Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO/ VIDEO: Întâlnirea anuală a buciumanilor și a iubitorilor acestei localități, cu ocazia Serbării Narciselor de la Negrileasa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cu o zi înainte de tradiționala Serbare a Narciselor de la Negrileasa, Asociația „Baia Domnilor” și Primăria comunei Bucium au organizat întâlnirea anuală cu buciumanii și iubitorii acestei localități, care s-a desfășurat ca de obicei în Piața Centrală din Bucium Poieni.

În acest an, evenimentul a debutat de dimineață într-un mod inedit prin reconstituirea drumului pe care mergea spre casă minerul Todor Ciuca din Bucium, cel care, atunci când găsea aur, petrecea la restaurantul Detunata din Abrud și mergea acasă cu șareta însoțit de muzicanți, iar pe drum oprea la fiecare „crâșmă”.

https://youtu.be/peWimZNbcBA

După sosirea, în târgul din Bucium Poieni, a celor care au reconstituit drumul, întâlnirea buciumanilor a debutat cu intonarea Imnului Minerilor și a continuat cu programul stabilit de organizatori, acesta fiind coordonat de către președintele Asociației „Baia Domnilor”, inginer Nicolae Țandrău. Astfel, în cadrul întâlnirii a fost lansată cartea „Odiseea buciumanilor – Un veac de zbucium și de speranțe”, scrisă de prof. dr. ing. Ioan Lucian Bolunduț, ocazie cu care au vorbit și și-au exprimat ideile numeroși invitați sosiți din toate părțile țării, iar în partea a doua a evenimentului participanții au fost încântați de spectacolul folcloric prezentat afară, în târg, de către ansamblurile din Abrud „Fii de moți”, „Tradiții”, „Țarina Cupru Min” și Ansamblul „Am fost și-om si” din Ieud, Maramureș.

YouTube video

Totodată, cu această ocazie participanții au putut achiziționa cărțile publicate de Asociația „Baia Domnilor”, scrise de Ioan Lucian Bolunduț și Ioan Bembea, de a degusta bucatele și băuturile buciumănești, de a vizita Muzeul Buciumanilor și expoziția de flori de mină, de a se plimba cu șareta trasă de cai sau să ia parte la alte activități pregătite de organizatori sâmbătă după-amiază în Târgul din Bucium Poieni.

Întâlnirea anuală a buciumanilor va continua duminică, pe platoul de la Negrileasa, acolo sunt așteptați să urce alături de localnici numeroși participanți la Serbarea Narciselor, acest eveniment desfășurându-se în apropierea poienii, declarată arie protejată, în care cresc aceste flori, situată la o altitudine de aproximativ 1.100 m, într-o zonă deosebit de pitorească aparținătoare comunei Bucium. În cadrul serbării câmpeneşti de la Negrileasa se desfăşoară şi etapa I a concursului „Cultură pentru Cultură”, o marcă a Centrului de Cultură „Augustin Bena” și a Consiliului Județean Alba, acest proiect cultural având ca scop cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial din județul nostru.

Ovidiu CULDA

FOTO/ VIDEO: facebook

[nggallery id=7121]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea