Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| FESTIN culinar în Cetatea Alba Carolina: Primarul Gabriel Pleșa și Chef Toma au ”bucătărit” o tocăniță de pui tradițională, ca la Alba Iulia

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În locuri cunoscute, uneori în locuri neconvenționale, Chef Toma așterne mese cum ne plac nouă, cu ingrediente locale și rețete delicioase, alături de invitați de seamă. De data aceasta, bucătarul din Cetatea Alba Carolina și-a ales ajutorul în bucătărie în persoana primarului Gabriel Pleșa.

Bucătarul Cetății l-a întâmpinat pe Gabriel Pleșa cu un pahar cu vin, vechi de 15 ani, cum se bea la noi la Alba, cu pită proaspăt coaptă, slănină, ceapă roșie și sare.

După ce s-au înfruptat din bunătățile tradiționale, cei doi au gătit o tocăniță de pui ca la Alba Iulia. Ca ingrediente, Chef Toma a pregătit piept de pui, cartofi, ceapă, ardei gras, usturoi, asezonat cu sare, boia si piper, suc de roșii și unsoare de găină.

YouTube video

Odată pregătite ingredientele, bucătarul și-a pus ”ucenicul” la treabă, iar primarul municipiului a trebuit să toace pentru început ardeiul și ceapa. Și pentru ca munca să fie mai ușoară și timpul să treacă mai repede, Gabriel Pleșa a împărtășit din amintirile sale culinare din copilărie: ”Mama gătea întotdeauna dulciurile în casă, sincer, cât am fost copii, foarte rar mergeam la cofetărie. În fiecare sfârșit de săptămână aveam măcar o prăjitură simplă, chiar dacă era o prăjitură cu mere, lapte de pasăre, cremă de ciocolată. Le mănânc și acum cu plăcere,” povestește edilul.

Printre mâncărurile preferate ale lui Gabriel Pleșa se numără friptura cu piure de cartofi, tocănițele și în mod special ciorbele și supele. Edilul a mărturisit că de când s-a mutat la Micești este bucuros că are în ogradă găini, rațe, dar și păuni și trei câini, pe care îi iubește foarte mult. La Ighiel, acesta mai are în jur de 50 de capre și 25 de oi, de la care își aduce produse naturale.

Edilul a mai împărtășit cu chef-ul albaiulian și experiența din primii doi ani în fruntea orașului, cu ce probleme s-a confruntat și faptul că cel mai important e să fie în mijlocul oamenilor și să le asculte problemele  și nu din spatele unui birou: ”Putem învăța să avem toleranța necesară, cred că aceasta este soluția să fie armonie și să meargă lucrurile.”

Am mai aflat că una din marile plăceri ale primarului este să mai ”evadeze” de la primărie și să ia pulsul pieței: ”Îmi place să merg în piața volantă. Cunosc o tanti din Bărăbanț, alta din Micești, mă uit ce au mai adus, le văd că sunt sănătoase și vin și vând. Mai dau câte o tură și cumpăr de acolo unde mi se pare că e nevoie să se vândă produsul respectiv, chiar dacă am acasă,” spune Gabriel Pleșa.

Din vorbă în vorbă, tocana a fiert, bucătarul Cetății a pus în blide și s-au pus pe mâncat cu pită proaspătă. Drept răsplată pentru munca depusă, primarul a primit o dulceață de gutui cu ardei iute și măr pe care să o servească acasă cu friptură.

La festinul celor doi s-au alăturat și câteva gospodine care nu s-au putut abține să nu guste din delicioasa tocăniță.

Gabriel Pleșa i-a urat chef-ului să continue activitatea de promovare a Cetății gătind pe bicicletă rețete tradiționale, de-a locului: ”Ceea ce face este extraordinar, și foarte bine venit. Nu poate decât să aducă un plus moștenirii culinare!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea