Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Impresionanta și trista poveste a lui Ioan Arion, ,,Stegarul Unirii”. A fost împușcat în tren în gara din Teiuș, în timp ce flutura tricolorul. Moartea sa, înainte cu o zi de Marea Unire

Publicat

în

De mai bine de o sută de ani, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, românii de pretutindeni se strâng la Alba Iulia pentru a sărbători cel mai important eveniment al patriei noastre, însuși înființarea ei.

Deși evenimentul propriu zis este impresionant, cu festivități de o însemnătate deosebită și personalități din toată lumea cu ochii ațintiți pe capitala noastră de suflet, această zi nu ar fi fost posibilă fără mâinile aproape sfinte ale oamenilor care au ajutat la înfăptuirea sa.

Electrica Furnizare Discount

Printre aceste nume, provenite din toate colțurile țării și din toate stările sociale, se află și cel al lui Ioan Arion, ,,Stegarul Unirii”. Soarta acestuia, pecetluită prematur și tragic, chiar înainte să ajungă cu trenul în orașul Marii Unirii de 1 Decembrie 1918, a întristat mii de suflete care s-au aflat prezente pentru acel eveniment, dar a reamintit altor câteva mii ce înseamnă cu adevărat să mori în numele unui vis împlinit.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NAȚIONALĂ, 1 DECEMBRIE

Veronica Luminița Cibu, directorul Centrului Național de Informare Turistică din Teiuș, abordată de ziarulunirea.ro, a povestit pe scurt care au fost originile eroului necunoscut de mulți și care au fost ultimele clipe din viața martirului Marii Uniri.

,,Ioan Arion, născut în 3 iunie 1894, în satul Agriș, comuna Iara, județul Cluj, tânăr înflăcărat, stegarul Unirii, a decedat în 30 noiembrie 1918, în gara CFR Teiuș, fiind împușcat de mai multe ori în zona pieptului. La 20 de ani, tânărul, cu o statură impresionantă, veteran din Primul Război Mondial, a fost ales port-drapel.

Steagul, care urma să fie purtat spre Marea Unire, a fost cusut de fetele din sat și sfințit în biserica din Agriș. Înspre ziua Marii Uniri, în fața sătenilor, în carele legate de boi, au plecat spre Câmpia Turzii, de unde au luat trenul spre Alba Iulia. În gara CFR Teiuș, delegații au coborât din tren și au intrat într-o horă.

La plecarea din gară, trenul, pus ușor în mișcare, a fost oprit de focurile de armă. În același tren, unde eroul care flutura la început steagul, s-a stins din viață pe drumul spre Alba Iulia. A fost declarat primul erou martir al Marii Uniri și îngropat în 2 Decembrie 1918 în Cimitirul Maieri din Alba Iulia.

Din anul 1994, pe peronul gării din Teiuș, a fost pusă prima placă omagială pentru comemorarea eroului martir. Din 2013, primăria orașului Teiuș comemorează anual moartea eroului martir prin depunerea de coroane pe peronul gării din oraș. În 2018, anul Centenarului, în cadrul simpozionului ,,Ioan Arion, patriot înflăcărat și martir al neamului românesc”, pe Aleea Personalităților din Teiuș, a fost dezvelit primul bust al eroului martir.

Consiliul Local Teiuș și Batalionul 136 Geniu ,,Apulum” au depus câte o placă omagială în amintirea lui Ioan Arion pe peronul gării din Teiuș. Istoria nu se va uita niciodată și tocmai de aceea, în anul Centenarului, 100 de maramureșeni, cu 10 căruțe, s-au oprit în centrul orașului Teiuș, pentru depunerea de coroane la bustul singurului erou martir al Marii Uniri, Ioan Arion.”

Un nume care nu este rostit de către oameni, este uitat. Ioan Arion, atât ca și om, cât și ca și concept al martirului căzut pentru patria sa, s-ar fi risipit de-a lungul istoriei nemiloase, dacă diferiți oameni din diferite medii nu ar fi acționat pentru a-i prezerva întâmplările și a-i imortaliza chipul, pentru generațiile din urmă.

Istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roșu, a comentat la rândul său evenimentele care s-au petrecut în acea zi sumbră și grea pentru delegația română din acel traseu.

,,Stegarul Ioan Arion, din localitatea Agriș, de lângă Turda, a venit împreună cu delegația din satul său spre Alba Iulia, în data de 30 noiembrie 1918. În timp ce trenul în care se afla s-a oprit în gara din Teiuș, iar delegații au coborât pe peron pentru a încinge o horă a Unirii, Ioan Arion a coborât pentru ultima dată pe peron. Imediat ce trenul s-a pus în mișcare, gestul acesta a românilor în gara din Teiuș a deranjat probabil soldații husari, soldații germani care se aflau în zonă și în momentul în care trenul s-a pus în mișcare spre Alba Iulia s-a pornit foc încrucișat de la etajul gării din Teiuș, unde se aflau după cele mai probabile indicii pe care le avem, niște soldați maghiari.

De asemenea, dintr-un tren de husari, care era staționat pe liniile inferioare din Teiuș și, tot așa, dintr-un tren blindat german care se afla acolo, trupele germane erau în retragere în momentul respectiv, s-a pornit foc încrucișat.

Unul dintre gloanțe l-a nimerit pe Ioan Arion în dreptul inimii, el murind pe loc. A devenit Martir al Unirii, ăsta este supranumele sub care a fost cunoscut ulterior și i s-a oficiat o înmormântare eroică, o înmormântare încărcată de simboluri, în data de 2 decembrie 1918, în prezența unei asistențe uriașe, în cimitirul Marieri din Alba Iulia. ”

Astfel, Ioan Arion va rămâne veșnic un chip, o idee și de asemenea și o speranță pentru toți românii care încă cred cu tărie în valorile patriei lor, iar ale căror valori nu vor putea fi uitate de către generațiile care vor veni.

Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Se CIRCULĂ pe TOATĂ autostrada A10 Sebeș-Turda: Alba Iulia, legată de Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză

Publicat

în

VIDEO| Se CIRCULĂ pe TOATĂ autostrada A10 Sebeș-Turda: Alba Iulia, legată de Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză

De astăzi, așa cum a anunțat oficial Ministrul Transporturilor și Compania Națională de Autostrăzi va fi deschis complet traficul pe autostrada A10 Sebeș – Turda. E vorba de 1,5 kilometri, din lotul 1, 24,25 kilometri, din lotul 2 și circa 3 kilometri din lotul 3, rămași muzeu, până la nodul rutier Aiud.

Astfel, municipiul Alba Iulia va fi legat de municipiile învecinate, Cluj, Sibiu și Deva prin drumuri de mare viteză.

În cursul nopții trecute, antreprenorul grec, Aktor, a mobilizat pe lot aproximativ 200 de oameni pentru a lucra la ultimele finisaje înainte de darea în trafic. O contribuție importantă au avut și bucovinenii de la BAXCOM, care au lucrat în mai multe zone, în special la km 40, zona Sâncrai.

Electrica Furnizare Discount

Deși traficul va fi deschis, circulația va fi limitată la 100 km/h pentru că pe unele părți ale autostrăzii constructorul încă nu a apucat să monteze gardurile de protecție.

În plus, în zona Oiejdea traficul se va desfășura doar pe unul din sensurile autostrăzii din cauza unei alunecări de teren ce încă necesită monitorizare și lucrări și care ar urma să fie rezolvată abia la primăvară.

Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda (A10), care se deschide azi traficului, vine să completeze întregul tronson al Autostrazii A10 care face legatura dintre A1 si A3.

Cu o lungime de 24,25 km, acesta leagă Alba Iulia Nord de Aiud și este ultimul din cele 4 loturi ale tronsonului Sebeș-Turda care este dat în folosință.

Ceea ce este de menționat și de reținut cu privire la această autostradă este faptul că dpdv al tehnologiei au fost realizate două inovații la nivel european prin implementarea cu succes a tehnicilor VTR® (ger. VerbundTrägerRost) – rețea de grinzi compusă și VFT-WIB® (ger. VerbundFertigTeil-Walzträger-In-Beton), de către firma RETTER Projectmanagement împreună cu partenerii săi, SSF Ro și SSF München.

Pentru prima data în România asistăm la o abordare modernă a podurilor prin tehnici de proiectare și execuție inovative și unice la nivel național dar și european.

Astfel, dezvoltarea infrastructurii de autostradă în România a creeat contextul perfect pentru proiectarea de poduri/structuri utilizând cele mai moderne soluții și iată că azi, inaugurarea Lotului 2 al Autostrazii A10, ne oferă ocazia de a ne mândri cu un know-how care ne face unici!

Odată cu deschiderea autostrăzii traficul de coșmar de pe Drumul Național 1, între Alba Iulia și Aiud va deveni o amintire urâtă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Paradă militară, la Alba Iulia, REPETIȚII pentru 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ

Publicat

în

LIVE VIDEO| Paradă militară, la Alba Iulia, REPETIȚII pentru 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ

De 1 Decembrie 2021 toate drumurile duc în Capitala Marii Uniri. Românii care vor veni de Ziua Națională la Alba Iulia vor avea ocazia să admire o paradă specială care, cu siguranță, le-a lipsit în ultimul an, din cauza pandemiei.

Marți, de la ora 14.00, pe Bulevardul ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia are loc o repetiție generală completă, la care iau parte aproximativ 500 de militari din structurile Ministerului Apărării Naţionale și a Ministerului Afacerilor Interne.

Electrica Furnizare Discount

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Parada militară va fi organizată cu participarea a 9 detașamente de defilare pe jos (aproximativ 550 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba), 9 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă HUMVEE ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și HIMARS, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională) și aeronave militare ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” (elicoptere IAR 330 SOCAT și avioane MiG 21 LanceR).

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Reamintim că se vor desfășura repetiții și antrenamente generale care vor afecta, pentru scurte perioade de timp, activitățile curente din zona Cetate.

Se restricționează circulația rutieră în data de 29.11.2021 între orele 13,00 -16,00 pe următoarele artere rutiere si zone de parcare:

B-dul Incoronarii, B-dul 1 Decembrie 1918, B-dul Horea, Str.Ghe. Pop de Basesti, Str.Crisan, Str. Cetății, Str.Apulum, Str. Izvorului, Str. Dr.Ion Ratiu, Str. Ion Agarbiceanu, B-dul Transilvaniei (parcarile Pasaj B-dul.Transilvaniei).

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Marșul Unirii din Alba Iulia. Gabriel Pleșa: „Am atenționat încă o dată organizatorii să nu se folosească decât cântece patriotice, sloganuri, însemne care se potrivesc pentru Ziua Națională”

Publicat

în

Marșul Unirii din Alba Iulia. Gabriel Pleșa: „Am atenționat încă o dată organizatorii să nu se folosească decât cântece patriotice, sloganuri, însemne care se potrivesc pentru Ziua Națională”

Un număr mare de participanți și-au anunțat prezența pentru Marșul Unirii de mâine, 1 Decembrie 2021, la ora 08:00, cu plecare de la gara din Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Deputatul George Simion, lider al partidului AUR, „strigă” adunarea de 1 Decembrie în capitala tuturor românilor, la Alba Iulia, prin intermediul mediului de socializare unde acesta este urmărit de peste 1,06 milioane de persoane , în condițiile în care cel mai „popular” politician român din această perspectivă, Klaus Iohannis, are 1,83 milioane de urmăritori.

Electrica Furnizare Discount

Deputatul AUR a lansat o serie de „invitații” cu prilejul Zilei Naționale a României, de 1 Decembrie, la Alba Iulia, cu scopul de a organiza un protest împotriva certificatului verde, după ce alte acțiuni similare au avut loc în România și simpatizanții AUR au fost prezenți chiar și la Viena unde au protestat împotriva „îngrădirii libertăților”, Austria fiind supusă unui lockdown total datorat creșterii masive a numărului de infectări.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

În acest sens, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a venit cu o serie de precizări.

„Am atenționat încă o dată organizatorii să nu se folosească decât cântece patriotice, sloganuri, însemne care se potrivesc pentru Ziua Națională.

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

Orice altă manifestare împotriva oricui sau orice va fi sancționată conform legii. Și cei de la Jandarmerie, care asigură ordinea vor filma și vor fi prezenți pe tot parcursul acestui marș.

Sper din suflet ca organizatorii să înțeleagă că nu e bine și nu vreau să politizăm, să transformăm Ziua Unității Naționale într-o astfel de manifestație.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Sunt convins totuși că oamenii vor înțelege acest lucru dar, sigur, va trebui să fim foarte atenți.”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare