Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO. Doi vârstnici bolnavi au rămas izolați de municipiul Alba Iulia după ce o parte din drumul de acces a fost ocupat de calea ferată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O casă de la marginea municipiului Alba Iulia, în care trăiesc doi bătrâni bolnavi, a rămas izolată după ce fostul drum de acces a fost îngustat și transformat într-o potecă, în urma extinderii căii ferate, și nu mai poate fi circulat cu mașina.

casa-partos019Ana Dreghiciu (88 de ani), bolnavă de parkinson și soțul ei, Petru (84), care se deplasează cu ajutorul unui cadru metalic, se plâng că, în caz de nevoie, Ambulanța poate ajunge la ei cu greu, doar pe un drum improvizat, cu multe hârtoape, după ce fostul drum de acces a fost distrus și îngustat în urma extinderii căii ferate.

Drumul, odată cunoscut sub denumirea de ”11 Iunie”, este cuprins între calea ferată nou renovată și canalul colector al municipiului Alba Iulia.

Casa strămoşească, ce stă în picioare din 1920, a intrat în conflict cu CFR şi firma Impresa Pizzarotti, din cauza faptului că vechiul drumul public, care era utilizat de aceştia ca drum tehnologic, a fost distrus odată cu extinderea liniei ferate. O parte din pământ, aproximativ două parcele, au fost preluate datorită necesităţilor companiei feroviare, care promitea refacerea acestora împreună cu locuri de acces pentru vechile terenuri.

Deşi drumul a fost refăcut parţial, acesta a fost înălţat peste măsură, îngreunând accesul oamenilor la proprietăţi. Proiectul demarat de Primăria Alba Iulia necesită o finalizare care este momentan doar pe hârtie. Locatarii au întrebat reprezentanţii firmei când va avea loc refacerea drumului, iar aceştia au răspuns că refacerea acestuia nu va mai avea loc din cauză că nu există fonduri pentru continuarea proiectului. (Terenul a fost ”răpit” din mâinile oamenilor și mă întreb oare de ce proiectul a luat naştere, odată ce nu existau FONDURI pentru continuarea lui, odată ce la mijloc este implicat CFR?!)

Familia Dreghiciu locuieşte pe strada Rogozului (fosta 11 Iunie nr. 1), cartier Partoş, Alba Iulia. Strada este locuită de aproape 10 familii şi se bifurcă în dreptul staţiei de epurare. Drumul este întrerupt brusc pe o suprafaţă de 200 m fără niciun motiv aparent, aici locuind familia Dreghiciu.

Pe data de 27.06.2016, familia Dreghiciu a trimis o scrisoare informativă domnului primar Mircea Hava, pentru ca acesta să ia în considerare gravitatea problemei şi desigur rezolvarea acesteia… În standardele moderne europene oamenii cu vârste înaintate, indiferent de locaţie, trebuie să aibă acces la sistemul sanitar şi drepturi, iar datorită faptului că şi ei, ca și noi, sunt plătitori de impozite şi taxe, merită măcar cea mai mică atenţie!

Tot din seria lucrurilor „bine făcute” executate de alianţa Pizzaroti & CFR revenim cu realizarea unor bazine de evaporare a apei din apropierea liniei ferate. Simpla lor dimensiune arată că sunt nepractice şi periculoase. Unul dintre aceste bazine are dimensiuni de 14 m lungime, 9 lăţime şi aproximativ 7 m adâncime.

Dimensiunile colosale sunt un indiciu clar al risipirii banilor europeni şi, mai presus de toate, aceste găuri negre înghit spaţiile şi proprietăţile oamenilor. Deşi este teoretic construit într-o zonă „nepopulată”, bazinul cu pereţi abrupţi nu este îngrădit, acesta punând în pericol oamenii şi animalele aflate în apropierea lui.

Zona puţin supravegheată şi capacitatea bazinului de a acumula apă pot duce la incidente grave, mai ales în rândul copiilor neatenţi. Familia Dreghiciu este şi de această dată afectată de găurile negre care înghit puţin câte puţin pământul strămoşesc. În viitorul apropiat, pe terenul acestei familii deja afectate de proiectele haotice europene se va construi o astfel de capcană antropică. Terenul acordat construirii bazinului riscă să distrugă o frumoasă livadă şi o zonă propice creşterii animalelor. Se pare că aceste construcţii ”deosebite” finanţate de cei cărora ar trebui să le pese sunt, de fapt, nişte consumatori de spaţiu şi mai presus de toate, de bani! Bani care se pot folosi cu siguranţă acolo unde trebuie!

După spusele arhitectului șef al Direcției Amenajarea Teritoritoriului Urbanism din CJ Alba, „circulația pe strada Rogozului, se realizează în condiții bune.”

Tot doamna arhitect şef Voichiţa Maria Coman spunea că: „Drumul existent acum este superior celui de dinainte”. După câteva luni de așteptare și căutare se pare că acest „drum fantomă” acoperă o suprafață care, de fapt, dacă o luăm după acte, nu figurează în certificatul de urbanism al acestei străzi.

Pentru că situația nu putea fi lăsată așa, proprietarii au aflat, după multe încercări, că primăria nu este „în măsură” să execute lucrările de reabilitare a drumurilor. Această sarcină se află pe umerii Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean afirmă că această datorie nu a fost și nu este a lor, ci a firmei Pizzarotti. După părerea multora, acest joc de volei politic este, de fapt, în defavoarea cetăţenilor care, se pare, au cel mai mult de pierdut. După spusele celor de la Administrația Națională – „Apele Române” Administratia Bazinală de Apă Mureş, drumul peste dig, de care doamna Voichiţa Maria Coman, de la CJ Alba, spune că este superior și numai bun de folosință, este, de fapt, provizoriu. În urma discuțiilor purtate cu firma Pizzarotti și SGA, rampele de acces (drumul) vor fi înlăturate rapid, după finalizarea lucrărilor la linia ferată.

Totodată, reprezentanții Consiliului Județean Alba susțin că accesul spre locuința familiei Dreghiciu se face, acum, prin zona podului de peste Mureș, de pe drumul național, unde este Hanul cu Berze. ”Accesul este asigurat acum pe malul Mureșului”, susțin oficiali ai CJ Alba.

Toader Dreghiciu

[nggallery id=3229]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea