Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO-VIDEO: FOC, dâre negre de FUM şi STRIGĂTURI, pe dealurile din Oarda. „HODAIŢA,” obicei popular de Lăsata Secului, prin care localnicii alungă spiritele rele

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

hodaita oarda 04Un obicei vechi  este păstrat şi în zi de azi de localnicii din satul Oarda, de lângă  Alba Iulia. În fiecare an, în duminica „prinderii Postului Paştelui”, copii, dar şi vârstnici, urcă pe dealuri, dau foc la cauciucuri şi le rostogolesc la vale, iar tradiţia spune că astfel se alungă spiritele rele. Din ritual nu lispesc strigăturile, iar unii dintre participanţi învârt deasupra capului „mingi” aprinse, tăciuni.

Chiar dacă şi-a pierdut din farmecul de odinioară, ritualul se respectă în fiecare an înainte de Lăsata Secului. Tinerii iau calea dealurilor încă de ziua şi se pregătesc. În imagini se hodaita oarda 10poate vedea cum în acest an, un „turn de cauciucuri” a fost pregătit pentru a alunga spiritele rele.

Şi-au luat scara, paie şi toate cele necesare pentru ca, la lăsarea serii, ritualul să se desfăşoare ca „la carte”. Oamenii se anunţă între ei şi îşi dau întâlnire la o anumită oră, pe deal.

Unii dintre adulţi îşi amintesc cu nostalgie cum era pe vremuri. „Este o sărbătoare veche. Ştiu acest obicei de când eram micuţ, e moştenit de la înaintaşii noştri. Mai demult, legam un smoc de paie, împlântam o furcă, îi dădeam foc şi ne învârteam cu paiele arzând, iar mai apoi, când au apărut conservele, puneam într-o cutie goală cenuşă şi o cârpă cu petrol lampant şi îi dădeam foc, după care o învârteam deasupra capului până ne dureau mâinile. Acum, în zilele noastre, dăm foc la cauciucuri”,  a povestit Popa Pavel, zis şi Pistol, care se bucură că totuşi acest obicei al Hodaiţei încă se mai păstrează şi atrage în fiecare an zeci de curioşi.

De asemenea, nea Pistol îşi aduce aminte cum pe vremuri căutau bărbaţi şi femei văduve şi le „făceau pod”. Obiceiul era şi prilej de a striga oamenii văduvi să le „facem pod”, fiind ultima zi de dulce, să se împerecheze. De exemplu, luam un Ion văduv de pe o stradă şi o Maria văduvă de pe altă stradă şi strigam: „Alimoli, alimoli, să facem un drum de fier să treacă Ion cu Maria pe el”.

Chiar dacă obiceiul de lăsarea Postului s-a perpetutat din generaţie în generaţie, din ritualurile din ziua de azi nu lipsesc strigăturile de pe vremuri. Pe lângă focul pe care îl aprind, care este considerat purificator, oamenii strigă din toate puterile: Alimoli, alimoli, cine n-a început slănina, să-i mânce uliul găina”.

Sărbătoarea Hodaiţei s-a încheiat către mizeul nopţii, cu un chef între localnici.

Imaginile foto-video ne-au fost trimise pe adresa redacţiei de unul dintre participnaţii la obicei.

[nggallery id=61]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea