.

Ioan Pop a fost cel care s-a ocupat de organizarea Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918, în calitate de membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE

Un participant la Marea Unire a sintetizat eforturile albaiulienilor spunând că „toată populația românească a orașului, dar mai ales intelectualii colaborau prin toate puterile lor, plini de fala unei înalte misiuni, la munca agitată, dar chibzuit coordonată. Se lucra zi și noapte. M-am convins la fața locului că principalul diriguitor al operei de organizare era avocatul local Ioan Pop, un bărbat înzestrat cu o neobișnuită putere de muncă și cu un remarcabil spirit practic”.

Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a comentat pentru ziarulunirea.ro viața tumultuoasă și încărcată de evenimente a primului prefect roman al județului Alba.

Ioan I. Pop a fost cel care a organizat Alba Iulia, el a asigurat organizarea locală pentru 1 Decembrie 1918. Ioan Pop era născut în 1880, la Bucerdea Vinoasă, în comitatul Alba de Jos, era avocat de profesie, își începuse cariera în biroul lui Camil Velican, a devenit un membru al Partidului Național și ulterior și un apropiat al lui Iuliu Maniu. A intrat în Consiliul Național din localitate din Alba Iulia, la mijlocul lunii noiembrie și a primit această sarcină, să organizeze, pe cât se poate de bine, adunarea populară ce urma să aibă loc pe Câmpul lui Horea, pe latura vestică a Cetății Alba Iulia.

YouTube video

A fost ales și membru în Marele Sfat, acel parlament insolit al Transilvaniei, ales atunci, la 1 Decembrie 1918, ulterior a devenit și primul prefect român al județului Alba și a avut și alte funcții în perioada interbelică, funcția de subsecretar de stat în cabinetele Maniu și Vaida Voievod și foarte prezent în viața politică locală și națională chiar.

 A fost arestat în 1950, a fost luat împreună cu alți lideri naționali țărăniști și a murit în închisoarea de la Sighet în 1953”.

Ioan Pop a devenit astfel o emblemă a unității românilor de pretutindeni și, de asemenea, un model pentru oricine dorește să participe la schimbarea lumii înconjurătoare, în bine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea