Unul din chipurile emblematice ale Marii Uniri din 1918 a fost Ioan Pop, un avocat din Alba Iulia, principalul organizator al evenimentelor pe plan local și membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.
Ioan Pop a fost cel care s-a ocupat de organizarea Marii Adunări Naționale din 1 decembrie 1918, în calitate de membru al Consiliului Național Român din Alba Iulia.
CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE
Un participant la Marea Unire a sintetizat eforturile albaiulienilor spunând că „toată populația românească a orașului, dar mai ales intelectualii colaborau prin toate puterile lor, plini de fala unei înalte misiuni, la munca agitată, dar chibzuit coordonată. Se lucra zi și noapte. M-am convins la fața locului că principalul diriguitor al operei de organizare era avocatul local Ioan Pop, un bărbat înzestrat cu o neobișnuită putere de muncă și cu un remarcabil spirit practic”.
Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a comentat pentru ziarulunirea.ro viața tumultuoasă și încărcată de evenimente a primului prefect roman al județului Alba.
A fost ales și membru în Marele Sfat, acel parlament insolit al Transilvaniei, ales atunci, la 1 Decembrie 1918, ulterior a devenit și primul prefect român al județului Alba și a avut și alte funcții în perioada interbelică, funcția de subsecretar de stat în cabinetele Maniu și Vaida Voievod și foarte prezent în viața politică locală și națională chiar.
A fost arestat în 1950, a fost luat împreună cu alți lideri naționali țărăniști și a murit în închisoarea de la Sighet în 1953”.
Ioan Pop a devenit astfel o emblemă a unității românilor de pretutindeni și, de asemenea, un model pentru oricine dorește să participe la schimbarea lumii înconjurătoare, în bine.