Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: De astăzi, liber la plimbări pe două roţi în Alba Iulia. Centrul de închiriat biciclete „Ivelo” a fost inaugurat. Gratuităţi, tarife şi piste în oraş

Alexandra Mates

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Primarul Mircea Hava: Alba Iulia va avea un sistem unitar de peste 60 de kilometri de piste de biciclete

biciclete alba iulia001De acum încolo, albaiulienii şi turiştii  amatori de plimbări pe două roţi beneficiază de un centru de închiriat biciclete în „cealaltă capitală”. Acesta a fost inaugurat marţi, în prezenţa primarului Mircea Hava şi a reprezentanţilor asociaţiei „Green Revolution”. Centrul se află amplasat în Parcul Unirii din Cetate, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, şi pune la dispoziţia cetăţenilor 70 de biciclete, şapte zile din şapte.

Bicicletele vor fi folosite gratuit de persoanele cu vârste de până la 16 ani şi de pensionari, iar pentru ceilalţi solicitanţi se va percepe un tarif de 3 lei/h sau 15 lei/24h.  (conform Protocolului de Colaborare încheiat cu Primaria Alba Iulia).

Bicicletele Ivelo vor putea fi închiriate în intervalul orar 11.00 – 20.00, de luni până vineri, (ultima închiriere la ora 19.00) şi 10.00 – 20.00 sâmbăta şi duminica (ultima închiriere la ora 19.00).

În Alba Iulia, la ora actuală, există amenajaţi aproximativ 20 de kilometri de piste de biciclete (înspre Miceşti, la ieşirea spre Cluj, pe Bulevardul Transilvaniei,  Cetatea Alba Carolina, zona Mamut – Parcul Dendrologic ).

Primarul Mircea Hava a ţinut să precizeze că pe lângă pistele existente, primăria are în vedere, în cadrul unui proiect, să amenajeze noi piste de biciclete în oraş care să conecteze toate cartierele într-un sistem unitar, ajungând în final la o lungime de peste 60-70 de kilometri de piste de biciclete.

biciclete alba iulia012„Ne dorim ca prin intermediul acestei iniţiative în parteneriat cu Asociaţia Green Revolution şi Banca Raiffeisen să încurajăm albaiulienii să acorde o mai mare atenţie utilizării bicicletei mai ales că oraşul nostru a făcut în ultimii 3 ani paşi importanţi în a dispune de infrastructura necesară. Vizitatorii oraşului sunt, de asemenea, invitaţi să se bucure de cea mai mare cetate din România şi în curând de zona Mamut – Parcul Dendrologic utilizând bicicletele în scop de agrement. Le mulţumesc partenerilor pentru că au răspuns solicitării Primăriei de a include Alba Iulia în cel mai mare program naţional de bike sharing.

Bicicleta este un mijloc de transport convenabil, verde, sănătos, prietenos cu noi toţi şi tot ceea ce ne inconjoară. Bicicleta poate fi în acelaşi timp baza unor afaceri în domeniul livrării de bunuri sau prestării de servicii! Vom continua în anii viitori politica de dezvoltare a noi piste de biciclete în oraş care să contecteze cartierele şi locuitorii acestora cu principalele zone de interes: zonele de agrement, pieţele, supermarket-urile, şcolile, instituţiile publice, stadion, bazinul olimpic, căminele studenţeşti, etc. În principalele staţii de autobuse din oraş vom amenaja rastele automate cu biciclete care pot fi folosite de cei care utilizează sistemul de transport public şi doresc să îşi continue călătoria spre locul de muncă sau de interes cu bicicleta. Pregătim un proiect de finanţare în acest sens pentru prioritatea de mobilitate urbană a viitorului Program Operaţional Regional 2014 – 2020″, a declarat primarul Mircea Hava la inaugurare.

biciclete alba iulia003

„Din 2010, când am lansat Ivelo şi până în prezent putem spune că am reuşit să arătăm că bicicleta nu este doar mijloc de agrement, în weekend, ci chiar mijloc de transport la şi de la serviciu. Vrem să îi încurajăm pe oameni să folosească în continuare cât mai mult bicicleta, şi să îşi lase maşinile acasă, să pedaleze pentru sănptatea lor şi a oraşului, a declarat Corina Vasile, director Comunicare şi Relaţii Publice Reiffeisen Bank.

„Pentru primul an încurajăm locuitorii din Alba Iulia să aleagă bicicleta ca mijloc principal de transport dar şi ca modalitate distractivă de mişcare. În continuare, una dintre principalele noastre preocupări rămâne siguranţa utilizatorilor şi nevoia unei infrastructuri pentru bibiclete”, a declarat Raluca Fiser, preşedintele Asociaţiei Green Revolution.

În sezonul 2014, centrele “I‘Velo’’ vor putea fi găsite în Bucureşti – parcul Herăstrău – Piaţa Charles de Gaulle, Arcul de Triumf şi Parcul Tineretului – intrarea de la Gheorghe Şincai, dar şi în ţară, în oraşele: Iaşi – Parcul Copou, Braşov – Piaţa Sfatului, Constanţa – Gravity Park, Sibiu – Cazarma 90, iar din acest an şi la Alba Iulia – zona Parcului Unirii.

De asemenea, “I’Velo” oferă posibilitatea de a rezerva online biciclete, accesând site-ul www.ivelo.ro

I’Velo” este cel mai important proiect de bike-sharing din România şi are ca misiune introducerea graduală a bicicletei în peisajul vieţii urbane, atât pentru recreere, cât şi ca mijloc de transport alternativ, sănătos, cu impact minim asupra mediului.

În cei 4 ani de funcţionare, programul  “I’Velo” a reuşit să scoată aproximativ 800.000 de români la pedalat şi a contribuit la reducerea de CO2 din atmosferă cu aproximativ 1200 de tone.

Programul “I’Velo” se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Mediului şi Pădurilor, cu sprijinul primăriilor din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Sibiu, Iaşi, Constanţa, Alba Iulia, precum şi al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti.

[nggallery id=1442]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Foto: Candidat la Primărie și ghid turistic. Voicu Vușcan, surprins în Cetate alături de ambasadorul Chinei în România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Candidat la Primărie și ghid turistic. Voicu Vușcan, surprins în Cetate alături de ambasadorul Chinei în România Voicu Vușcan candidează pentru funcția de primar al municipiului. În prima zi de campanie, acesta a fost văzut nu alături de colegi, în cadrul vreunei acțiuni electorale, ci tocmai în compania excelenței sale, Han Chunlin, ambasadorul Chinei în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea