Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE FOTO, VIDEO| Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată fisura barajului lacului Tăul Mare din Roșia Montană. Raed Arafat, prezent la fața locului. Ce spun autoritățile

La Roșia Montană situația continuă să fie critică. La fața locului a ajuns și secretarul de stat Raed Arafat. De asemenea, a fost chemat un expert pentru a oferi o soluție tehnică.

Potrivit autorităților, se pare că s-au desprins pietre din baraj care au blocat vanele care permit deversarea controlată a apei. Avaria a fost semnalată sâmbătă noaptea de către primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul nopții, 268 de persoane (aflate în zone cu potențial risc) au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă. Anunțarea acestora a fost făcută prin emiterea a 4 mesaje RO-ALERT, concomitent cu anunțarea fizică de către echipaje mixte formate din pompieri, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai administrației locale, care au explicat populației importanta evacuării preventive.

Citește și: UPDATE| AVARIE GRAVĂ la barajul din Roșia Montană: Locuitorii din apropierea Tăului Mare, EVACUAȚI

În urma acestui demers, 70 de persoane s-au autoevacuat la rude în localitățile limitrofe, 14 persoane au fost evavuate cu mijloace și în spații asigurate de catre autoritățile locale (orașele Abrud și Cîmpeni) iar restul persoanelor au refuzat evacuarea.

În aceste momente se lucrează cu utilaje de mare capacitate (buldozere și vole) pentru crearea unui drum de acces necesar autospecialelor de intervenție, având în vedere că drumul este impracticabil până la baraj.

Au fost dislocate 6 motopompe de mare capacitate, fiecare având posibiliatea de evacuare de 10.000 l/min. Concomitent, un expert care a întocmit documentația ce a stat la baza obținerii autorizației de funcționare a barajului vizat, împreună cu alți specialiști ai SGA, expertizează avaria pentru stabilirea cu exactitate a riscurilor și a metodelor de urmat pentru reducerea acestora.

În total, la această misiune au fost angrenate următoarele forțe și mijloace:
– ISU Alba: 71 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 2 microbuze, 8 autoturisme, 2 autospeciale de interventie;

Pentru gestionarea situației, ISU Alba a alertat întregul personal operativ;
– a fost dispusă trimiterea în zona afectată a încă 4 motopompe de mare capacitate de la ISU HD, ISU MS, ISU CJ și ISU BH;
– IJJ: 60 jandarmi cu 15 auto;
– IPJ: 16 polițiști cu 7 auto;

De asemenea, dorim să precizăm că începând cu ora 06:00 domnul secretar de stat Raed Arafat a ajuns la fața locului, având o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor instituțiilor și operatorilor economici implicați în această misiune.

UPDATE, ora 12.00: Pompierii au început în prima fază, scăderea parțială a lacului, cu 5 metri, pentru un grad de risc acceptabil în conformitate cu expertiza întocmită de personalul de specialitate, iar ulterior vor fi luate măsuri în dinamică.

UPDA

UPDATE, ora 12.30: A fost poziționată și pusă în funcțiune a doua motopompă deoarece albia văii de deversare o permite.

Pe masură ce situația se stabilizeaze va fi pornită și o a treia motopompă.

Această acțiune se face pregresiv pentru a nu inunda cu motopompele valea satului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Incompetența RER- VEST continuă! Un cetățean al orașului Alba Iulia este taxat pentru pubela pe care nu a primit-o de 2 luni

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Incompetența RER- VEST continuă! Un cetățean al orașului Alba Iulia este taxat pentru pubela pe care nu a primit-o de 2 luni

Un cetățean din Alba Iulia a postat într-un grup de pe rețeaua de socializare Facebook experiența sa cu angajații firmei de salubritate RER-VEST. Cetățeanul a reprodus o conversație telefonică pe care a avut-o cu angatații firmei.

”-Alo, RerVest?
– Da.
– De aproape două luni vă plătesc pentru gunoi dar nu am primit pubela încă.
– Ni s-a epuizat stocul de pubele.
– Bine, dar în timpul ăsta ați luat banii, vi se pare normal?
– Sigur, conform contractului trebuie să ne plătiți.”

Elit - Gustul Desăvârșit

Părerile au început să curgă în secțiunea de comentarii, autorul postării nefiind singurul care a fost pus în această situație: ”Exact la fel am pățit, plus că după ce am primit pubela, nu au ridicat gunoiul o lună de zile, am sunat la ei în fiecare zi, același răspuns (”Anunțăm mai departe băieții de la ridicare gunoi”), dar culmea, factura nu au uitat să o emită” a răspuns o albaiuliancă.

Alți internauți au venit cu soluții pentru problema cetățeanului: ”Le-aș comunica la prima somație în scris, de ce nu am plătit: „la fel cum vi s-a epuizat stocul de pubele, mie mi s-a epuizat stocul de bani pentru „servicii imaginare“”, ”Eu le-aș arunca gunoiul fix în fața ușii sediului.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Inspecție preliminară recepției pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Inspecție preliminară recepției pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda a avut loc în aceste zile o inspecție preliminară recepției, efectuată de reprezentanții CNAIR pentru a verifica ce lucrări mai sunt de efectuat.

În acest moment, în ce privește partea de carosabil, antreprenorul grec Aktor a dat în circulație tot segmentul de autostradă pe care se circulă momentan cu o limitare de viteză la 100 km/h, nefiind însă probleme. Traficul este fluent mai ales după ce din luna noiembrie se circulă pe toate benzile în zona alunecării de teren de la Oiejdea.

Elit - Gustul Desăvârșit

De principiu ca lucrări mari antreprenorul mai are de efectuat consolidări în zona alunecării de teren de la Oiejdea, dar acestea nu vor afecta partea carosabilă implicit traficul rutier. De asemenea pentru anul viitor constructorul trebuie să mai finalizeze Spațiile de servicii de la Oiejdea și centrul de Întreținbere și Monitorizare (CIM), situat în nodul rutier Teiuș.

Deschiderea traficului pe ambele sensuri în zona alunecării a fluidizat și mai bine traficul, în această zonă fiind ultimele asfaltări care s-au realizat pe toată autostrada A10 Sebeș-Turda.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO|Un râu cel puțin neobișnuit a apărut în Teiuș: Un canal care refulează de mai bine de trei luni creează probleme cetățenilor 

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO|Un râu cel puțin neobișnuit a apărut în Teiuș: Un canal care refulează de mai bine de trei luni creează probleme cetățenilor

Cetățenii din zona străzii Horea, din orașul Teiuș, se confruntă de mai bine de trei luni cu o problemă urât mirositoare. Este vorba despre un canal refulat la care APA CTTA nu ar putea interveni pe motiv că ar fi „o problemă tehnică moștenită de Primăria orașului Teiuș”.

„Ne aflăm pe raza orașului Teiuș, strada Horea. După cum vedeți, de trei luni de zile a apărut un râu, care izvorăște dintr-o gură de canal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Râul, de trei luni de zile curge continuu. Mi-aș fi dorit foarte mult ca imaginea să capteze și mirosul, ținând cont că sunt doar două grade afara, pute.

După cum vedeți, el curge continuu. O să vă arăt unde curge acest „râu” de dejecții. Din păcate nimeni nu este interesat să rezolve problema. Apa CTTA spune că este o problemă tehnică moștenită de la Primăria orașului Teiuș.

Pe mine asta nu mă încălzește cu nimic. Problemele tehnice se rezolvă. Culmea este că pe acest „râu” curg niște dejecții pentru care oamenii plătesc și aceste dejecții ajung într-o zonă a orașului Teiuș unde nu există canalizare.

S-a gândit Apa CTTA să ne aducă canalizarea în zonă. Ne-a adus-o. Ne-a adus-o într-un canal de scurgere, care se află pe teritoriul orașului Teiuș și care este pe domeniul public. Terenul aparține Primăriei orașului Teiuș.

Este un canal care nu se scurge nicăieri. În acest canal dejecțiile stagnează de trei luni.

O să vă arăt că avem și cascadă. De trei luni suportăm mirosuri pe care nu vi le puteți imagina și nimeni nu ne dă niciun răspuns. Sesizăm, sunăm și ni se spune „este o problemă tehnică”.

Frumos, nu? Crăciun Fericit, dragii mei”, a transmis un cetățean din orașul Teiuș, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea