Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia a fost înnobilat cu numele Reginei Maria, “mama artelor” României moderne

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Eveniment de seamă marţi, 15 octombrie 2013, la Alba Iulia, când se împlinesc 91 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria, ca suverani ai României Mari. Liceul de Muzică şi Arte Plastice din oraşul Marii Uniri a primit astăzi numele Reginei Maria, în cadrul unui eveniment organizat în curtea liceului de Ziua Regalităţii. Placa cu noua denumire a instituţiei a fost dezvelită de către principele Radu al României, în prezenţa primarului Mircea Hava, a preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a altor oficialităţi locale şi judeţene, a întreg corpului profesoral şi de elevi, precum şi a membrilor ANRM Alba Iulia.

Încă de pe la ora 11 şi ceva, sute de oameni îl aşteptau pe principele Radu al României, fluturând steaguri  dar şi fotografii ce îl înfăţişau alături de Principesa moştenitoare Margareta. În jurul orei 11.30, în ovaţiile celor prezenţi, Alteţa sa Regală, principele Radu a fost întâmpinat cu tradiţionala pâine şi sare, iar corul de elevi ai Liceului de Arte a intonat Imnul României, „Deşteaptă-te, române” şi Imnul Regalităţii, „Trăiască Regele”.

Principele Radu i-a înmânat directorului Liceului de Arte – Grig Udrea, acceptul Casei Regale pentru denumirea liceului: „Mulţumim Casei Regale că a acceptat să punem pe frontispiciul liceului nostru, numele Majestăţii Sale Regina Maria, personalitate remarcabilă pentru istoria României, atât de aproape de popor, şi atât de iubită de acesta, supranumită mama răniţilor şi regina soldat, pentru atitudinea bravă a majestăţii sale în Primul Război Mondial. Majestatea sa a fost iubitoare şi colecţionară de arte, a susţinut o serie de personalităţi artistice şi literare cu burse şi bani. Este autoarea unor interesante scrieri memorialistice precum şi a unor poveşti şi versuri pentru copii. Aşa că numele Majestăţii sale se asociază minunat şi onorant pentru noi cu sintagma Liceul de Arte”, a spus directorul, în discursul său.

După dezvelirea plăcii de marmură, arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Irineu a oficiat o scurtă slujbă de sfinţire a acesteia.

Adresându-se asistenţei, principele Radu a spus: „Domnule director, profesori şi elevi ai Liceului de Artă Regina Maria, în această dimineaţă în care soarele iese din nori pentru a ne mai da încă puţină căldură, nouă şi acestei toamne, pentru a nouăzeci şi una oară sărbătorim Încoronarea suveranilor României Mari. Şi dacă s-ar fi putut întâmpla imposibilul, adică faptul ca regina să fie astăzi printre noi, nu şi-ar fi putut găsi un loc mai bun pentru a boteza cu numele său o altă instituţie decât aceea a unei şcoli care-i învaţă pe elevi artele. Aţi fost foarte inspiraţi şi patrioţi, şi într-un anume fel vizionari, să vă legaţi numele de una dintre cele mai durabile personalităţi din istoria noastră(…) Fie ca acest al zecelea deceniu de la încoronare să nu fie unul al uitării ,ci al aducerii aminte. Şi an de an, 15 octombrie, să nu fie o sărbătoare pur şi simplu formală, ci una a construcţiei, exact în domeniile care le erau dragi celor doi regi, învăţământul economia, meşteşugurile populare şi tradiţiile, artele, ştiinţa, diplomaţia şi toate celelalte părţi din viaţa noastră.”

„Şi pentru noi, autorităţile actuale judeţene din Alba, este o mare, mare onoare acceptul pe care Casa Regală ni l-a dat pentru ca această instituţie de cultură şi învăţământ să poarte numele Reginei Maria. Noi, cei care trăim astăzi, trebuie să facem eforturile uneori care nu sunt uşoare pentru a reaminti poporului român istoria, şi care de ce nu, nu peste mult timp, să revenim şi să punem valorile acolo unde le este locul (…) Sunt convins că an de an, istoria regală şi a României în acelaşi timp, va reprezenta pentru noi toţi, pentru români, o speranţă pentru viitor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel.

În alocuţiunea sa, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava a spus: „Sunt bucuros că aici sunt foarte mulţi copii pentru care astăzi este o veritabilă, o adevărată lecţie de istorie (…)Astăzi este un lucru deosebit nu numai pentru Liceul de Artă, este un lucru deosebit pentru Alba Iulia, pentru judeţul Alba, şi vă spun sincer este un lucru deosebit pentru România(…) Ce pot să vă spun este că aceste zile deosebite de Zilele Regalităţii vor continua în Alba Iulia, vor continua pentru că aşa simţim toţi cei care am crescut ca şi români şi cei care vrem să creştem în continuare ca adevăraţi români (…) Dacă nu se alegea Alba Iulia ca loc al Încoronării, am fi vorbit astăzi altfel  despre Alba Iulia.”

Într-o scurtă expunere prilejuită de acest eveniment, profesorul de istorie Octavian Marcu le-a prezentat celor prezenţi cele mai importante momente în care destinul Majestăţii Sale Regina Maria s-a întâlnit cu destinul istoric al patriei sale adoptive, România.

În finalul evenimentului, principele Radu al României le-a înmânat insigne de rever profesorilor Liceului de Arte „Regina Maria”, după care acesta s-a îndreptat împreună cu oficialităţile spre Sala Unirii, acolo unde urma să fie semnat protocolul convenit între Casa Regală, Primăria municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

În acest an se împlinesc trei sferturi de secol de la moartea reginei Maria, iar la cererea Majestăţii Sale Regelui Mihai, Principele Radu, alături de Principesa Moştenitoare Margareta, fac trei tururi simbolice, pentru a onora memoria reginei. Au fost la Balcic, acolo unde regina a dorit să-i odihnească inima, la Chişinău,  acolo unde regina a mers imediat după Alba Iulia, şi astăzi, la Alba Iulia, locul încoronării ei.

[nggallery id=447]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea