Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Distracție multă, muzică și dansuri moțești, degustare de produse locale, întreceri sportive, demonstrații de îndemânare ale lemnarilor și alte atracții turistice la ,,Târgul Lemnarilor” de la Horea – Mătișești

Publicat

în

Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu” au organizat la sfârșitul săptămânii trecute ,,Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni”  – eveniment ajuns la cea de XXI-a ediție și care s-a impus de-a lungul timpului ca un prilej excelent de promovare turistică a obiceiurilor și tradițiilor moțești din Apuseni.

Targul Lemnarilor63Inițiat în 1995 de Corneliu Olar – fost și actual primar al comunei, după ce a fost deputat în Parlamentul României în perioada 2008-2012 –  acest târg reușește să atragă an de an localnici din zonă dar și numeroși turiști care să vin să deguste preparate culinare și băuturi, să asculte muzică populară și să danseze, să privească și să cumpere produsele făcute de moți, dar mai ales să asiste la numeroasele demonstrații de îndemânare ale lemnarilor, marcate de multă voie bună și distracție.

În prima zi a evenimentului, activitățile au debutat sâmbătă după-amiază cu promovarea turistică a drumului național 1R Albac – Horea – Beliș – Călățele – Huedin ce trece prin pasul Ursoaia și a cărui ultimă porțiune de asfalt a fost realizată în toamna anului trecut, drum pe care a fost organizat un inedit concurs de cros, motocros și demonstrații de îndemânare cu ATV- urile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Duminică, evenimentul s-a desfășurat ca de obicei în satul Mătișești, la căminul cultural, bucurându-se de o vreme deosebit de caldă și frumoasă, dar și de numeroși participanți, activitățile debutând cu degustări de balmoș și plăcinte cu brânză – preparate culinare specifice moților. Cu această ocazie, aici au fost organizate expoziții ale silvicultorilor din Apuseni și ale meșterilor populari din Apuseni care au arătat tuturor și au oferit spre vânzare costume populare, diverse îmbrăcăminte, obiecte de artizanat.

Atracția principală a evenimentului – concursul ,,Cel mai bun lemnar” – a debutat înainte de miezul zilei, acesta desfășurându-se într-un spațiu delimitat special din apropierea scenei, sub privirile curioase ale publicului numeros care s-a distrat nespus și a rămas uimit de priceperea, îndemânarea, măiestria și forța concurenților.

,,Vă mulțumesc încă o dată tuturor că participați cu sufletul și cu drag la noi, în Mătișești, în comuna Horea, la noi în Apuseni, la cea de-a XXI-a ediție a Târgului Lemnarilor, eveniment care și-a atins scopul de-a lungul timpului: invitați, meșteri populari, angajați ai primăriei și  consilieri locali, profesori, locuitori din Horea, instituții ale statului: jandarmerie, poliție pompieri, ambulanță…Să nu creadă cineva că noi, moții, nu știm face turism, noi facem  agroturism, suntem  lemnari, suntem muncitori, suntem cinstiți, putem sta cu fruntea sus în fața națiunii, Țara Moților nu e nimănui, a fost a lui Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu și după aceea suntem noi, urmașii acelor eroi de neam și de țară.” a precizat primarul Corneliu Olar în discursul de dinaintea programului folcloric. Acesta a invitat apoi pe scenă numeroase oficialități – ,,prieteni ai moților” din diferite zone ale țării: Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Victor Bercea- președintele Societății Cultural-Patriotice ”Avram Iancu”care a avut numeroși reprezentanți la eveniment, primarii comunelor Albac, Avram Iancu, Ciuruleasa, Beliș – județul Cluj, Horea – județul Constanța, Mischii – județul Dolj, primarul și viceprimarul orașului Abrud, deputații Constantin Chirilă și Clement Negruț, scriitorul Ion Mărgineanu și alții. Totodată, pe scenă au vorbit profesorul Victor Bercea, primarul comunei Horia din Constanța, scriitorul Ion Mărgineanu și președintele Ion Dumitrel, care, alături de alte cuvinte, au ținut să aducă felicitări primarului Corneliu Olar pentru realizarea acestui eveniment de-a lungul timpului.

Programul folcloric care a fost deschis de tulnicăresele din Avram Iancu, a debutat cu artiștii Ansamblului folcloric ,,Augustin Bena” al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, cu soliștii vocali Maria Filimon, Cătălin Hașa, Roxana Reche, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița și Floricica Moga. Pe scenă au urcat în continuare tinerii instrumentiști ai tarafului ,,Arieșul” din Câmpeni – dirijați de profesorul Gheorghe Bădău, taraful din Horea, au susținut recitaluri Traian și Valeria Ilea, Ancuța Matei, Petrișor Vodă, Alin Neag, Dorel Banci și Alexandra Vădan.

În timpul programului artistic, dascălul Barbu Todea din Albac a oferit câteva reprize de momente vesele, ocazie cu care și-a prezentat cartea personală ,,Bună dispoziție cu regele bancurilor din Munții Apuseni”. Evenimentul s-a încheiat spre seară, dar petrecerea moților s-a continuat încă mult timp la tarabele cu mâncare, băutură, muzică din imediata apropiere a Târgului Lemnarilor din Mătișești.

[nggallery id=2552]

Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Publicat

în

28 – 29 mai. Zilele Muzicale Carl Filtsch la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia: Eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş. PROGRAM

Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba, organizează în zilele de 28 și 29 mai 2022, la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, proiectul cultural-artistic: Zilele Muzicale Carl Filtsch, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeş, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea, elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeş – 11 mai 1845, Veneţia) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeşul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curţii Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educaţie muzicală şi tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

Elit - Gustul Desăvârșit

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziţie genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenţie aparte de evoluţia lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: “Dacă micuţul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susţină concerte la Viena, Paris şi Londra unde a fost aclamat şi sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziţii ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viaţă în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăveşte de tuberculoză şi medicii i-au prescris băi de mare în Veneţia. După o scurtă îmbunătăţire a stării sănătăţii sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinereţe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găseşte la cimitirul San Michele din Veneţia”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Publicat

în

Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț

Un incident macabru a avut loc astăzi, 19 mai, în zona Vinț din judetul Alba. Un bărbat a fost găsit decedat într-un autoturism.

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții IPJ Alba, un bărbat a fost găsit decedat într-o masina. De asemenea, potrivit sursei citate, este foarte probabil ca și decesul să fi survenit din cauze medicale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii suplimentare pe măsură ce autoritățile vor identifica împrejurările ce au condus la moartea bărbatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Publicat

în

FOTO| Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate. Anunțul vicepreședintelui CJ Alba, Marius Hațegan

Podul de la Valea Galbenă, „măturat” de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate, anunță vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

„Legătura strânsă și eficientă dintre Consiliul Județean și primăriile din Alba continuă să funcționeze în beneficiul cetățenilor plătitori de taxe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă bucur să anunț că podul de la Valea Galbenă, „măturat”, la propriu, de inundațiile care au avut loc la Arieșeni, a fost refăcut în totalitate.

Noua construcție vine în sprijinul oamenilor din zonă, a celor care tranzitează acest drum și, categoric, fără rabat la standardele de siguranță și calitate.

Cu toții am fost martori, de-a lungul timpului, la distrugerile uriașe provocate de dezastrele naturale. Însă, ca să folosesc o vorbă din popor, Dumnezeu nu ne dă mai mult decât putem duce. Și, zic eu, mai mult decât ne dorim să ajutăm oamenii aflați în impas.

Vreau să felicit autoritățile locale din Arieșeni pentru felul în care colaborează cu noi, cei din cadrul CJ, și dau asigurări locuitorilor din Alba că fiecare comunitate din județ ne este la fel de dragă și importantă. Fiindcă, cetățenii sunt angajatorii noștri, ai celor din instituții. Niciodată, invers!”, a transmis Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare