Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Povestea echipei de robotică a Colegiului ”HCC” din Alba Iulia, de la înființare și primul eșec, până la glorioasa calificare la Campionatul Mondial din SUA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Povestea echipei de robotică XEO a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia a început în 2016, cu un drum la Cluj-Napoca, la o simplă prezentare de robotică, pentru ca elevii să vadă ”cu ce se mănâncă” acest domeniu, fără să se gândească vreunul dintre ei că doi ani mai târziu o echipă a colegiului va participa la Campionatul Național de Robotică din Statele Unite ale Americii.

Contactat de ziarulunirea.ro, profesorul Sebastian Onac, a descris, în linii mari, povestea echipei de robotică, invidiată de toate colegiile din țară cu pretenții în informatică.

“Povestea Echipei de Robotică XEO HCC Alba Iulia, câștigători ai Marelui Premiu “INSPIRE AWARD 1St PLACE” din cadrul concursului național FIRST Tech Challenge Romania a început cu un drum la Cluj Napoca, cu mașina mea personală. I-am sunat pe patru dintre elevii mei de la specializarea informatică întrebându-i dacă vor să mergem la o prezentare de robotică în județul vecin”, a spus profesorul de informatică al Colegiului HCC din Alba Iulia, Sebastian Onac.

Mica delegație a ajuns la Cluj-Napoca fără așteptări mari, iar acolo au ”făcut cunoștință” cu concursul internațional de robotică FIRST Tech Challenge, foarte popular în Statele Unite

”Dar mai important, ne-a fost prezentat un robot câștigător la competiții din țări precum Rusia, Germania și Australia. Creatorii robotului (echipa Autovortex din București) erau chiar cei care au adus competiția în România, pentru prima dată, anul trecut, cei care susțineau și prezentarea. Entuziasmul nostru a crescut pe măsură ce organizatorii ne spuneau că putem ajunge să construim și noi un robot, cu ajutorul unui kit in valoare de 3000 de euro, pe care urma să îl primim gratuit, în urma înscrierii în concurs. Normal că ne-am înscris. Nu prea știam noi despre ce este vorba dar suna interesant…”, a mai povestit profesorul Sebastian Onac.

Zilele petrecute în așteptarea kit-ului au trecut rapid, timp în care s-a reușit mărirea echipei de elevi și profesori de informatică.

S-a trecut la realizarea etapei de promovare și PR: tricouri, roll-up, website, e-mail, Facebook page, poze oficiale – individuale și de grup. Astfel se conturează prima echipă de Robotică XEO HCC, Alba Iulia.

Iată din cine a fost formată echipa XEO HCC, în anul școlar 2016-2017. Elevi specializarea informatică: Drăguș Alexandru, Pop Cristian, Bendea Daniel, Dumitrache George, Cioancă Stefan, Zaharescu Constantin, Ioica Bogdan, Corpodean Darius, Florea Denisa, Adam George, Sofrac Robert, Oprita Catalin. Profesori informatică HCC: Carmen Palcu, Laura Muresan, Sebastian Onac.

Scurtă cronologie:

26 noiembrie 2016: Caravana FIRST Tech Challenge Romania aduce kiturile din Statele Unit și ajunge la ora 2 dimineața la Colegiul HCC, Alba Iulia!

 

29 noiembrie 2016: Liceul a oferit echipei un spațiu de dezvoltare pentru robot, pe care l-a transformat în primul laborator de robotică din liceele autohtone, după ce a fost zugrăvit, mobilat, utilat etc. Astfel a început aventura…

https://www.facebook.com/TeamXeoFTC/videos/1302681539796843/

10 martie 2017: Ultimele pregătiri înainte de concurs:

https://www.facebook.com/TeamXeoFTC/videos/1403165003081829/

23-27 martie 2017: Concursul Național FIRST Tech Challenge Romania

https://www.facebook.com/notes/team-ro001-xeo-alba-iulia/despre-ftc-romania-2017-despre-ro001/1421031621295167/

Echipa a pierdut, dar a știut ce trebuie să facă în 2018.

“FTC este altceva. Nu ai idee ce înseamnă FIRST Tech Challenge Romania daca nu ajungi acolo, să vezi sau să participi. Nu poți să fi supărat după un asemenea concurs. Am fost acolo și am jucat mult sub așteptări. Și totuși, a fost incredibil! Să te plimbi prin Sala Polivalentă, printre 54 de stand-uri amenajate exemplar, să vezi doar zâmbete și entuziasm în jur, să faci cunoștință cu mulți alți oameni din toate colțurile țării, să te ajute toată lumea și să ajuți pe toată lumea. Să pleci din București văzând că la cel puțin 90% din echipe nu există ideea de “hate” și ideea de “trebuie să câștig”, nu există “unii mai buni” e superb. Am fost surprinși să vedem că tot respectul pe care îl avem față de alte echipe s-a întors. Am plecat din București cu o altă impresie, asupra roboticii, asupra oamenilor și asupra lumii. Așteptam cu nerăbdare anul următor! Și așteptam cu nerăbdare să ne revedem, cu alte echipe la meciuri amicale! Promitem să îndeplinim așteptările anul următor!” a susținut Echipa Xeo HCC, după concurs.

Tema concursului pentru sezonul martie 2018 a fost lansată în 9 septembrie și Echipa XEO a început să lucreze.

Recrutările în echipă s-au realizat în octombrie 2017 (clasele a 10-a și a 11-a) și s-au desfășurat pe 3 planuri: asamblare/programare, marketing/PR/photo, modelare 3D, cu modalității de evaluare pentru candidați gândite pentru o selecție corectă și eficientă.

Echipa XEO HCC Alba Iulia cuprinde elevi ai claselor 9, 10, 11 tocmai pentru asigurarea continuității proiectului și predării ștafetei între generații. Alegerea coechipierilor și a modalităților și metodelor de evaluare pentru intrarea în echipă se face exclusiv de către membrii echipei de elevi, fără intervenția profesorilor.

”Profesorul trebuie să-i inspire pe elevi, nu să-i învețe”, explică Sebastian Onac.

Noiembrie 2017 – Pregătiți pentru un nou sezon! – The New XEO 2018: Roboțica “Ela” !

The New Team XEO HCC Alba Iulia 2018

Elevi:

Alex Drăguș – driver

Mermezan Mihai – coach

Corpodean Darius – driver

David Bogan – mechanic

Cioancă Răzvan – mechanic

Denisa Florea – 3D modelling

Alexandra Jurca – 3d modelling

Şofrac Robert – programator

Claudiu Neamțu – programator

Pop Cristian – programator

Ionuț Hada – programator

Ghişa Alexandru – assembly

Alex Leterna – grafician

Roxana Popeiu

Maria Antoanello Serafino

Mădălina Rusan

Profesori mentori:

Prof. info. Grad I Carmen Palcu

Prof. info. Grad I Laura Mureșan

Prof. info. Grad I Sebastian Onac

https://www.facebook.com/TeamXeoFTC/videos/1653577921373868/

10 februarie 2018: Roboțica “Ela” participă la primul turneu REGIONAL DEMO Cluj cu echipele de competiție din Alba Iulia, Baia-Mare, Beclean, Bistrița, Cluj, Cugir, Dej, Deva, Miercurea-Ciuc , Sibiu, Suceava, Târgu-Mureș, Turda, Oradea, Petrila, Satu-Mare, Zalău, organizat în acest sezon, la Cluj-Napoca! “Turneul, cuprinde 4 meciuri și are ca scop pregatirea pentru concursul national de la București și nu are învinși, ci doar câștigători! În urma sezonului trecut, confirmăm și noi că este important un turneu de pregătire înaintea celui oficial și așteptăm cu nerăbdare să testăm noul robot! Până atunci însă, urmează 5 zile în care vom simula săptămâna dinaintea concursului oficial, cu toate provocările ei!” spune Alex Drăguș, unul dintre cei doi driveri ai echipei.

YouTube video

3 martie 2018, Roboțica “Ela” – Locul I la regionala de la Timișoara !

“Munca din ultimul an începe să dea roade ! Timișoara a fost un bun antrenament pentru noi și robțica noastră. Am văzut la ce capitole excelăm și ne-am identificat punctele ce necesită îmbunătățiri. S-au prezentat multe echipe competitive, și acest fapt face cu atât mai valoros rezultatul nostru, și ne dă încredere pentru faza finală a concursului de la București FIRST Tech Challenge Romania”, a spus Cristian Pop, unul dintre cei 4 programatori ai echipei.

https://www.facebook.com/TeamXeoFTC/videos/1783735791691413/

25 martie 2018, echipa de robotică XEO a Colegiul National “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia câștigă MARELE PREMIU “INSPIRE AWARD 1” la concursul național FIRST Tech Challenge Romania și merge mai departe la Campionatul Mondial FIRST USA din Detroit !!

”INSPIRE AWARD 1” este cel mai prestigios premiu al competiției. El este acordat echipelor care excelează în performanțele robotului, complexitatea și calitatea realizării cărții echipei “engineering book” și spiritul de echipă, spiritul competiției FTC (FIRST Tech Challenge).

Concluzia juriului: “Această echipă a înțeles că spiritul FTC este mai mult decât a construi și a controla un robot. De la început până la sfârșit numărul 1 este greu de definit dar îl vom spune acum: Premiul 1, locul 1 care va merge în STATE este o echipă din Transilvania. Este echipa RO 001 COLEGIUL NAȚIONAL HCC ALBA IULIA TEAM XEO” a spus DANA RĂZBOIU, organizatoarea competiției la înmânarea premiului.

Competiția a început joi 22.03.2018 cu amenajarea standurilor echipelor în holurile Polivalentei din București. Standul Xeo a promovat în principal Centenarul și Unirea din 1918, concomitent cu robotul echipei “Ela”.

”Spre seara am fost la Politehnica din București la hubul de robotică să finisăm perioada de joc autonomă de la începutul meciurilor. Meciurile au 2:30 minute, 30 de secunde perioada de început în care robotul trebuie să execute sarcini singur fără să fie controlat de șoferi. În următoarele două minute roboții se luptă asupra cuburilor din centrul terenului, pentru a le stivui în raftul echipei lor. Roboții mai pot sa ia un totem si sa îl plaseze în afara terenului pentru a face punct”, a explicat Sebastian Onac.

Vineri a fost ziua rezervată inspecțiilor tehnice ale roboților, care se asigură ca roboții pot concura în condiții de siguranță sau ca nu încalcă normele impuse.

Tot vineri au avut loc interviurile cu echipele, în care este prezentată cartea echipei. Cartea echipei este rezultatul și povestea echipei scrisă negru pe alb și trebuie sa conțină date tehnice, procedeul de construire a robotului si descrierea “călătoriei” parcursă de echipă în realizarea acestuia.

Sâmbătă a fost prima zi de meciuri.

”Am câștigat primele 3 meciuri fără probleme, însă la al 4-lea meci am întâmpinat probleme de conexiune între robot și telecomanda de control și nu am reușit să identificăm cauza sigură a problemei însă presupunem că se datora numărului mare de rețele de wireless din zonă care interferează cu robotul. <Totul s-a terminat! Nu mai avem ce face!> a exclamat șoferul echipei când, prin pierderea meciului, am retrogradat echipa de pe locul 2 pe locul 7 în divizie. Am terminat ziua cu 4 din 5 meciuri câștigate, supărați de problemele de comunicare.

Duminica am reușit să ajungem pe locul 3 în divizia noastră din 45 de echipe după multe meciuri grele și ne-am calificat în semifinale. Din păcate robotul s-a deconectat în a doua semifinală și nu am reușit să ajungem și în finale. <Nu am pierdut nimic, doar am castigat>, a spus programatorul echipei și am luptat până în ultima clipă.

După mult suspans, în momentul de decernare a premiului, Marele Premiu al competitiei a fost revendicat de Team XEO – INSPIRE AWARD 1St PLACE !”, a povestit Sebastian Onac.

INSPIRE AWARD 1St PLACE referă toate calitățile și comportamentul echipei pe tot parcursul concursului și în deosebi cele de comportament în relația cu echipele concurente !

Echipa de robotică XEO HCC din Alba Iulia este formată elevii:

Alex Drăguș – driver

Mermezan Mihai – coach

Corpodean Darius – driver

David Bogan – mechanic

Cioancă Răzvan – mechanic

Denisa Florea – 3D modelling

Alexandra Jurca – 3d modelling

Şofrac Robert – programator

Claudiu Neamțu – programator

Pop Cristian – programator

Ionuț Hada – programator

Ghişa Alexandru – assembly

Alex Leterna – grafician

Roxana Popeiu

Maria Antoanello Serafino

Mădălina Rusan

Profesori mentori:

Prof. info. Grad I Carmen Palcu

Prof. info. Grad I Laura Mureșan

Prof. info. Grad I Sebastian Onac


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificați la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică 

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificați la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică Două eleve de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba engleză și logică. Citește și: FOTO Rebeca, Denis și Paul, elevi la Colegiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea