Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

FOTO-VIDEO: Documente originale privind Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania, expuse la Sala Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sala Unirii din Alba Iulia a găzduit astăzi, 15 mai, de la ora 12.00, vernisajul expoziţiei “Restituiri. Revoluţia de la 1848-1849 în Transilvania. Din documentele timpului”, o expoziţie care oferă publicului albaiulian şi nu numai  şansa de a afla, direct din surse, informaţii despre Revoluţia paşoptistă din Transilvania. Evenimentul a fost prezentat de muzeograful Ionela Simona Mircea, cea care a gândit acest moment. Pentru toţi cei animaţi de sentimentul românesc, colecţia de documente va rămâne expusă în Sala Unirii aproximativ patru săptămâni.

Expoziţia conţine documente originale, de mare valoare istorico-documentară, legate de Revoluţia din 1848-1849 în Transilvania şi  mărturii mişcătoare privind personalitatea lui Avram Iancu, legendar încă din vremea Revoluţiei, eroul moţilor săi fără îndoială. De asemenea, sunt prezentaţi apărătorii naţionalităţii române din Transilvania, câteva arme din perioada revoluţionară şi o copie a acuarelei lui Ion Petcu având ca temă Marea Adunare Naţională de la Blaj din 3/15 mai 1848.

„Am aşezat în aceste vitrine documente originale care demostrează atitudinea autorităţilor faţă de mişcarea revoluţionară românească transilvăneană şi documente care ilustrează poziţia românilor faţă de cursul evenimentelor timpului, documente din care răzbate dorinţa lor de a izbândi cu orice preţ, chiar dacă erau conştienţi că faptic îmbrăcaseră cămaşa morţii”, a declarat Ionela Mircea.

„Pentru mine întotdeauna este o bucurie să vorbesc despre oameni care au pus mai presus de interesele economice mărunte, de orgoliile mărunte, interesul naţional. Oameni care au ştiut ce înseamnă sacrificiul, îndemnaţi de credinţă, de nădejde şi dragoste faţă de celălalt, virtuţi care din păcate, astăzi, sunt prea puţin promovate, modelele actuale fiind paradoxal antivalorile de altădată.
Expoziţia închinată liderilor revoluţiei paşoptiste – oameni care au ştiut ce înseamnă sacrificiul, o fac în fiecare an din momentul în care am ajuns muzeograf la muzeul albaiulian. Este un subiect de suflet la care nu renunţ, este mai mult decât un subiect, este o parte din fiinţa mea românească, pentru că am convingerea că patriotismul de bună factură va rămâne întotdeauna o valoare. Ori, o expoziţie organizată sub un generic atât de generos şi care aduce în lumină personalităţi atât de mari nu poate decât să bucure şi să întregească sufletul oricărui român”, a mai spus Ionela Mircea, în discursul său de prezentare.

Vă prezentăm o galerie foto-video de la eveniment:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte și care este simbolistica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţia spune că în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea