Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Primul prefect român al județului Alba! Care este povestea avocatului Ioan Pop, născut la Bucerdea Vinoasă, unul dintre organizatorii Marii Uniri de la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Unul din chipurile emblematice ale Marii Uniri din 1918 a fost Ioan Pop, un avocat din Alba Iulia, principalul organizator al evenimentelor pe plan local și membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.

Ioan Pop s-a născut în anul 1880, în Bucerdea Vinoasă, județul Alba. A urmat Liceului reformat calvin maghiar “Bethlem Gabor” din Aiud, după absolvirea căruia a urmat cursurile Facultății de Drept a Universității din Cluj, făcându-și ucenicia în cabinetul de avocatură a lui Camil Velican, în Alba Iulia.

Ioan Pop a fost cel care s-a ocupat de organizarea Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918, în calitate de membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE

Un participant la Marea Unire a sintetizat eforturile albaiulienilor spunând că „toată populația românească a orașului, dar mai ales intelectualii colaborau prin toate puterile lor, plini de fala unei înalte misiuni, la munca agitată, dar chibzuit coordonată. Se lucra zi și noapte. M-am convins la fața locului că principalul diriguitor al operei de organizare era avocatul local Ioan Pop, un bărbat înzestrat cu o neobișnuită putere de muncă și cu un remarcabil spirit practic”.

Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a comentat pentru ziarulunirea.ro viața tumultuoasă și încărcată de evenimente a primului prefect roman al județului Alba.

Ioan I. Pop a fost cel care a organizat Alba Iulia, el a asigurat organizarea locală pentru 1 Decembrie 1918. Ioan Pop era născut în 1880, la Bucerdea Vinoasă, în comitatul Alba de Jos, era avocat de profesie, își începuse cariera în biroul lui Camil Velican, a devenit un membru al Partidului Național și ulterior și un apropiat al lui Iuliu Maniu. A intrat în Consiliul Național din localitate din Alba Iulia, la mijlocul lunii noiembrie și a primit această sarcină, să organizeze, pe cât se poate de bine, adunarea populară ce urma să aibă loc pe Câmpul lui Horea, pe latura vestică a Cetății Alba Iulia.

A fost ales și membru în Marele Sfat, acel parlament insolit al Transilvaniei, ales atunci, la 1 Decembrie 1918, ulterior a devenit și primul prefect român al județului Alba și a avut și alte funcții în perioada interbelică, funcția de subsecretar de stat în cabinetele Maniu și Vaida Voievod și foarte prezent în viața politică locală și națională chiar.

 A fost arestat în 1950, a fost luat împreună cu alți lideri naționali țărăniști și a murit în închisoarea de la Sighet în 1953”.

Ioan Pop a devenit astfel o emblemă a unității românilor de pretutindeni și, de asemenea, un model pentru oricine dorește să participe la schimbarea lumii înconjurătoare, în bine.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale, atracția zilei pentru vizitatorii activităților desfășurate de Ziua Poliției Române

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

FOTO VIDEO| Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale, atracția zilei pentru vizitatorii activităților desfășurate de Ziua Poliției Române

Standul polițiștilor de la Serviciului pentru Acțiuni Speciale a fost atracția zilei, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, la activitățile desfășurate în cadrul Zilei Poliției Române.

Polițiștii au expus diverse mijloace de intervenție, echipamente de protecție și arme. Au fost expuse de la arme istorice, precum Kalasnikov-ul, până la arme ultramoderne, spre exemplu puști cu lunetă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Micii curioși au fost invitați să încerce diverse echipamente de protecție, ca de exemplu scutul de fier sau vesta de protecție antiglonț, care cântărește nu mai puțin de 30 de kilograme, în momentul în care toate echipamentele necesare unei intervenții sunt încărcate pe ea.

Copiii au putut face poze îmbrăcați cu echipamentele de protecție și au putut admira îndeaproape armele ce se foloseau odinioară și cele care se folosesc acum în intervenții.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Mărțișoarele vândute de voluntarii Leo Alba Iulia Fortress au adus fericire unor persoane cu dizabilități din Sebeș

BONTEA Alexandru

Publicat

în

FOTO| Mărțișoarele vândute de voluntarii Leo Alba Iulia Fortress au adus fericire unor persoane cu dizabilități din Sebeș

Organizația non-profit LEO Alba Iulia Fortress a susținut un eveniment caritabil, reușind să strângă o sumă de 5117 de lei.

Banii au fost obținuți prin organizarea unui eveniment social tematic de Ziua Îndrăgostiților intitulat „Stages of love” în data de 20 februarie și prin oferirea unor mărțișoare în schimbul donațiilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mărțișoarele au fost confecționate manual de voluntarii LEO în colaborare cu Asociația „Diakoniewerk International”din Sebeș, în intervalul 28 februarie-1 martie.

Din această sumă au fost donați 2117 lei unor persoane cu dizabilități din Sebeș, restul fiind alocați proiectului “Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă” al Spitalului „Marie Curie”.
De asemenea, prin intermediul Districtului 124 LEO România, s-au donat bani și pentru a ajuta Turcia și Siria


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Elevii din clasele a XII-a și a XI-a de la Colegiul Militar din Alba Iulia au donat sânge. Misiunea lor, să aducă speranță bolnavilor care au nevoie de transfuzii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai mulți elevi de la Colegiul Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia au donat sânge vineri, 24 martie 2023, aducând speranță persoanelor bolnave, care au nevoie de transfuzii de sânge.

 

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai de preț dar pe care îl poți oferi cuiva este șansa la viață, la sănătate. Dorind să fie sprijin semenilor care au nevoie de ajutor, elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” s-au mobilizat din nou, iar vineri dimineață s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba cu o misiune specială: să doneze sânge!

Prin gestul lor nobil, mai mulți elevi din clasele a XII-a și a XI-a, alături de comandantul companiei I elevi, locotenent Cristi Popa, au adus speranță persoanelor bolnave, care au nevoie de transfuzii de sânge.

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia obișnuiesc să doneze periodic sânge, fiind astfel un ajutor de nădejde pentru comunitate și în același timp și un exemplu pentru alți tineri.

Programul Centrului de Transfuzie Sanguină Alba este de luni până vineri, între orele 7.30-13.00. Mai multe informații puteți obține la numărul de telefon 0258834050.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

-vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aiba sau sa fi avut urmatoarele boli:

-hepatită (de orice tip)
-TBC
-sifilis
-malarie
-epilepsie si alte boli neurologice
-boli psihice
-bruceloză
-ulcer
-diabet zaharat
-boli de inimă
-boli de piele: psoriazis, vitiligo
-miopie forte peste (-) 6 dioptrii
-cancer


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare