FOTO, VIDEO| Paradă de noapte cu torțe, dans și lupte spectaculoase de gladiatori, la Festivalul Roman Apulum

O superbă paradă de noapte, spectaculoase lupte de gladiatori și un dans al nimfelor, au fost ultimele evenimente organizate sâmbătă cu ocazia Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia.   

Festivalul Roman Apulum153Circa 1.000 de persoane au admirat, sâmbătă seara, dansul frumoaselor nimfe și luptele de gladiatori. Câmpul de luptă a fost esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia, pe spațiul verde fiind amplasate mai multe torțe, care aveau rolul de a delimita ringul propriu-zis, iar gladiatorul care ieșea din perimetru, era declarat pierzător.

Elit ELIT

Trupa de gladiatori de la Alba Iulia, ”Ludus Apulensis”, formată din cinci grei, a fost prima care a intrat în scenă. În final, după ce a curs și sânge, Uve cu Darius au mai rămas în joc, ei primind aplauze la scenă deschisă. Niciunul nu a câștigat pentru că într-un duel au ieșit simultan din câmpul de luptă, însă în ochii celor prezenți, pentru spectacolul oferit, toți sunt învingători. Spectacolul a continuat cu lupte de gladiatori între membrii trupei Ars Dimicandi din Milano, Italia.

Dacă prima luptă de gladiatori s-a terminat indecisă, războiul daco-roman de duminică va avea, cu siguranță, un mare învingător.

Și în acest an, punctul de maximă atracție va fi lupta finală, între daci și romani, ce se va desfășura duminică, de la ora 17.00, pe esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.

Lupta finală va dura 50 de minute, iar la ea vor participa toate trupele invitate la festival, respectiv aproximativ 250 de reenactori. Organizatorii spun că nu vor face ”doar spectacol și show, ci vor prezenta și o lecție de istorie vie”.

Bătălia finală a adus, anii trecuți, mult spectacol, încheindu-se prin răstigniri pe cruce și dansuri puțin lascive ale nimfelor. Ediția din 2015 a fost câștigată de romani.

Programul zilei de duminică:

10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Întreținere echipamente, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Bucătărie (doar de prezentare), Parfumuri, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori)
Platou strada Militari

11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Ghid: dr. Gabriel Rustoiu
Poarta a III-a a Cetății

14.30 – Teatru: „Judecata lui Jupiter”
Studenți ai Academiei Gh. Dima din Cluj-Napoca
Esplanada Porții a IV-a

15.00 – Demonstrații militare
Legiunea a XIII-a Gemina și Lupii Apoulonului, Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

15.45– Demonstrații militare
Asociația de Reenactment Antic din Split, Croația (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

16.00 – Gladiatorii în lumea antică
Ars Dimicandi, Milano (traducere din limba engleză)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

16.30 – Lupte de gladiatori
Ludus Apulensis, Alba Iulia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook