FOTO, VIDEO: Lupte APRINSE în miezul nopții între DACI și ROMANI. Decebal, ars pe RUG. IGHIUL a intrat în ISTORIA ROMÂNIEI
Ighiul a intrat în istoria României ca prima localitate în care s-a desfășurat o luptă de reenacment pe timp de noapte. Un număr record de daci și romani, peste 150, au luptat pe Dealul Măgulice, la a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice. În final, Dacii au reușit să își recucerească cetatea Apoulonului, însă Decebal pornind să caute ajutoare a fost prins de romani, s-a sinucis, a fost decapitat, capul său a fost dus lui Traian, iar trupul, incinerat pe un rug imens.
Festivalul a fost un spectacol total. O premieră nu numai pentru un festival, o premieră pentru toate festivalurile cu reconstituiri istorice din România. Un superb atac nocturn. O astfel de bătălie nu s-a mai întâmplat pentru că este foarte greu de pus în practică, explică Tudor Roșu, reprezentantul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Dar să revenim la poveste
Ne aflăm în anul 106, un an istoric pentru luptele dintre strămoșii noștri. Romanii au cucerit pe timp de zi Apoulonul, care era ultima redută, ultimul bastion, ultima cetate liberă din Dacia. Au fost câteva atacuri succesive, s-au provocat mai multe triburi cu diferite legiuni romane. Au fost prezente cinci legiuni romane și cinci legiuni dacice. În urma atacurilor dacii și-au recucerit cetatea. Decebal pleacă pentru a găsi noi alianțe cu alte popoare, cu alte triburi dacice, dar este prins pe drum, de către Tiberiu Claudiu Maximus, care cu ostașii săi reușesc să-l ”înconjure”. Decebal, pentru a nu cădea viu în mâinile romanilor se sinucide. Tiberius îi taie capul și mâna dreaptă și le duce lui Traian. Dacii recuperează corpul decapitat al lui Decebal și îl incinerează, timp în care Nimfele Daciei dansau senzual în jurul lui.
Singur, nu au lipsit nici momentele de umor. Unul dintre daci, bine înarmat și antrenat le-a spus colegilor săi de trib, ”nu m-am mai bătut noaptea, decât cu nevasta mea”. Gluma a fost savurată și de câțiva spectatori, din preajmă.
Spectacolul a fost total, priveliștea superbă. Scene desprinse din filme. Într-o parte se vedea comuna Ighiu, iar în alta Piatra Craivei. Lupta a fost ”gustată” de câteva sute de persoane.
Sperăm că Alba va mai intra în istorie cu astfel de evenimente. Și vorbesc la plural pentru că în timp ce la Alba Iulia s-a desfășurat cel mai grandios spectacol de operă, montat vreodată în are liber, Aida de Verdi, la Ighiu a avut loc bătălia care a adunat cei mai mulți reenactori și singura pe timp de noapte, ambele, premiere în România.
Felicitări Consiliului Județean Alba, Primăriei Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii.
[nggallery id=1990]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana