Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Important eveniment masonic dedicat Centenarului, la Alba Iulia: Bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, dezvelit în prezența autorităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un important eveniment masonic, care a început prin dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod, în prezența reprezentanților masoneriei din toată țara, dar și a autorităților locale și județene, se desfășoară în aceste zile la Alba Iulia.

Bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, amplasat în Parcul Unirii din Alba Iulia, a fost dezvelit în cadrul unei ceremonii solemne, care a început cu intonarea imnului de stat al României și sunetul tulnicelor. La manifestare au luat parte și locuitori ai municipiului Alba Iulia.

Marele maestru al Marii Loji Naționale din România, Radu Bălănescu, a declarat că datoria românilor, fie că sunt sau nu francmasoni, este să se ocupe prezentul și viitorul țării.

”Astăzi la Alba Iulia ne întâlnim la un eveniment cu totul special care reprezintă punctul central, punctul culminant, al unui program al instituției noastre dedicat aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Probabil unul dintre cele mai importante momente din istoria României și a noastră a românilor. Știm cu toții că mulți dintre artizanii Marii Uniri au fost și francmasoni: Alexandru Vaida-Voevod, reprezentat de seamă al acelor oameni, al înaintașilor noștri. Știți cu toții ce rol a avut în realizarea acestui act istoric, motiv pentru care ne-am gândit că este normal să existe un bust în Alba Iulia al lui Alexandru Vaida-Voevod. Sigur că noi cu toții ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum 100 de ani, ce s-a întâmplat în această sută de ani care a trecut: vorbim cu drag, cu plăcere, cu mândrie de istoria noastră. Cred însă că este momentul să vorbim și de ceea ce vrem să facem în prezent și mai ales despre ceea ce vrem să clădim în viitor. Acesta consider că este lucrul esențial și cred că, din nou vă spun, este clipa să știm ce avem de lăsat celor care vor veni după noi, fie că suntem, fie că nu suntem francmasoni, cred că datoria noastră principală este să ne ocupăm de prezentul și viitorul României și bineînțeles să nu uităm niciun moment că cea mai importantă profesie este profesia de a fi român”, a spus Radu Bălănescu.

Prezent la eveniment, primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a transmis mulțumiri celor care au contribuit la construirea și amplasarea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod.

”Eu vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut. Asta înseamnă că sunteți oameni care vă iubiți locul, iubiți țara. Chiar că vă mulțumesc din suflet și de atâția ani primar să știți că nu prea sunt obișnuiți cu gesturi de genul acesta”, a spus Mircea Hava.

La manifestare a fost prezent și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, care a apreciat că înaintașii trebuie omagiați.

”Vă mulțumesc pentru acest gest pentru că, așa cum spunea și domnul primar, puțini sunt cei care fac astfel de gesturi. Trebuie să ne omagiem înaintații”, a spus Ion Dumitrel.

Alexandru Vaida-Voevod este unul dintre cei care au făcut posibilă Unirea Transilvaniei cu România, cel mai mare act de voință al tuturor românilor, votat la Alba Iulia.

Despre acesta a vorbit Liviu Zgârciu, istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, care l-a întruchipat, astăzi, pe Camil Velican, primul primar al municipiului Alba Iulia.

”Pentru a-și aminti de cei care au făcut posibilă Marea Unire. Unul dintre cei mai importanți eroi, oameni care au reușit să-i strângă alături de ei pe români și să realizeze Marea Unire a fost Alexandru Vaida-Voevod (…) De profesie medic, dar consacrat ca om politic, a fost cel care a citit în Parlamentul de la Budapesta pe 18 octombrie 1918 Declarația de Independență a Transilvaniei. A fost cel care a fost prezent aici, la Alba Iulia, a făcut parte dintre cei 1228 de delegați care au votat Marea Unire. A făcut din delegația celor 5 care au plecat spre București pentru a înainta Regelui Ferdinand textul Rezoluției Unirii”, a spus Liviu Zgârciu.

Prin dezvelirea bustului se dorește omagierea omului politic. Programul manifestărilor publice va continua sâmbătă, 20 octombrie 2018 cu o conferință pe aceeași temă, care va începe la ora 15:00 și se va desfășura la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Potrivit organizatorilor, în cadrul acesteia, vor susține prelegeri importanți istorici ai zilelor noastre iar intenția este aceea ca, pe lângă dezbaterile bogate în informații istorice valoroase, societatea civilă să aibă ocazia de a se familiariza cu o parte din preceptele ordinului masonic, implicit cu misiunea pe care membrii acestuia și-o asumă cu privire la evoluție și autoperfecționare, ca valori morale fundamental sănătoase și cu reverberații pozitive la nivel social. Manifestările se încheie cu un spectacol folcloric extraordinar, susținut de către îndrăgiți interpreți români ai zilelor noastre, care se va desfășura tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, sâmbătă, începând cu ora 17:30.

YouTube video

 

[nggallery id=6305]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea