Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Pâinea de Sântimbru păstrează o rețetă de 300 de ani și este produsă într-un cuptor pe vatră și cărămidă de țigan

Dragoş Suciu

Publicat

în

Victor Ponta, Klaus Iohannis, ambasadorul SUA la București, dar și actorul Florin Piersic au gustat din pâinea de Sântimbru, produs românesc cu tradiție care păstrează o rețetă veche de peste 300 de ani, făcut într-o brutărie cu cuptor pe vatră din cărămidă de țigan.

paine-de-santimbru14Brutăria de Sântimbru este cea mai cunoscută din județul Alba, iar oamenii din localitățile vecine vin de zeci de ani să cumpere o pâine caldă, frământată cu respect pentru învățăturile părintești. Administratorul brutăriei, Călin Matieș, care e și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, a declarat că pâinea de Sântimbru a ajuns în aproape toată Europa, din ea au gustat oficialități din străinătate, diplomați, actori, sportivi de marcă, dar și politicieni. I-a amintit pe Victor Ponta, Klaus Iohannis, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, dar și pe Sebastian Papaiani și Florin Piersic.

”Președintele României, Klaus Iohannis, a gustat din pâinea de Sântimbru la Târgul INDAGRA, iar fostul premier Victor Ponta a servit când am prezentat-o în Parlamentul României”, a spus Călin Matieș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradițional, făcută din făină, maia, apă caldă și sare, pe tăvi de fier unse cu puțin ulei. Nu are amelioratori sau alți compuși chimici, iar cuptorul este din cărămidă de țigan și vatra de argilă, la fel ca acum 100 de ani. Brutăria păstrează rețeta veche de peste 300 de ani.

Călin Matieș încurajează consumul de produse locale.

”Ar trebui să consumăm produse locale pentru că așa ne dăm nouă de lucru. Când dumneavoastră cumpărați o pită de Sântimbru, salariatul meu poate să meargă la măcelarul din colț care, la rândul său, va avea bani să plătească fermierului pentru un animal, iar cel din urmă va plăti apoi un țăran, un cultivator. Dacă nu mai cumpărați un produs tradițional românesc, tot lanțul acesta dispare, pentru că le veți oferi de lucru fermierului din Franța, măcelarului din Italia și așa mai departe”, a spus Călin Matieș.

Ministerul Agriculturii a atestat nouă produse tradiționale ale brutăriei din Sântimbru, între acestea numărându-se și ”Pita Cetății”. Aceasta are o formă similară cu a Cetății Alba Carolina din Alba Iulia, o stea cu șapte colțuri, fiind și cel mai recent produs de promovare a municipiului. Cetatea din Alba Iulia este o fortificație impunătoare de tip Vauban, care se întinde pe circa 110 hectare, fiind situată în mijlocul municipiului.

Orașele mari din Europa sunt asociate cu edificiile lor emblematice, așa cum este Londra cu Big Ben, Parisul cu Turnul Eiffel, Bruxelles cu Manneken Pis, iar turiștii nu pleacă fără suveniruri sub forma acestor simboluri. Alba Iulia nu cunoaște o astfel de asociere, însă turiștii pot cumpăra ”Pita Cetății”, dar și ”Vinul Cetății”, un alt produs de promovare a municipiului.

”Pita Cetății” are o rețetă inedită, având ca ingrediente: 40% suflet de român, 30% mândrie locală, 20% tradiție, iar 10% la sută – făină, maia, apă, drojdie, sare și ulei.

”Un oraș numai cu pietre cărămizi și case, e unul sec. În momentul în care orașul are un gust, e un lucru extraordinar. Noi procedăm la fel ori de câte ori avem un musafir: îi punem pe masă un produs tradițional cu care ne mândrim (n.a. vinul și pita Cetății). Turiștii, când vin în vizită, vor să guste din produse tradiționale care reprezintă orașul”, a mai spus Călin Matieș.

”Pita Cetății” are 1,2 kilograme, costă opt lei, iar brutarul are nevoie de trei să o facă. Produsul este atent înfoliat, iar ambalajul conține două panglici cu tricolorul. Pita Cetății a fost lansată la sfârșitul lunii mai 2016 și poate fi cumpărată din supermarketurile din Alba Iulia.

[nggallery id=2942]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier la Aiud: Femeie de 71 de ani, rănită, după ce un șofer de 72 de ani a intrat pe interzis și a fugit de la locul faptei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident rutier la Aiud: Femeie de 71 de ani, rănită, după ce un șofer de 72 de ani a intrat pe interzis și a fugit de la locul faptei

La data de 28 septembrie 2023, în jurul orei 12.00, polițiștii din Aiud au fost sesizați cu privire la faptul că, pe strada Protopop Iosif Pop din Aiud ar fi avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea unei persoane, iar conducătorul auto a plecat de la locul producerii accidentului.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că o femeie de 71 de ani, din comuna Lopadea Nouă, care se afla pe partea carosabilă, ar fi fost surprinsă și accidentată de un autoturism al cărui conducător nu ar fi respectat indicatorul rutier care interzice accesul și ar fi pătruns pe stradă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma accidentului, femeia a suferit leziuni corporale ușoare.

La scurt timp, polițiștii au identificat conducătorul auto, un bărbat de 72 de ani, din Aiud, pe raza localității Ciumbrud.

Atât conducătorul auto cât și victima accidentului au fost testați cu aparatul etilotest, care a indicat faptul că nu erau sub influența alcoolului.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare