Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO| Festivalul Dilema Veche: Concert de muzică folk italiană cu melodii din ultimii 30 de ani, în Piața Cetății din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua de sâmbătă în care dilematicii de pretutindeni prezenți la evenimentul din acest weekend, de la Alba Iulia, au mai avut la dispoziție vizionarea unui film, dezbateri și o sesiune de lectură, s-a încheiat cu două concerte.

De la ora 21.00 Festivalul Dilema Veche a adus pe scena din Piața Cetății concertul ”Bella Ciao” cu muzica folk italiană a ultimilor 30 de ani interpretată de Ginevra Di Marco, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda şi Alessio Lega.

Potrivit organizatorilor, în 1964, spectacolul Bella Ciao a marcat începutul renaşterii folkului italian, interpretat, atunci, de Caterina Bueno, Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Gruppo di Piadena, Ivan Della Mea, Michele L. Straniero şi Sandra Mantovani, printer alţii. În prezent, la peste 50 de ani de la concertul original, inovarea constă în aranjamentele orchestrate de acordeonistul Riccardo Tesi și talentul invitaților de azi.

Precizăm că la scurt timp de la începerea concertului, organizatorii de la București (care au încasat peste 100.000 de euro din taxele și impozitele albaiulienilor și locuitorilor din întregul județ), ne-au interzis sa filmăm și să fotografiem. Această decizie surprinzătoare ne împiedică să vă ținem la curent, în continuare, cu desfășurarea evenimentului din municipiul nostru.

[nggallery id=2576]

Ultimul eveniment muzical al zilei a fost concertul susținut de Hakeshet Klezmer Band Oradea, în Curtea interioară UM 01684. Spectatorii au avut ocazia să asculte muzica încărcată de tradiţiile ebraice, dar şi inspirată şi îmbogăţită de culturile populare ale zonelor geografice unde au ajuns evreii, impresiontă prin sinceritatea sentimentelor.

Hakeshet Klezmer Band Oradea s-a înfiinţat în 2006 și este formația de muzică  klezmer a Comunității Evreilor din Oradea. În urma succesului de la debut, formația a fost invitată să deschidă săptămâna Euroiudaica din cadrul Festivalului Culturii Europene 2007 la Sibiu, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Au urmat și concerte la Teatrul Evreiesc din București, la Sinagoga din Brașov și în Sala Filarmonicii din Oradea. Membrii formației sunt: Bogdan-Bodis Adam – pian și sintetizator, Cătălin Chirilă –  clarinet,  Levi Nicolae –  vioară, Boros-Konrad Petru – contrabas, Ilie Pop – trombon, Trendler Iosif – percuţie.

Au mai participat la nenumărate concerte în Oradea, cît şi în ţară – dintre care enumerăm doar cîteva: Săptămîna culturii idiş la Ambasada Austriei, Festivalul “Avram Goldfaden”, organizat de Institutul Cultural Român 2014, Mediaş MECEFF 2012, 2014, 2015, la  Cluj-Napoca, Zilele Maghiarilor 2014, Sighişoara, Tîrgu Mureş, Timişoara, Galaţi, Braşov – şi peste hotare, la Debrecen (Ungaria), Tsfat (Israel, 2008) şi au reprezentat România la Klezfiesta 2009, în Buenos Aires.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea