UPDATE FOTO, VIDEO| Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile
Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile
La Roșia Montană situația continuă să fie critică. La fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. De asemenea, a fost chemat un expert pentru a oferi o soluție tehnică.
Potrivit autorităților, se pare că s-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei. Avaria a fost semnalată sâmbătă noaptea de către primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.
Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.
Citește și: UPDATE| AVARIE GRAVĂ la barajul din Roșia Montană: Locuitorii din apropierea Tăului Mare, EVACUAȚI
În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.
În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.
Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.
În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
– ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;
Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
– a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
– IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
– IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;
De asemenea, dorim să precizăm că începând cu ora 06:00 domnul secretar de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.
UPDATE, ora 12.00: Pompierii au început în prima fază, scăderea parțială a lacului, cu 5 metri, pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate, iar ulterior vor fi luate măsuri în dinamică.
UPDA
UPDATE, ora 12.30: A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite.
Pe masură ce situația se stabilizeaze va fi pornită și o a treia motopompă.
Această acțiune se face pregresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii