Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO: Lupte APRINSE în miezul nopții între DACI și ROMANI. Decebal, ars pe RUG. IGHIUL a intrat în ISTORIA ROMÂNIEI

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lupta dintre daci si romani pe timp de noapte144Ighiul a intrat în istoria României ca prima localitate în care s-a desfășurat o luptă de reenacment pe timp de noapte. Un număr record de daci și romani, peste 150, au luptat pe Dealul Măgulice, la a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice. În final, Dacii au reușit să își recucerească cetatea Apoulonului, însă Decebal pornind să caute ajutoare a fost prins de romani, s-a sinucis, a fost decapitat, capul său a fost dus lui Traian, iar trupul, incinerat pe un rug imens.

Festivalul a fost un spectacol total. O premieră nu numai pentru un festival, o premieră pentru toate festivalurile cu reconstituiri istorice din România. Un superb atac nocturn. O astfel de bătălie nu s-a mai întâmplat pentru că este foarte greu de pus în practică, explică Lupta dintre daci si romani pe timp de noapte168Tudor Roșu, reprezentantul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Dar să revenim la poveste

Ne aflăm în anul 106, un an istoric pentru luptele dintre strămoșii noștri. Romanii au cucerit pe timp de zi Apoulonul, care era ultima redută, ultimul bastion, ultima cetate liberă din Dacia. Au fost câteva atacuri succesive, s-au provocat mai multe triburi cu diferite legiuni romane. Au fost prezente cinci legiuni romane și cinci legiuni dacice. În urma atacurilor dacii și-au recucerit cetatea. Decebal pleacă pentru a găsi noi alianțe cu alte popoare, cu alte triburi dacice, dar este prins pe drum, de către Tiberiu Claudiu Maximus, care cu ostașii săi reușesc să-l ”înconjure”. Decebal, pentru a nu cădea viu în mâinile romanilor se sinucide. Tiberius îi taie capul și mâna dreaptă și le duce lui Traian. Dacii Lupta dintre daci si romani pe timp de noapte194recuperează corpul decapitat al lui Decebal și îl incinerează, timp în care Nimfele Daciei dansau senzual în jurul lui.

Singur, nu au lipsit nici momentele de umor. Unul dintre daci, bine înarmat și antrenat le-a spus colegilor săi de trib, ”nu m-am mai bătut noaptea, decât cu nevasta mea”. Gluma a fost savurată și de câțiva spectatori, din preajmă.

Spectacolul a fost total, priveliștea superbă. Scene desprinse din filme. Într-o parte se vedea comuna Ighiu, iar în alta Piatra Craivei. Lupta a fost ”gustată” de câteva sute de persoane.

Sperăm că Alba va mai intra în istorie cu astfel de evenimente. Și vorbesc la plural pentru că în timp ce la Alba Iulia s-a desfășurat cel mai grandios spectacol de operă, montat vreodată în are liber, Aida de Verdi, la Ighiu a avut loc bătălia care a adunat cei mai mulți reenactori și singura pe timp de noapte, ambele, premiere în România.

Felicitări Consiliului Județean Alba, Primăriei Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii.

[nggallery id=1990]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea