Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO. Pasiunea unui licean din Vințu de Jos: Alexandru Vasiu – campion național la creșterea iepurilor de rasă

Darius BUZGURE

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
FOTO-VIDEO. Pasiunea unui licean din Vințu de Jos: Alexandru Vasiu – campion național la creșterea iepurilor de rasă

Alexandru Vasiu, din Vințu de Jos, elev la Colegiul Național „David Prodan” din Cuir, are o pasiune aparte, descoperită în urmă cu 6 ani: creșterea de iepuri din rasa Californian.

Roadele pasiunii lui Alexandru nu s-au lăsat așteptate, astfel că unul dintre iepurii tânărului din Vințu de Jos a fost desemnat campion național la categoriile mascul și colecție, în cadrul Expoziției Naționale a României de proumbei, păsări și iepuri de rasă, eveniment organizat în perioada 13-15 decembrie 2019, la Romexpo, în București.

Tânărul Alexandru ne-a transmis că a început să crească această rasă de iepuri pentru concursuri în anul 2017, când a participat la expoziția columbofilă de la Sebeș, unde a obținut performanțe notabile.

În cadrul expoziției naționale, iepurele campion (din imagine) a obținut un total de 96 de puncte din maximul posibil de 100, după o jurizare extrem de riguroasă. În cazul grilei de evaluare sunt luate în considerare 7 aspecte: forma corpului și tipul (20 de puncte), greutatea (10 p.),blana (20 p.), culoarea de acoperire (15 p.), desenul marcant (15 p.), culoarea de bază (15 p) și, nu în ultimul rând, sănătatea și îngrijirea (citeriu ce valorează 5 puncte).

De asemenea și în cadrul expozițiilor locale, californienii lui Alex s-au clasat în primele poziții, iar în cadrul expoziției zonale „Cupa Unirii”, a câștigat un exemplar mascul, anul trecut, și cu o femelă, anul acesta.

Numele aceste rase de iepuri, provinde de la denumirea statului California, SUA, unde a fost creată. Greutatea medie a unui exemplar se consideră a fi de 4kg, cea minimă de 3,5 kg, iar cea maximă de 5kg, iar dacă aceasta este depășită, exemplarul participant în cadrul expoziției este descalificat.

Alexandru ne-a povestit că, iepurii sunt niște animale blânde și prietenoase, motiv pentru care sunt potriviți pentru a ține companie copiilor, fiind apreciați și datorită aspectului lor: corpul este acoperit cu blană albă, cu excepția extremităților, care sunt negre.

Pentru animalele sale, Alexandru a devenit zootehnist, nutriționist, medic veterinar, expozant și, nu în ultimul rând, un om care iubește animalele necondiționat.

În ceea ce privește planurile de viitor, tânărul din localitatea Vințu de Jos, ne-a transmis că își dorește să participe la o expoziție europeană, care se va desfășura în Austria, în 2021.

YouTube video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea